وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

بیان ابراهیم

خانم بیان ابراهیم (به کُردی: بەیان ئیبراهیم) شاعر کُرد زبان…

کیف آزادی

رسول پویان لباس غـم برون از قـامت شـادی کنید هردم بـرای شادخـواری…

زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

«
»

هیچ گروهی به تنهایی قادر به حل اینهمه بحران نیست

  نوشته ی : فروغی

      بیانیه ی تهدیدآمیز وزارت خارجه ی امریکا و به ادامه ی آن کاهش یک میلیارد دالری کمکهای امریکا به افغانستان ، رهبران قدرت طلب افغانستان را بازهم مجبور به تشکیل حکومت مشترک خواهد کرد . نام رییس اجراییه به رییس حکومت ، صدراعظم ، نخست وزیر و مثل اینها مبدل شده و به جنرال عبدالرشید دوستم هم با اعزاز و اکرام دوباره تمکین خواهد شد .

        محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله باردیگرباهم جورآمده ، متفقانه زمینه ی اشتراک طالبان را درقدرت مساعد خواهند کرد . ( فقط اشتراک طالبان رادرقدرت ، نه امارت طالبانی را )

       طوری که میدانیم  پروژه ی صلح با طالبان یک پروژه ی موقتی و صرفاً امریکاییست . این پروژه فقط تا انتخابات ریاست جمهوری امریکا (ماه نوامبرامسال )  ادامه خواهد داشت . هدف این پروژه همچنانکه کمک به پیروزی دوباره ی دونالد ترامپ است ، تقویت مواضع نظامی – سیاسی طالبان برای پیشبرد و ادامه ی جنگ در افغانستان – بخصوص جنگ در شمال افغانستان نیزمیباشد .

      امریکاییان و پاکستانیان ، طالبان را نه برای مملکت داری بلکه برای ادامه وحفظ تشنج وجنگ ضرورت دارند. طالبان منحیث یک گروه جنگجویِ متحجرِاسلامی ،  نماینده گان هیچ قومی نبوده ، کماکان وظیفه ی اردوی نیابتی پاکستان راادامه خواهندداد .

      اکنون حتا امریکاییان و پاکستانیان که سعی بربقدرت رساندن دوباره ی طالبان داشتند ، بخوبی میدانند که برپایی امارت اسلامی وتطبیق شریعت طالبانی ازنظرعملی تقریباً نا ممکن است ؛ اما حضور پررنگ طالبان بحیث نیرویی بازدارنده درمیدان های سیاست و جنگ هنوز ضروری پنداشته می شود.

       درچنین وضعیت حساس و بحرانی ــ درحالیکه با بدترشدن وضعیت اقتصادیِ امریکا و جامعه ی جهانی (ازاثرهجوم وایروس کرونا ) ، امکان قطع کامل کمکهای جهانی برای افغانستان پیشبینی می شود ، هرگاه هردو جناح قدرتمند انتخاباتی، از یکه تازی ها ، گروه پرستی ها و قومگرایی های شان منصرف نشده ، هرچه زودتر به تنش های شرم آورموجود میان شان پایان ندهند ؛ غلبه بر بحران های کنونی و مدیریت روند صلح با طالبان خیلی دشوار و حتا ناممکن خواهد بود .  

     به باورمن نه محمداشرف غنی و نه عبدالله غبدالله با تیم های قدرت طلب شان ، هیچکدام به تنهایی توانایی مدیریت بحران ها و مدیریت صلح با طالبان را ندارند .  

     زمان ازتمام گروه ها و همه ی مردم افغانستان می طلبد تا هرطوری شده است باید از ملل سرفراز دنیا بیاموزند و برای حفظ آبروی تاریخی وطن شان درچنین مواقع حساس و مهم یک صدا شوند . 

    تنها راه نجات وطن ازبحران های تباه کن ترِ پیش رو و یگانه راه روی پا ایستادن ، یک مشت شدن است وبس .