بخاطر محکمه عاملان جنایات جنگی و ضد بشری تجاوز نظامی…

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

از شکست دکترین عمق استراتژیک تا طلوع رقابت نیابتی هند

نویسنده: مهرالدین مشید شکست عمق استراتژیک  و جنایات نظامیان تروریست پرور افغانستان…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اهمیت

نور محمد غفوری مقدمه:د تلویزیونی سیاسی بحثونو په ماهیت مو په…

تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز…

نه به جنگ، نه به استبداد؛ راه ما رهایی اجتماعی…

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان در مورد جنگ امریکا-اسرائیل با…

«
»

روز جهانی آزادی مطبوعات را گرامی میداریم

 

سوم می ٢٠١٨ م

 

مطابق به فیصله مجمع عمومی ملل متحد در سال ( ١٩٩٣ م ) از سوم می بحیث روز جهانی مطبوعات تجلیل میگردد.

آزادی مطبوعات و رسانه ها از اصول بنیادی حقوق بین المللی معاصر محسوب میگردد كه اساسات ان در منشور ملل متحد ، اعلامیه جهانی حقوق بشر ( ماده نزدهم ) مسجل گردیده و قطعنامه (١٩٤٦ م ) آزادی اطلاعات را بمثابه حق بنیادی تسجیل و مكلفیت دولت ها را در زمینه مشخص ساخته است .

سومین كنگره یونسكو بر حق ازادی عقیده و بیان و دسترسی به اطلاعات از طریق مطبوعات و رسانه ها ، در قرن ( ٢١ ) تاٌكید و تحقق آنرا در رشد مطبوعات ، رسانه و گسترش روزنامه ها و جراید ازاد و مستقل ، ممكن خوانده است .

سابقه مطبوعات در افغانستان و با نشر ( شمس النهار- ١٨٧٣ م ) به حدود یك و نیم قرن میرسد و طَی این دوران مد و جذر های داشته است و در یك دهه اخیر ما شاهد رشد بیسابقه كمی آن میباشیم و متاسفانه در مقیاس جهان و در بین ( ١٨٠ ) كشور مقام ( ١١٨ ) را حایز میباشد . ( البته در مورد نقش كیفی ، تعهد و اثر گذاری آن سوالات زیاد مطرح است )

اهمیت مطبوعات آزاد كه در ماده ( ٣٤ ) قانون أساسی افغانستان نیز بر آن تاكید گردیده است ، بمثابه ركن چهارم قدرت و مظهر دیموكراسی ، باید استقرار حاكمیت قانون را حراست و شفافیت را پاس دارد و حق دسترسی اشخاص حقیقی و حكمی را به اطلاعات ممكن بسازند و با راه اندازی ژورنالیزیم تحقیقی بر علیه فساد مبارزه و مفسدان را افشا نماید .

تبجیل ازین روز ازین جهت نیز اهمیت استثنائی كسب مینماید كه ذهنیت تكفیری ، تكفیریان و اربابان جهالت ، آزادی بیان را آماج حملات شان قرار داده و تروریستان طالب و داعش حملات هدفمند و از قبل پلان شده را بر ضد خبرنگاران و اهل مطبوعات و رسانه ها انجام میدهند ، چنانچه در هفته اخیر در قند هار و خوست خبرنگاران را ترور ودر دوشنبه خونین و سیاه در کابل تا نه تن از این عزیزان را به شهادت رسانیدند كه روح شانرا شاد میخواهیم . ( در هفده سال اخیر صد تن از همكاران مطبوعات و رسانه ها به شهادت رسیده و تا هزاروپنجصد حادثه خشونت علیه آنان به ثبت رسیده است )

اظهر من الشمس است كه حمله بر ازادی مطبوعات به هدف ناكامی افغانستان و محروم ساختن ان از شاهراه صلح و ترقی ، انجام میابد و تعرض بر هر شهروند افغان و بشریت متمدن پنداشته میشود.

 

حمله به اهل مطبوعات و رسانه ها و عاملین آن بر طبق اصول حقوق بین المللی در ردیف جرایم ضدبشری و جنگی باید به محكمه جزای بین المللی ( ای سی سی ) ارجاع گردد و باید څارنوال موظف آن محكمه این حوادث هولناك را تحقیق نماید .

دولت باید مطابق به اسناد بین المللی كه تعهد به تحقق آن دارد و منجمله بر طبق اعلامیه های یونسكو ( ١٩٩٧ م و ٢٠٠٧ م ) بخاطر امنیت و مصونیت اهل مطبوعات و رسانه ها تدابیر اضافی را اتخاذ نماید .

 

انجمن حقوقدانان افغان در اروپا از پیشنهاد سازمان ( نی ) كه دهم ثور بحیث روز دفاع از حقوق قربانیان و دادخواهی بخاطر افشا و به محاكمه كشانیدن تروریستان جنایتكار ، مسمی گردد ، جانبداری مینماید .

 

با احترام

هیاٌت اجرائیه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا

 

www.hoqooq.eu;