افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

نیهلیسم؛ محصول شکست سیاسی یا فردی؟

Nihilism. آرام بختیاری نیهلیسم یعنی پوچی، انفعال، زوال، بطالت، و فاقد هدف.  نیهلیسم…

گزیده‌ی اشعار شرمین ولی

اشعار کتاب اندوه ارغوانی یک سیب گزیده‌ی اشعار شرمین ولی مترجم: زانا کوردستانی (۱) پاییز…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت اول: مسئله فقط امیر نیست وقتی درباره طالبان صحبت می‌کنیم،…

بعد از ضربه چه می‌ماند؟

افغانستان و منطقه در عصر جنگ‌های فرسایشی Wahidullah Noorzai — Former…

دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

علم ګل سحر

له ګران علم ګل سحر سره، چې د علم او…

فاصله میان قدرت و اثر

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

چند شعر کوردی با ترجمه 

چوون خەم و پەژارە  وڵاتمی داگیرکرد دەسوری داکوو دڵخۆشیان خەسان. ◇ در این سرزمین  غم حاکم…

نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

«
»

چین ، روسیه وایران به طالبان اعتماد ندارند

 نوشته ی : اسماعیل فروغی

    پس ازخروج شرم آورامریکا ازافغانستان ، بسیاری ناظران و تحلیلگران اوضاع افغانستان با این پرسش روبروشده اند که : آیا امریکاییان که ظاهراً درجنک افغانستان شکست خورده اند ، افغانستان ومنطقه ی ما را برای همیش ترک خواهند کرد ؟ ویااین که بازبا کاربرد ترفند های دیگری ، درمنطقه وحتا درافغانستان حضوریافته وسیاست سودجویانه و جنگ افروزانه ی شان راهمچنان ادامه خواهند داد ؟

     حقایق نشان می دهد که امریکا برای مقابله با چینِ قدرتمند و روسیه وایرانِ درحال پیشرفت ، منطقه وافغانستان را برای همیش ترک نکرده ، بازبه شیوه ی دیگری وارد میدان خواهدشد. آنان اینباردرهمدستی با دوست استراتژیک شان پاکستان ، نه ازسربازان امریکایی ؛ بلکه ازطالبان وبرخی گروههای اسلامی دیگرمنحیث سربازان نیابتی ، به شکل دیگری سودخواهندبرد. 

     قرارمعلوم ، نقشه ی آتش افروختن جنگ درتایوان ، تحریک مداوم اویغورها دربرابرچین و متصل آن تلاش برای گیرانداختن چین دردام جنگ افغانستان ، توطئه های مرتبط باهم اند که امریکا ، انگلیس ، اسراییل ، سعودی و پاکستان مشترکاً علیه پیشرفتهای چشمگیر چین به راه انداخته اند.

     تسلیمدهی بدون مقاومت قدرت به طالبان که تمام جهان را به حیرت برد و پس ازآن نزدیکی غیرمعمول طالبان تندرو با چین کمونیست ، تکیه برهمین ترفند دارد. که البته مقدمه های این ترفند به سالهای 2007 و 2008 برمی گردد ــ به سالهایی که قرارداد مس عینک لوگربا چینایی ها درزمان حکومت حامدکرزی عقد شد. این قرارداد چند میلیارد دالری ، نقش دانه ی شیرینی داشت برای به دام انداختن چین درمنجلاب افغانستان که بی تردید به مشوره ی امریکاییان صورت گرفته بود .

   اما آیا چین به این ساده گی دردام جنگ افغانستان خواهد افتاد ؟ 

   آیا چین به این باوررسیده است که طالبان تندرو وضد مدنیت، مطمئن ترین پارتنربرای پیشبرد اهداف سودجویانه ی اقتصادی اش درافغانستان استند ؟

    کاهش شدید درمیزان علاقه ی چین به نزدیکی با حکومت منزوی طالبان ( که باوجود تلاشها ولابی گری های پیهم پاکستان تاهنوزازانزوا بیرون نشده است) ، نشاندهنده ی آنست که چین با وجود نیازشدید به منابع زیرزمینی افغانستان ، به این ساده گی دردامی که امریکا برای شان گسترده است، نخواهد افتاد .

      از سوی دیگر، کشورهای چین، روسیه وایران که به دلیل ترس ازنفوذ اسلامگرایی افراطی درکشورهای شان ، طالبان را تنهاعامل ثبات درافغانستان پنداشته و ازنزدیک شدن با آنان می خواستند به نفع امنیت کشورهای شان سود ببرند ؛ با دیدن لجاجت و یک دنده گی طالبان درانحصارقدرت و نقض حقوق اولیه ی زنان وسایراقوام افغانستان توسط آنان ، خیلی ناامید به نظر می رسند. کشورهای چین ، روسیه وایران که به سرکوبگران سرسخت گروه های افراطی اسلامی درجهان شهرت دارند ، هرگزنمی خواهند با گروهی همکاری نزدیک داشته باشند که حاضرنیستند حقوق زنان وحقوق سایراقوام را به رسمیت شناخته ، حاکمیت دولتی فراگیر و مورد قبول برای تمام مردم به وجود آورند.   

    ناظران و تحلیلگران اوضاع افغانستان به این باوررسیده اند که تحت چنین شرایطی دشواراست تصورنماییم که طالبان بتوانند با لجاجت و تندروی ، اعتماد جامعه ی جهانی وکشورهای قدرتمند منطقه را بدست آورده ، برچالشها ودشواری های بی شمارفایق آیند.