شوخ طبعی 

رسول پویان  خنده داروی طبع غمگین است  شـادخواری طبیب دیرین است  خنده روباش…

جنگی که بجای فروریزی دستگاه تروریست پرور، دندان های آن…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگی که امید ها برای نابودی بزرگ ترین…

به یاد مادر

مادر به خوی عادت طفلانه ام هنوز از بهر تو سرخوش…

توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

«
»

چه کسی پاسخگوست؟

   نوشته ی : اسماعیل فروغی

     اخیراًعفو بین الملل درتازه ترین گزارش سالانه اش که به بررسی مجازات اعدام در 33 کشورازجمله افغانستان پرداخته ، اعلام داشته است که ، طی سال 2020 به تعداد 156 زندانی محکوم به اعدام از زندان های افغانستان ، آزاد شده اند.

      بی تردید برای گزارشگران عفو بین الملل تعجب آوربوده است که چگونه می شود 156 تن محکوم به اعدام را که اکثراً قاتلان بیرحم یا قاچاقبران بزرگ مواد مخدر بوده اند ، به یکباره گی از زندان ها آزاد کرد ؟ تاریخِ یافته های این نهاد تا هنوز با چنین حقیقت هولناک روبرو نشده است . اما این حقیقتی است که در ملک خداداد افغانستان اتفاق افتاده است .

     همه می دانیم که پارسال ، داکترغنی باهزارترفند ونیرنگ ، پس ازتدویریک لویه جرگه ی فرمایشی ، فرمان آزادی بیش ازشش هزارطالب را امضا کرد که درمیان آنان صدها طالبِ محکوم به اعدام و 156 قاچاقبربزرگ و خطرناکِ مواد مخدرمحکوم به اعدام شامل بودند.عفو بین الملل تعداد کل محکومان به اعدام درافغانستان را 976 تن اعلام نموده است .

     حالا به یاد داشته باشیم که داکترغنی باز ( طی فرمان نوی یا به یک بهانه وترفند دیگری ) این 976 تن محکوم به اعدام دیگررا هم که همه تروریستان اسلامی و قاچاقبران بزرگ مواد مخدراستند ، همراه با هفت هزارطالب باقیمانده درزندان ها ، آزادی خواهد بخشید وبازادعا خواهد کرد که ما به خیروسعادت افغانستان اینهمه تروریست و قاچاقبررا اززندان آزاد کرده ایم . اینکه آزادشده گان طالبان وقاچاقبران و قاتلان محکوم به اعدام همه به میدان های جنگ برگشته و به کشتاروویرانی ادامه می دهند ، بازپاسخگویی نخواهد داشت . 

    همانگونه که درتفسیر قبلی ام نگاشته بودم ، طالبان عمده ترین شرط های شرکت شان درکنفراس استانبول را اعلام نمودند که آن آزادی هفت هزارجنگجوی شان از زندان ها وحذف نام های رهبران شان ازلیست های سیاه ، می باشد.

    از قراین برمیآید که کارگردانان اصلی جنگ ، سناریوی این تیاتر را همانگونه که نگاشته اند بروی صحنه خواهند آورد : هفت هزار طالب باقیمانده بازبفرمان داکترغنی از زندانها رها و به نیروی ذخیره ی نیابتی امریکا وپاکستان مبدل خواهند شد و رهبران طالبان نه درلیست های سیاه بلکه در کنار وزرای کابینه ی دولت مشترک انتقالی خواهند نشست .

    همانگونه که باری دونالد ترامپ گفته بود ، امریکا هرگزافغانستان را بصورت کل ترک نخواهد کرد. امریکا بخاطر حفظ منافع اش درمنطقه ، ازطالبان بحیث سربازان نیابتی خویش استفاده خواهد برد و دولت دست نشانده اش درکابل را هم درسیما وهیآتی دیگرحفظ خواهد نمود .