اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام،سوسیالیسم احساسی

Hermann Cohen (1842- 1918 ) آرام بختیاری هرمان کوهن؛ میان کانت و…

حماسه هایی که به بهای خیانت نخبگان به سوگواره تبدیل…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت تراژدی ملتی که بهای جاه‌طلبی نخبگان را…

د دموکراسۍ د ناکامو تجربو انتقادي ارزونه

نور محمد غفوری سریزه  د تحمیلي جمهوریت او تقلبی دموکراسۍ تجربې موږ ته…

«
»

ترکیه در اوکراین به‌دنبال چه چیزی است

مترجم:
ک. رادین
برگرفته از :
سایت روسی بنیاد فرهنگ استراتژیک، ۹ مارس ۲۰۱۹

در این روزها رئیس‌جمهور اوکراین، پترو پروشنکو آزمایش پهپاد ت.و.۲. خریداری شده از ترکیه را اعلام کرد. به‌گفته رسانه‌های ترکیه پهپادهای جنگی به نیروهای نظامی ‌اوکراین در کاهش تلفات نیروی انسانی و افزایش قدرت آتش شلیک کمک می‌کنند. اما آیا چنین است؟

عنوان مقاله وب‌سایت روزنامه دولتی ترکیه می‌گوید که «پهپادهای ترکیه می‌توانند مسیر جنگ در دونباس را به نفع اوکراین تغییر دهند». مفسر روزنامه صباح ترکیه به‌نام عادل گیری آبلیاتوف که خود مهاجری از کریمه است، اطمینان می‌دهد که «پهپاد‌های ت.و.۲. می‌توانند تبدیل شوند به آن چیزی که اوکراین فاقد آن بود تا در نهایت بخشی از مناطق دونتسک و لوهانسک را که اکنون توسط نیروهای جمهوری مردمی‌ دونتسک و لوهانسک کنترل می‌شوند، تحت کنترل خود بازگرداند».

در این میان حتی بررسی سطحی ویژگی‌های تکنیکی پهپاد بایراکتار ت.و.۲. خوشبینی مطبوعات ترکیه در مورد به‌کارگیری این دستگاه در اوکراین را از بین می‌برد. طول پهپاد (یا پرنده هدایت‌پذیر از دور) ۵/۶ متر، فاصله بین بال‌ها ۱۲ متر، شعاع عمل آن ۱۵۰ کیلومتر و سرعت پرواز آن ۱۳۰ کیلومتر در ساعت است. این هواپیما قادر است به‌صورت خودکار در هوا به‌مدت ۲۴ ساعت در ارتفاع هفت کیلومتر، بمب‌هایی با وزن ۵۰ کیلوگرم حمل کند. اندازه‌های بزرگ و کم سرعت این هواپیماهای بدون سرنشین آنها را به هدف مناسب حتی برای پدافند‌های قدیمی ‌که در تسلیحات جمهوری مردمی ‌دونتسک قراردارند، تبدیل می‌کند. دستگاه‌های ترکیه در عملیات «سپاه فرات» و «شاخه زیتون» علیه نیروهای مسلح کرد سوری به‌خوبی خود را نشان دادند، اما آنها علیه نیروهای مسلح جمهوری دونباس تقریبا بی‌فایده هستند.

به‌هر‌حال شرکت‌های اوکراینی به ارتش مدل‌های ارزان‌تر و مؤثرتر پهپادهای جنگی از بایراکتار ت.و.۲. را پیشنهاد کردند. یکی از این دستگاه‌‌ها پ.د.۰۱ است که شرکت «اوکراسپس سیستمز» واقع در کیف ساخته است. اما پروشنکو ضمن تشکر از رجب اردوغان به‌خاطر موضع سیاسی او در مورد کریمه و احتمالا به‌خاطر یاری به اقدام ماجراجویانه کلیسای اوکراین، از ترکیه هواپیماهای بدون سرنشین که به‌لحاظ ویژگی جنگی مبهم و قابل تردید هستند را خریداری کرد. تصادفی نیست که این شرکت تولید‌کننده پهپادها متعلق به داماد رئیس‌جمهور ترکیه، سلجوق بایراکتار است. در‌واقع ترکیه با ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی که کیف را به تحریکات نظامی ‌علیه روسیه تشویق می‌کنند در یک صف قرار گرفته است. براساس نظر کارشناسان اردوغان نزدیکی به اوکراین را به‌عنوان دلیلی برای دستیابی به امتیازاتی از روسیه در سوریه ارزیابی می‌کند.