و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام،سوسیالیسم احساسی

Hermann Cohen (1842- 1918 ) آرام بختیاری هرمان کوهن؛ میان کانت و…

حماسه هایی که به بهای خیانت نخبگان به سوگواره تبدیل…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت تراژدی ملتی که بهای جاه‌طلبی نخبگان را…

د دموکراسۍ د ناکامو تجربو انتقادي ارزونه

نور محمد غفوری سریزه  د تحمیلي جمهوریت او تقلبی دموکراسۍ تجربې موږ ته…

حکمت چیست؟

برهان الدین « سعیدی» حکمت دنیا فـزاید ظن و شک ــ …

این خون کسی ریخته یا می سرخ است یا توت…

نویسنده: جمشید کوهستانی    نظامی سابق فرستنده: محمد عثمان نجیب  ##########################نوتبرعلاوه شعر حضرت سعدی لکه…

افغانستان در تنگنای بن بست؛ انحصار طالبان و پراکنده گی…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت یک بن بست تاریخی؛ قدرت یک دست…

جوانی 

طی شد، دریغ و درد، زمان جوانیم مانده است بهره ی…

افغانستان؛ از انحصار و پراکندگی تا همگرایی و مشارکت

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از واگرایی های سیاسی تا جستجوی وفاق…

 شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری

شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری نشریه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

اقرار 

نوشته نذير ظفرپير  شدم   مرد  جوان  نيستملايق      الطاف …

نورم‌ها و ارزش‌های اجتماعی

 این مقاله نخستین‌بار در اوایل ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی، در رسانه‌های…

محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

«
»

دموکراسی از بالا !

 تاریخ انتشار :19.09.2024

رئیس جمهور حکومت اسلامی در ایران در مواجهه با گلایه خبرنگار زن ایرانی که گفت برای رسیدن به نشست خبری ناچار شده از کوچه و پس کوچه‌ها عبور کند تا گرفتار گشت ارشاد نشود، پرسید: باز هم گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود برخورد کنند، پیگیری می‌کنیم که شما را اذیت نکنند…ولی بقیه رو باهاس به وظیفه بکنن ! تو هم برو به همه بوگو من و نظام ما خیلی دموکراتیکیم !

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری سپاه پاسداران روز دوشنبه ۲۶ شهریوردرباره پیشنهاد خود برای بازگرداندن استادان و دانشجویان اخراج شده و بازنگری در پرونده آنها گفت : آدم خائن و جاسوس را ما نگفتیم برگردانید به دانشگاه…اون چند درصد کمونیست و مجاهد باقی مونده هم قتل عام کنیم تا تموم بشن و دور هم صد سال دیگه خوش بگذره . ما که با آمریکا برادریم !

حکومت اسلامی درایران ولی خبرنگار منتقد گشت ارشاد را تهدید به برخورد کرد و گفت : به نظام دینی فاشیستی ما انتقاد داری ؟ همین که هنوز نفس میکشی باید شکر گذار باشی ضعیفه!

خبرنگار : پس این حرفهای پزشکیان یعنی کشک ؟

حکومت : کشک که چی بگیم ؟ اگه خدا بخواد داریم یه بار دیگه شیره اصلاحات میمالیم !

خبرنگار : یعنی نمیهمن دارید نقش بازی میکنید ؟

حکومت : از همون زمان خاتمی میدونستن در این ساختار فاشیستی اصلاحات معنی ندارد و شدنی نیست . ولی به نفعشونه نفهمن . حکومت ما براشون پر سُوته ! ماهم خیالمون راحته که خطری نیست .

در مورد دموکراسی از بالا تا جایی که من میفهمم :غرب دموکراسی برای هیچ مردمی به ارمغان نمیاورد دموکراسی از بالا یعنی فقط خواست عامل بیرونی مطرح است .

عامل بیرونی یعنی غرب هم تاریخا ثابت شده به فکر منافع هیچکس نیست جز خودش . در دموکراسی از پائین پای شعور مردم هم وسط است . مثل ترکیه که هیچ دولتی باشد نمیتواند ریشه سکولاریسم را بزند حداکثر مثل اردوغان مساجد را رنگ میزند .

در دموکراسی از پائین هیچ بی سوادی با شعار مرگ بر این و آن شروع نمیکند اصلا نیازی نیست حتی اگر فقط یک درصد کل جامعه را این وآن شکل بدهند.  همه جریانات و افراد وزن سیاسی خودشان را میفهمند و در جای خودشان هستند . در دموکراسی از بالا خطای محاسباتی زیاد است به خصوص اگر شعور سیاسی هم نباشد .

عامل خارجی یعنی غرب در دوران‌ جنگ سرد قرن 20 ، جایگاه مهمی در شکل گیری وعدم آن ، نقش مستقیم داشت . در ترکیه و کره جنوبی به شکلی استثنایی نهاد دموکراسی مثبت عمل کرد و خیلی موارد هم مثل کودتای 28 مرداد در ایران نقشی کاملا منفی داشت .

حالا شکل و شیوه کار غرب مثل قبل نیست ولی همیشه هستند . از بالا و در بالا هیچ زمانی منتظر دموکراسی و آزادی نباشید .

اسماعیل هوشیار

19.09.2024