اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

وقتی بحران دیگر در مرز متوقف نمی‌ماند

Wahidullah Noorzai | NIDA Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field-Based Strategic…

از فارسی‌ستیزی استعمار بریتانوی در هند تا دگرگونی نام‌های فارسی…

سلیمان کبیر نوری دوست ای ویدیویی برایم فرستاد که از جهات…

                       کام بلا 

جهان در معرض نابودی و کام  بلا  تاکی همیشه مردمان در…

میان چشمه‌های شعر

مجموعه اشعاری از روناک آلتون برگردان به فارسی:زانا کوردستانی بانو "روناک توفیق…

افغانستان؛ میدان رقابت قدرت‌ها پس از خروج آمریکا

 نویسنده: مهرالدین مشید جایگاه مردم افغانستان در میدان رقابت های کشور…

عربستان در افغانستان چه می‌خواهد؟

Wahidullah Noorzai — Former Senior Military Officer, Field Strategist &…

انسان و نیروهای سازندهٔ تمدن( بخش دوم)

«انسان معمار روشنایی در دل تاریکیِ جهان» تهیه و تدوین :…

تجربه میدان در غرب افغانستان — از ادرسکن تا شیندند

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer, Military & Security…

روایت اسدالله کشتمند از جنگ افغانستان؛ مجاهدین، شوروی و قدرت‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=DGsTJnpdYQk مروز، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۶، بار دیگر در خدمت رفیق عزیزم،…

غنچه‌های پژمرده

گزیده‌ی اشعار اسعد لُرزاده برگردان به فارسی: زانا کوردستانی شاعر و نویسنده‌ی کُرد…

شعرهایی از روناک آلتون

بانو "روناک توفیق محمد"  (به کُردی: ڕووناک تۆفیق محمد)، متخلص به…

زندگی بدون محدودیت یا مرگ ...!

مرگ برخلاف دید صوری٬ چون نیستی تام باور موجه نیست.…

طالبان؛ از سرکوب مخالفان تا مهندسی حذف هویت‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اگست ۲۰۲۱…

«
»

توافق‌نامه صلح نباید به بخشودگی از مجازات برای جنایات جنگی منجر شود

آزادی هزاران زندانی طالبان از مفاد توافق‌نامه صلحی است که به تاریخ ۲۹ فوریه میان طالبان و ایالات متحده امریکا امضا شده است. گزارش‌گران بدون مرز (RSF) نگرانی خود را از احتمال آزادی برخی از عاملان حمله‌هایی که در آن‌ها روزنامه‌نگاران کشته شده‌اند، اعلام می‌کند.

اجرایی کردن توافق‌نامه صلح میان ایلات متحده امریکا و طالبان و از این میان مساله جنجال برانگیز آزادی زندانیان  در وضعیتی بحرانی از همه‌گیری ویروس کرونا و ادامه جنگ میان جناح‌های حکومت برای تقسیم قدرت آغاز شده است.  

جاوید فیصل، سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان اعلام کرده است که تا ۱۴ ثور دولت افغانستان ۶۴۸ تن از طالبان را و طالبان ۱۱۲ زندانی دولت را آزاد کرده‌اند. سهیل شاهین سخنگوی طالبان در دوحه با تایید این آمار اما خواهان آزاد شدن شمار بیشتری از زندانیان برای تسریع گفتگوهای میان افغانی شده است.

 با وجود فشارهای بسیار برخی از رهبران سیاسی در داخل کشور و شماری از کشورهای خارجی اما رییس جمهور اشرف غنی همچنان مخالف آزادی یکباره‌ی تمامی زندانیان طالبان است. در فهرست ۵۰۰۰ تن زندانیان طالبان شماری و از این میان پانزده تن از آنها هستند که در عملیات‌های انتحاری خونین دست داشته‌اند. در برخی از این حمله‌ها خبرنگاران و همکاران رسانه‌ای زخمی و یا کشته شده‌اند.

۱۰ جوزا  ۱۳۹۶ – ۳۱ می ۲۰۱۷ –  در انفجار بمبی قدرتمند در ساحه وزير محمد اکبرخان که.  دفاتر شماری از رسانه‌های در آن قرار دارد، بیش از صد وپنجاه تن کشته و زخمی شدند . در این حمله همچنین  حبیب حسین‌زاده خبرنگار پرس تی وی . عزیز نوین همکار تکنیکی طلوع نیوز و محمد نذیر راننده بی بی سی نیز در میان کشته شدگان بودند. چهار خبرنگار بی بی سی و دو خبرنگار تلویزیون یک نیز زخمی شده‌اند.به دفتر تلویزیون یک نیز بر اثز انفحار خساراتی وارد شد.

مسولیت این حمله را هیچ گروهی به دوش نگرفت. یک سال پس از آن ریاست امنیت ملی اعلام کرد که عاملان این حمله که از اعضای شبکه حقانی بوده‌اند بازداشت شده اند. قوماندان لیل الدین یکی از بازداشت شدگان بود که بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز در میان لست پانزده نفری است که طالبان خواهان آزادی فوری آنها هستند.

رضا معینی مسوول دفتر أفغانستان RSF در این باره می‌گوید: «همه‌ی عاملان و آمران جنایات انجام شده علیه روزنامه‌نگاران باید محاکمه و مجازات شوند. حقیقت  و عدالت حق همه قربانیان و مردم افغانستان است. تعهد به آزادی رسانه‌ها همچنین به معنای پایان دادن به بخشودگی از مجازات برای عاملان جنایات علیه روزنامه‌نگاران است. نادیده انگاشتن عدالت هموار کننده راه صلحی عادلانه و پایدار نیست.»

از امضای توافق‌نامه صلح میان ایالات متحده امریکا و طالبان حملات طالبان بیشتر شده‌اند. در شماری از ولایات از آغاز ماه رمضان خبرنگاران و مسوولان رسانه‌ها از سوی طالبان  که خواهان متوقف شدن برخی برنامه‌های آنها شده‌اند، «احضار» و یا مورد تهدید قرار گرفته‌اند.

به تاریخ ۱۶ حمل ریاست امنیت ملی خبر بازداشت عبدالله وروکزی معروف به اسلم فارقی رهبر داعش شاخهٔ خراسان و ۱۹ تن دیگر  را اعلام کرد. از سال ۲۰۱۵ میلادی این گروه در چندین عملیات‌ که در آن‌ها بیش از ۱۵ خبرنگار کشته شداند دست داشته است.

در رده بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۰ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۲ قرار دارد.