پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

طالبان؛ پیامد فساد ساختاری و سازمان یافته حکومت‌های کرزی و…

نویسننده: مهرالدین مشید از امید تا انحطاط؛ فساد ساختاری و بازگشت…

قلۀ پیروزی

از قلـب خراسـان کهـن آمده ام با یعـقوب لیث و تهمتن…

بخاطر انفاذ قانون اساسی به مثابه شاه کلید نجات افغانستان

اعلامیه و فراخوان ملی بنام خداوند حق و عدالت با اتکا بر…

 لیبرالیسم، جنبش روشنگری، و نبوغ جان لاک

john locke (1632- 1704) آرام بختیاری جان لاک ؛ آغاز تئوری تقسیم…

از ترور میر اکبر خیبر تا کودتای ثور؛ بهای سنگین…

نویسننده: مهرالدین مشید تروریکه هنوز هم مردم افغانستان بهای آن را…

با عاشقان وعارفان همصحبت!

امین الله مفکر امینی                     2026-19-04! دل منــــــور میکـــند صحبت بـــا اهلـی عشق…

اهمیت و ضرورت آسیب شناسی تاریخی ، برای امروز و فردا های…

نوشته از بصیر دهزاد   این  مقاله که در کنفرانس علمی انجمن سراسری حقوقدانان…

داستایفسکی شوروی: داستایفسکی در فرهنگ، ایدئولوژی و فلسفه شوروی

 برگردان . رحیم کاکایی سه گفتار در واکاوی جایگاه داستایفسکی، نویسنده…

در مرز سایه و روشنایی انسان

 « از عشق تا خشونت ؛ سفربه درون انسان » تهیه…

نظم نوین

رسول پویان سازش به دشمنان وحشی ننگ است افـتــادن پا بـه پنجـۀ…

از  روح الله خمینی تا هبت الله؛ دو گلوله، دو…

نویسنده: مهرالدین مشید هبت الله گلوله ای از اعماق تاریخ؛ اما…

«
»

دونالد ترامپ – پرسش ها و چالش ها   

                   نوشته ی : اسماعیل فروغی

        فردا بیستم جنوری سال 2025 ، دونالد ترامپ این جالب ترین ، خبرسازترین و پیرترین رییس جمهورمنتخب مردم امریکا ، وارد کاخ سفید خواهد شد . دونالد ترامپ که با عبورازهفت خوان رستم بشمول اتهامات سخت قضایی – جرمی – جنایی علیه وی و بعداً نجات از ترور نافرجام ، فردا در برابرملت امریکا بازهم برای دومین بار از تعهد به صلح جهانی و تامین رفاه بیشتر برای مردم اش خواهد گفت و شعار ” امریکا – نخست ، امریکا بزرگتر ازهمه ” را دوباره تکرار خواهد کرد . 

       اظهارات غوغابرانگیزدونالد ترامپ که همواره بسیاری مردم جهان را شگفت زده ، برخی را خوشحال وعده ی زیادی را نگران کرده است ، بازار گرم حدس و گمان های بعضاً قرین به حقیقت را هم ، گرم و گرم تر کرده ، پرسش هایی ازین دست را به وجود آورده است که : 

      ــ آیا آقای ترامپ قادرخواهد شد تا به آن وعده ی چالش زا اش جامه ی عمل بپوشاند که گفته بود جنگ اوکراین را با یک تلفن و فقط در مدت بیست و چهار ساعت به پایان خواهد رساند ؟ 

      ــ آیا ایشان می توانند امریکای غرق در قرض را از گورستان تلخ و تاریخی قرضداری اش بیرون کشیده ، آن کشور را دربرابر قدرت های بزرگ نوظهوراقتصادی – تجاری جهان به رقابتهای سالم آماده سازد ؟  ( حجم بدهی دولت ایالات متحده ی امریکا براساس داده های وزارت خزانه داری آن کشور تا پایان دسامبر سال 2024 به 36.1 تریلیون دالررسیده است. که به این حساب دولت امریکا قرضدارترین دولت جهان می باشد . ).

      ــ  آیا ترامپ می تواند نگرانی های جدی اروپاییان این متحدان قدرتمند امریکا را مبنی برتقلیل کمکهای مالی برای ناتو وبالا بردن مالیات و تعرفه ها علیه اموال وارداتی آنان برای امریکا ، برطرف نماید ؟

      ــ آیا دونالد ترامپ واقعاً خواهان لغو سازمان نظامی ناتو است هرگاه اروپاییان شرایط اش را نپذیرند ؟

      ــ آیا آقای ترامپ با مسأله ی مهاجرین با همان شدت برخورد کرده ، میلیون های مهاجرغیر قانونی را از امریکا بیرون خواهد ریخت ؟

        و بالاخره آیا آقای ترامپ آگاهانه دست به ایجاد یک ” الیگارشی خطرناک ” زده است و یا چطور ؟ اگرایشان آگاهانه می خواهند ازاتحاد میلیاردران حکومت بسازند ، آیا ایجاد این الیگارشی مالی نوظهور ،  دیموکراسی نام دار امریکایی را بدنام تر از پیش نخواهد نمود ؟ 

        وبه همین‌گونه پرسش های ‌بسیارو بی شماردیگر ….

        درباره ی اتحاد میلیاردران درحکومت دونالد ترامپ ، آقای جوبایدن هم طی سخنرانی خداحافظی اش از تمرکز قدرت دردستان عده ای میلیاردرثروتمند ، هشدارداده ، ظهورگروه الیگارشی تازه واتحاد سردمداران رسانه های قدرتمند اجتماعی چون ترود ، ایکس ، متا ، فیسبوک ، واتس اپ وغیره را برای امریکا خطرناک و تهدید کننده ی دیموکراسی در آن کشور دانسته است . 

        به هرحال آقای ترامپ که بازگرداندن توانایی های قبلی امریکا را در سرخط اهداف خویش قرارداده است ، باید دانسته باشد که دست یافتن به این مأمول بزرگ دیگر نه از راه ایجاد جنگها و تنش ها درنقاط مختلف جهان بلکه تنها از راه تقویت اقتصاد و ظرفیت های بزرگ اقتصادی امریکا میسراست و بس . 

       دیگر نه آفریقا جنگ می خواهد ، نه آسیا و نه هم اروپا …

                                                                          فروغی