هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

طالبان؛ پیامد فساد ساختاری و سازمان یافته حکومت‌های کرزی و…

نویسننده: مهرالدین مشید از امید تا انحطاط؛ فساد ساختاری و بازگشت…

قلۀ پیروزی

از قلـب خراسـان کهـن آمده ام با یعـقوب لیث و تهمتن…

بخاطر انفاذ قانون اساسی به مثابه شاه کلید نجات افغانستان

اعلامیه و فراخوان ملی بنام خداوند حق و عدالت با اتکا بر…

 لیبرالیسم، جنبش روشنگری، و نبوغ جان لاک

john locke (1632- 1704) آرام بختیاری جان لاک ؛ آغاز تئوری تقسیم…

از ترور میر اکبر خیبر تا کودتای ثور؛ بهای سنگین…

نویسننده: مهرالدین مشید تروریکه هنوز هم مردم افغانستان بهای آن را…

با عاشقان وعارفان همصحبت!

امین الله مفکر امینی                     2026-19-04! دل منــــــور میکـــند صحبت بـــا اهلـی عشق…

اهمیت و ضرورت آسیب شناسی تاریخی ، برای امروز و فردا های…

نوشته از بصیر دهزاد   این  مقاله که در کنفرانس علمی انجمن سراسری حقوقدانان…

«
»

چرا آمریکا از رقابت ابرقدرتی می ترسد؟

به گزارش “وال استریت ژورنال”، ایالات متحده برای دوره جدید رقابت قدرت های بزرگ آماده نیست. آمريكا پس از چند دهه‌ مبارزه با شورشیان در خاورميانه و آسياي مركزي براي دوره جديد رقابت بین قدرت‌هاي بزرگ آمادگی ندارد.به نوشته نشریه نامبرده، از سال 2018، پس از دهها سال مبارزه با شورشیان، توجه ارتش آمریکا به چین و روسیه معطوف شده است. اما نظامیان و ارتش آمریکا همچنان در رابطه با تولید سلاح و جستجوی راه‌ها و روش های جدید برای جنگیدن دچار مشکل می شوند.علیرغم اینکه بودجه دفاعی سالانه ایالات متحده به بیش از 800 میلیارد دلار رسیده است، مقدار زیادی از آن صرف درگیری های عراق و افغانستان شده است. علاوه بر این، اختلافات در دولت آمریکا بر سر بودجه و بروز اختلافات بر سر میزان فوریت تهدید پکن مانع توسعه این عرصه می شود. اکنون ترس از خاورمیانه، به ویژه ایران، و درگیری در اوکراین کل توجه دولت و منابع بودجه را می بلعد.

بدنه کشتی یخ شکن اتمی طرح   22220یاکوتیا در حین به آب انداخته شدن - اسپوتنیک ایران  , 1920, 23.11.2022

علاوه بر این، به دلیل ادغام شرکت های تولیدی در صنعت دفاعی آمریکا، تولیدکنندگان اسلحه کمتری تولید می کنند. در ساخت زیردریایی هم مشکلاتی وجود دارد که نیروی دریایی برای مقابله با نیروی دریایی بزرگتر چین به آن نیاز دارد. ایالات متحده در توسعه موشک های هایپرسونیک با سرعت فوق العاده از چین و روسیه عقب مانده است.در سال گذشته، مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی آمریکا میزبان یک بازی جنگی شبیه‌سازی حمله چین به تایوان بود که طی آن مشخص شد که در صورت بروز درگیری، موشک های کروز ضد کشتی دوربرد آمریکا در عرض یک هفته تمام خواهند شد.یکی دیگر از مشکلاتی که ایالات متحده با آن مواجه است، عدم تحقق طرح استخدام است که ممکن است منجر به کمبود پرسنل نظامی در واحدهای داوطلب شود.همچنین اجرایی شدن سناریویی ممکن خواهد بود که در آن آمریکا و متحدانش مجبور به جنگ در دو جبهه شوند: چین و روسیه. در این صورت، درگیری‌ می تواند به قطب شمال گسترش یابد که واشنگتن از نظر تعداد یخ شکن ها از مسکو عقب می ماند.

در حال حاضر، نیروهای مسلح ارتش ایالات متحده هنوز برتر از حریفان اصلی در توانایی رزمی است. علاوه بر این، بودجه سالانه پنتاگون برای تحقیق و توسعه به 140 میلیارد دلار افزایش یافته است.فقط تا سال 2030 ایالات متحده قادر خواهد بود از طریق ایجاد انواع جدید تسلیحات، برتری تکنولوژیکی نسبت به چین و روسیه را به دست آورد که این امر می تواند خطر آن را افزایش بدهد که چین قبل از آن تاریخ تلاش ورزد درگیری بر سر تایوان آغاز شود.