جمهوریت در افغانستان؛ پروژهٔ گذار یا قربانی فساد و بی‌کفایتی…

نویسنده: مهرالدین مشید زوال جمهوریت؛ پروژه های زیربنایی و بازی های…

ژان پل سارتر

دی فرانسوي فیلسوف، ډرامه لیکونکی، ناول او رومان لیکونکی، ژوند…

پسا مدرنیسم؛ حامی عوام، منتقد نخبگان. 

postmodernism. آرام بختیاری  پست مدرنیسم؛ نه آتش به اختیار، و نه حیدر…

واژه های آریه ،آریا، ایرانمویجه و آریانا در بازار لیلام…

نوشته : دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها  برخی …

 جشن نوروز در گذرگاه تاریخ

نوشته : داکتر حمیدالله مفید واژه نوروز را آریایی های باستانی…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اخلاقي معیارونه

 نور محمد غفوری پیلامه د تلویزیوني سیاسي بحثونو په اړه مې مخکې…

از هیولای ساخته‌شده تا دشمن مقدس؛ روایت قدرت از تروریسم

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم سایه ای که قدرت ها می سازند…

رايحه

دوم حمل ١٤٠٤ خورشيدىفکر تو زیبنده ‌‌‌‌‌‌ی دل‌ها شدهوسوسه…

بخاطر محکمه عاملان جنایات جنگی و ضد بشری تجاوز نظامی…

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

از شکست دکترین عمق استراتژیک تا طلوع رقابت نیابتی هند

نویسنده: مهرالدین مشید شکست عمق استراتژیک  و جنایات نظامیان تروریست پرور افغانستان…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اهمیت

نور محمد غفوری مقدمه:د تلویزیونی سیاسی بحثونو په ماهیت مو په…

تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

«
»

۱۰ سالگی بهار عربی؛

 عصبانیت تونسی‌ها در سالگرد مرگ دستفروشی که خود را آتش زد

۲۷ آذر ۱۳۹۹ – ۱۷ دسامبر ۲۰۲۰

تونس

منبع تصویر،GETTY IMAGES

قیس سعید، رئیس‌جمهوری تونس گفته است به خاطر “پاره‌ای از تعهدات ضروری” قادر نخواهد بود در مراسم بزرگداشتی که قرار است در شهر سیدی بوزید، زادگاه بهار عربی، برگزار شود شرکت کند.

این کار با واکنش خشمگینانه مردم تونس مواجه شده است.

این خبر شب گذشته ۱۶ دسامبر اعلام شد، یک روز پیش آن که تونسی‌ها می‌خواستند مراسم دهمین سالگرد مرگ محمد بوعزیزی، دستفروش، را در این شهر برگزار کند. او در سال ۲۰۱۱ خود را در اعتراض به آزار و سرکوب پلیس به آتش کشید و به جرقه اعتراضات بهار عربی تبدیل شد.

آقای سعید در عوض به مردم سیدی بوزید درود فرستاد و وعده “دیداری زودهنگام” را به آن‌ها داد.

طارق طیب محمد بوعزیزی، که هنگام مرگ ۲۷ سال سن داشت، در اعتراض به توقیف کالاهایی که دستفروشی می‌کرد و اهانت یک مامور شهرداری، خود را در مقابل ساختمان شهرداری به آتش کشید و در کشورش آغازگر انقلابی شد که به حکومت بیست و سه ساله زین العابدین بن علی پایان داد.

خودسوزی محمد بوعزیزی در ماه دسامبر سال ۲۰۱۰، آغاز کننده تظاهرات گسترده در تونس بود؛ تظاهراتی که نهایتا باعث شد در عرض چند هفته زین العابدین بن علی، رئیس جمهوری تونس از قدرت کناره گیری کند.

وبسایت رادیوی دولتی “شمس اف‌ام” می‌گوید که اقدام رئیس‌جمهوری تونس، خشم و محکومیت مردم سیدی بوزید را در پی داشته است.

این وبسایت با اشاره به این که در این اطلاعیه از “تعهدات ضروری” صحبت شده بود می‌گوید “گزارشگر شمس اف‌ام گفت که محلی‌ها از این تصمیم رئیس‌جمهوری احساس ناراحتی می‌کنند، مخصوصا هنگامی که فعالیت‌ها و برنامه‌های ریاست‌جمهوری معمولا از پیش مشخص است”.

وبسایت غیردولتی حقائق آنلاین نیز گفت که انتظار ورود او به شهر موضوع صحبت برخی از صفحه‌های فیسبوکی بود.

توضیح صدا،

آمال مثلوثی درمصاحبه ای با بی بی سی در مورد آلبوم جدیدش حرف می زند.

وبسایت غیردولتی “بیزنس نیوز” نیز این اطلاعیه را منتشر کرد و در ادامه گفت “مردم سیدی بوزید از سال ۲۰۱۱ به بعد طبق عادت مراسم سالگرد ۱۷ دسامبر را برگزار کرده‌اند… از آن زمان به بعد، رئیس‌جمهورهای مختلف به خاطر اهمیت نمادین این تاریخ از سیدی بوزید بازدید کرده‌اند، از جمله منصف مرزوقی، رئیس‌جمهوری سابق.”

به گفته این وبسایت، باجی قائد سبسی، رئیس‌جمهوری سابق، نیز به این شهر سفر نکرده بود و به جایش در روز سالگرد پذیرای نمایندگان این استان در مجلس شده بود.

این وبسایت می‌گوید آقای سعید سال گذشته و تنها چند هفته بعد از پیروزی در انتخابات به مناسبت سالگرد این واقعه به سیدی بوزید رفته بود و از قول او نقل می‌کند که “جان شهدا و ایثار تونسی‌ها بیهوده نخواهد بود… مسئولیتی که من سپرده شده است تا وقتی که قلبم در سینه‌ام بتپد بر شانه‌هایم خواهد بود.”

در این میان، تلویزیون غیردولتی نسمه گزارش کرد که آقای مرزوقی صبح روز ۱۷ دسامبر برای ادای احترام به بوعزیزی بر سر مزارش حاضر شد.

خودسوزی بوعزیزی جرقه قیامی سراسری را زد که موجش تمام منطقه را درنوردید.