بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

دموکراسی در بستر سرمایه‌داری؛ فرصت‌ها، محدودیت‌ها و تناقض‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه دموکراسی و سرمایه داری؛ از همگرایی تا…

افغانستان زخمی؛ نیازمند همدلی و همگرایی

نویسنده: مهرالدین مشید تنوع قومی و مدیریت آن در چارچوب هویت…

شکسپیر 

« آن ‌جا که انسان برای نخستین ‌بار خود را…

وحدت نیروهای مترقی در روشنی  اصول و بدون آن

وحدت، یکی از نیازهای اساسی و اجتناب‌ناپذیر نیروهای مترقی، ملی…

دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون…

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و…

تمنای رهایی

رسول پویان تبسـم حال خـوش در خاطر دل می کند جاری ولی…

بیکس محمد قادر

استاد "بیکس محمد قادر" (بێکەس حەمە قادر) شاعر و نویسنده‌ی…

عشق بود آن !

امین الله مفکر امینی                        2026-22-!06 در ایــن دهری ِ مجاز مجوییـــد ومگویید…

اسلام‌گرایی؛ از رستاخیز ضد استعمار تا چالش افراطیت و امکان…

نویسنده: مهرالدین مشید مطالعه‌ای در اندیشه متفکران مسلمان و تجربه افغانستان،…

لرمانتوف نابغه سرکش ادبیات روسیه

برگردان. رحیم کاکایی «خانه من هر جا که آسمانی باشد، آنجاست...» مترجم: همپای…

«
»

روز جهانی آزادی مطبوعات را گرامی میداریم

 

سوم می ٢٠١٨ م

 

مطابق به فیصله مجمع عمومی ملل متحد در سال ( ١٩٩٣ م ) از سوم می بحیث روز جهانی مطبوعات تجلیل میگردد.

آزادی مطبوعات و رسانه ها از اصول بنیادی حقوق بین المللی معاصر محسوب میگردد كه اساسات ان در منشور ملل متحد ، اعلامیه جهانی حقوق بشر ( ماده نزدهم ) مسجل گردیده و قطعنامه (١٩٤٦ م ) آزادی اطلاعات را بمثابه حق بنیادی تسجیل و مكلفیت دولت ها را در زمینه مشخص ساخته است .

سومین كنگره یونسكو بر حق ازادی عقیده و بیان و دسترسی به اطلاعات از طریق مطبوعات و رسانه ها ، در قرن ( ٢١ ) تاٌكید و تحقق آنرا در رشد مطبوعات ، رسانه و گسترش روزنامه ها و جراید ازاد و مستقل ، ممكن خوانده است .

سابقه مطبوعات در افغانستان و با نشر ( شمس النهار- ١٨٧٣ م ) به حدود یك و نیم قرن میرسد و طَی این دوران مد و جذر های داشته است و در یك دهه اخیر ما شاهد رشد بیسابقه كمی آن میباشیم و متاسفانه در مقیاس جهان و در بین ( ١٨٠ ) كشور مقام ( ١١٨ ) را حایز میباشد . ( البته در مورد نقش كیفی ، تعهد و اثر گذاری آن سوالات زیاد مطرح است )

اهمیت مطبوعات آزاد كه در ماده ( ٣٤ ) قانون أساسی افغانستان نیز بر آن تاكید گردیده است ، بمثابه ركن چهارم قدرت و مظهر دیموكراسی ، باید استقرار حاكمیت قانون را حراست و شفافیت را پاس دارد و حق دسترسی اشخاص حقیقی و حكمی را به اطلاعات ممكن بسازند و با راه اندازی ژورنالیزیم تحقیقی بر علیه فساد مبارزه و مفسدان را افشا نماید .

تبجیل ازین روز ازین جهت نیز اهمیت استثنائی كسب مینماید كه ذهنیت تكفیری ، تكفیریان و اربابان جهالت ، آزادی بیان را آماج حملات شان قرار داده و تروریستان طالب و داعش حملات هدفمند و از قبل پلان شده را بر ضد خبرنگاران و اهل مطبوعات و رسانه ها انجام میدهند ، چنانچه در هفته اخیر در قند هار و خوست خبرنگاران را ترور ودر دوشنبه خونین و سیاه در کابل تا نه تن از این عزیزان را به شهادت رسانیدند كه روح شانرا شاد میخواهیم . ( در هفده سال اخیر صد تن از همكاران مطبوعات و رسانه ها به شهادت رسیده و تا هزاروپنجصد حادثه خشونت علیه آنان به ثبت رسیده است )

اظهر من الشمس است كه حمله بر ازادی مطبوعات به هدف ناكامی افغانستان و محروم ساختن ان از شاهراه صلح و ترقی ، انجام میابد و تعرض بر هر شهروند افغان و بشریت متمدن پنداشته میشود.

 

حمله به اهل مطبوعات و رسانه ها و عاملین آن بر طبق اصول حقوق بین المللی در ردیف جرایم ضدبشری و جنگی باید به محكمه جزای بین المللی ( ای سی سی ) ارجاع گردد و باید څارنوال موظف آن محكمه این حوادث هولناك را تحقیق نماید .

دولت باید مطابق به اسناد بین المللی كه تعهد به تحقق آن دارد و منجمله بر طبق اعلامیه های یونسكو ( ١٩٩٧ م و ٢٠٠٧ م ) بخاطر امنیت و مصونیت اهل مطبوعات و رسانه ها تدابیر اضافی را اتخاذ نماید .

 

انجمن حقوقدانان افغان در اروپا از پیشنهاد سازمان ( نی ) كه دهم ثور بحیث روز دفاع از حقوق قربانیان و دادخواهی بخاطر افشا و به محاكمه كشانیدن تروریستان جنایتكار ، مسمی گردد ، جانبداری مینماید .

 

با احترام

هیاٌت اجرائیه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا

 

www.hoqooq.eu;