مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام،سوسیالیسم احساسی

Hermann Cohen (1842- 1918 ) آرام بختیاری هرمان کوهن؛ میان کانت و…

حماسه هایی که به بهای خیانت نخبگان به سوگواره تبدیل…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت تراژدی ملتی که بهای جاه‌طلبی نخبگان را…

د دموکراسۍ د ناکامو تجربو انتقادي ارزونه

نور محمد غفوری سریزه  د تحمیلي جمهوریت او تقلبی دموکراسۍ تجربې موږ ته…

حکمت چیست؟

برهان الدین « سعیدی» حکمت دنیا فـزاید ظن و شک ــ …

این خون کسی ریخته یا می سرخ است یا توت…

نویسنده: جمشید کوهستانی    نظامی سابق فرستنده: محمد عثمان نجیب  ##########################نوتبرعلاوه شعر حضرت سعدی لکه…

افغانستان در تنگنای بن بست؛ انحصار طالبان و پراکنده گی…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت یک بن بست تاریخی؛ قدرت یک دست…

«
»

دوستم برای سرکوب طالبان مهلت شش ماهه خواست

    نوشته ی : فروغی  

  

     ( به پاسخ دوست ارجمندی که مصرانه خواهان نظر من درباره ی اعطای رتبه ی مارشالی به عبدالرشید دوستم بودند . )

       اعطای رتبه ی مارشالی به آقای عبدالرشید دوستم ، اگر برای دوستداران و علاقمندانش بهانه ای برای شادی و  پایکوبی فراهم نمود ، برای حریفان سیاسی اش همانند جام زهری بود که باید با بی میلی تمام آن را سر می کشیدند .

       دوستم ( مارشال دوستم ) با برپاکردن مراسم شانداری در جوزجان ( بی حضور رییس جمهور ، معاونان ریاست جمهوری و وزرای کابینه ) ؛ توانایی های سیاسی ، اجتماعی و رزمی اش را به نمایش گذاشت . او طی سخنرانی ساده اما همه جانبه و پرمحتوایش ، ناگفته ها را گفت و به همه – حتا امریکا و ناتو پیام صادرکرده ، واضح ساخت که کلید رمزها و رازهای زیادی هنوز دراختیاراوست – در اختیار دوستمی که از پنج سال به اینسو در تبعید نا خواسته به سربرده ، با وجودِ داشتن دومین مقام ارشد دولتی ، هیچگاهی فرصت نیافت تا شایسته گی های اجتماعی و نظامی اش را برای تحکیم نظام و تأمین امنیت و ثبات در کشور به اثبات برساند .

      اینکه دوستم در جریان چهل و دو سال جنگ ، چه افتخارات و اشتباهاتی داشته است ، داوری آن را به تاریخ میگذاریم ؛ اما اینکه او تا کنون چندین بار داوطلبانه خواهان اجازه و صلاحیت از سرقوماندانی اعلای قوای مسلح برای سرکوب تروریزم و طالبان شده است ، گواه شجاعت و نیت خیرخواهانه ی او میباشد .

       او که طی این 42 سال از چندین امتحان رزم و مقابله با گروههای مختلف اشرار و طالبان در نقاط مختلف افغانستان موفقانه سربلند نموده است ، بازهم برای پایان بخشیدن به جنگ دوامدار افغانستان آماده گی نشان داده است .

      او با صراحت خطاب به قوماندانان نظامی امریکا و ناتو و رهبران دولت افغانستان میگوید : ضرورنیست حمله ی هوایی کرده یا قوای زمینی تان را وارد میدان جنگ کنید . من با رزم آوران تحت امرخودم و قوای مسلح قهرمان کشور طی شش ماه گلیم طالب را ازافغانستان برمی چینم .

      هرنیتی درپشت این اظهارات صریح و شجاعانه ی وی خوابیده باشد ، این ابراز آماده گی تاریخی برای سرکوب تروریزم را که تاکنون هیچ حزب و گروه اسلامی جرأت و شهامت آنرا نداشته است ، باید قدردانی نمود .

       از نظرمن اعطای رتبه ی مارشالی به دوستم که بازهم از دهلیز تاریک سازش با تقلبات انتخاباتی و دولت فاسد عبور می نماید ، نقشی در ختم جنگ و تأمین ثبات در افغانستان نخواهد داشت ؛  روند خشن انتقال جنگ در شمال ( با دوستم و بدون دوستم ) همچنان ادامه خواهد یافت و نشان و ستاره ی مارشالی فقط در روزهای تشریفات بروی سینه ی آقای دوستم خواهد درخشید .

        و نکته ی آخر اینکه : اعطای رتبه ی مارشالی به دوستم میتواند همانند اعطای اجازه ی اقامت در قصر سپیدار به عبدالله عبدالله واعطای مقامهای معاونیت ، وزارت ، ولایت و سفارت به سایرحریفان سیاسی ، اغفال ماهرانه ای  باشد از سوی ارگ و حامیان امریکایی شان که تاهنوزهیچیک از گروههای رقیب به آن نیندبشیده اند . شاید ….          فروغی