افغانستان قربانی سیاست‌های امنیتی منطقه‌ای است، نه متهم دائمی

نور محمد غفوری در سوسیال میدیا خواندم که وزارت دفاع طالبان…

وحدت نیروهای ملی دموکراتیک ومترقی

وحدت بمثابه واقعیت انکار ناپذیری ضرورت تاریخی در برابر استعمار…

عدالت اجتماعی

نوشتهء نذیر ظفر‎عدالت روزی پیـــــدا میشه آخر‎سفاکان ترد و رســـوا…

خودتحقیری و خودتخریبی؛ تبیین فلسفی مفهومی

۱. خودتحقیری (Self-Denigration) در معنای فلسفی، خودتحقیری حالتی است که در…

سرمایه‌داری لیبرال و واکنش سوسیال‌دموکراسی

نور محمد غفوری تقابل، اصلاح یا همزیستی انتقادی؟ مقدمه سرمایه‌داری لیبرال به‌عنوان نظام…

             تشدید تنش تهران و واشنگتن؛ پس‌لرزه‌های منطقه‌ای آن

نویسنده: مهرالدین مشید سرنوشت دیکتاتوری‌های دینی؛ آزمون بقا برای اخوندیسم و…

دربارۀ «اصولنامۀ جزایی محاکم» اداره طالبان

اعلامیۀ انجمن سراسری حقوق؜دانان افغانستان بنام خداوند حق و عدالت انجمن سراسری…

هر که را مشکلی است!

امین الله مفکر امینی          2026-30-01 ! هر که را مشکلی باشد ناچار…

آ.و. لوناچارسکی

برگردان. رحیم کاکایی و.گ. بلینسکی پیشگفتار مترجم درباره ویساریون بلینسکی نویسنده، منتقد…

برهنه گویی و عریان سالاری؛ سیاستِ بی‌پرده و حاکمیتِ بی‌نقاب

نویسنده: مهرالدین مشید تحلیلی از زوال مشروعیت و فروپاشی پوشش های…

لیبرال کپیټالیزم: تاریخي شالید، بنسټونه او علمي نقد

نور محمد غفوری لنډیز  لیبراله سرمایه‌داري یا (لیبراله پانګوالي) يا (لیبرال کپیټالزم)…

همراه جمیله، وداع با گلزری!

Aitmatow, Tschingis) 20081928- ) آرام بختیاری سوسیالیسم، دیالکتیک وحدت خلقها شد. چنگیز آیتماتف،…

کیست ژورنالیست ؟

هرکی مایک در اختیارش بود ژورنالیست نیستیا  به یک رسانه …

مخاطب خاص نیست!

این سخن، با آنانی‌ست که روزی از شیر و قیماق…

نظریات قوم‌گرایانه و راسیستی مردود است!

نویسنده: نور محمد غفوری ۱. مقدمه مقالهٔ حاضر با عنوان «نظریات قوم‌گرایانه و…

       اصولنامه ی جزایی طالبان خیلی نفرت انگیزو ضد اسلامیست 

       نوشته ی : فروغی        پس ازنشروتطبیق احکام سختگیرانه و نفرت انگیز…

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن پس از فروپاشی حکومتی…

شصت و یکمین سالگرد با افتخار حزب ما خجسته باد

رفقاى گرامى از نام سازمان حزبى ما در ايالات متحده امريكا به…

مرکه

له ښاغلي (عبدالملک پرهیز) سره د نړېوال ادبي ښوونځی اکسپرسیونیسم…

سرمایه‌داری در لبهٔ شکست؛ اقتصاد بحران‌زده و سیاست مشت‌آهنین

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های ساختاری نظام سرمایه داری و ظهور…

«
»

قتل خالد آگاه یعقوبی خبرنگار رادیو لحظه در مزار شریف و تشدید خشونت علیه روزنامه‌نگاران را محکوم می‌کنیم

گزارش‌گران بدون مرز با تاسف از کشته شدن، خالد آگاه یعقوبی، خبرنگار رادیوی محلی لحظه ، در شهر مزار شریف مطلع شد.

این خبرنگار در تاریخ ٢١ سرطان در منزلش و در برابر چشمان فرزندان کوچکش با شلیک گلوله به قتل رسید. احمد فهیم حق‌بین مدیر رادیو به رسانه‌ها گفته است:”ساعت یک بعد از ظهر به محض اینکه زنگ خانه به صدا می‌اید، کودکان دروازه را باز کردند، ناگهان مردان مسلح ناشناس به طرف خالد که در نزدیک دروازه بود تیراندازی می‌کنند و با یک گلوله به سر خالد، او را از پا در می آورند.” پولیس اما اعلام کرده است که گلوله به گلوی خبرنگار اصابت کرده و پیش از رسیدن به شفاخانه جان باخته است.»

خالد آگاه یعقوبی، از چهار سال پیش همکاری خود را با رادیوی لحظه آغاز کرده بود و از چندی پیش مسئولیت یک برنامه رادیویی را به نام « تک تک» بر عهده داشت که خود تهیه و اجرا می‌کرد . عبدالرحمان رحیمی فرمانده پولیس ولایت بلخ به رسانه‌‌ها گفته است: “تحقیقات آن‌ها در باره قتل آغاز اما هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است با این حال عاملین شناسایی و بازداشت خواهند شد.”

رضا معینی مسوول دفتر افغانستان و ایران گزارش‌گران بدون مرز در این باره اعلام کرد: ” به خانواده و همکاران خالد آگاه یعقوبی این مرگ دردناک را تسلیت می‌گویم. ما از دولت افغانستان خواهان تحقیق و بررسی جدی در باره این قتل هستیم. باید آمران و عاملان این جنایت شناسایی و مجازات شوند. یادآور می‌شویم که مصونیت از مجازات که عاملان و آمران جنایت و خشونت علیه ژورنالیست‌ها از آن بهرمند هستند، یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش خشونت علیه فعالان رسانه‌ای در کشور است.”

خالد آگاه یعقوبی چهارمین خبرنگار به قتل رسیده از آغاز سال میلادی روان است. ھيات معاونت ملل متحد در افغانستان (يوناما) در آخرین گزارش شش ماهه خود، اعلام کرده است “میزان تلفات افراد ملکی نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۳ میلادی ۲۴ در صد افزایش کلی را نشان می‌دهد.”

از ١٦ حمل تاریخ نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری، موجی از خشونت کشور را در بر گرفته است، که قربانیان بسیاری از شهروندان غیر نظامی و از این میان ژورنالیست‌ها بر جای گذاشته است. در این مدت گزارش‌گران بدون مرز بیش از ٢٧ مورد خشونت، و حمله فیزیکی و تهدید علیه روزنامه‌نگاران را بازشماری کرده است. این حملات در سراسر کشور از مزار شریف تا قندهار و از هرات تا غزنی و تا کابل و از سوی مقامات محلی، نزدیکان کاندیداهای،افراد قوای دولتی و پولیس و طالبان انجام گرفته است.

تنها در دو هفته گذشته، دست کم ٧ روزنامه‌نگار قربانی حملات مستقیم و غیرمستقیم شده‌اند. در ٢٣ سرطان، سیف‌الله مفتون، خبرنگار آژانس خبیر پژواک در غزنی، از سوی مردان ناشناس به شدت لت و کوب شده و وسائل کارش به غارت رفته است. در تاریخ ١٠ سرطان بشیر احمد نادم خبرنگار دیگر آژانس خبری پژواک، و عبداله فلم‌بردار تلویزیون هیواد، به هنگام پوشش حمله انتحاری طالبان بر ساختمان پولیس قندهار زخمی شدند. یک روز پیشتر ادریس امینی خبرنگار تلویزیون ساقی در هرات از سوی دو ناشناس با ضربات کارد زخمی شد. وی در چندین برنامه “روزنه” به تقلب انتخاباتی پرداخته بود. عزیز احمد اتل خبرنگار تلویزیون ژوندون نیز در همین تاریخ در کابل از سوی افراد ناشناس برای نشر خبری در باره انتخابات لت و کوب می‌شود. در غزنی، در تاریخ ٨ سرطان رحمت مرجان خیل خبرنگار مؤسسه رسانه‌ای رنا از سوی محافظان والی مورد خشونت قرار گرفت. شمس‌الدین شمس خبرنگار تلویزیون میترا در مزار شریف، در روز دومین دور انتخابات از سوی نزدیکان ستاد یکی از نامزدان انتخابات مورد خشونت و تهدید قرار می‌گیرد. شکایت وی از سوی پولیس ثبت نشده است.

با وجود موج خشونت روزنامه‌نگاران افغان همچنان به نقش پر اهمیت و مسئول خود در پوشش انتخابات و به ویژه بحران پسا انتخاباتی ادامه می‌دهند. از سوی دیگر حکومت افعانستان نیز دو تصمیم مهم به نفع آزادی اطلاع رسانی اتخاذ کرد. نخست در تاریخ ٩ سرطان مجلس نمایندگان افغانستان، قانون حق دسترسی به اطلاعات را تصویب کرد و از سوی دیگر در تاریخ ١٥ سرطان شورای امنیت ملی طرح بستن شبکه‌های اجتماعی تا زمان نهایی شدن نتایح انتخابات که از سوی برخی مسولان سیاسی برای مدیریت بحران پیشنهاد شده بود، را رد کرد.