دوست دارم این وطن را !

امروز زمان آن فرارسیده است که مردم افغانستان یک‌صدا بگویند…

زبرځواکونه څنګه په نورو هېوادونو خپل نفوذ ساتي؟

ليکنه: حميدالله بسيا په ساده ډول زبرځواک  يا سوپر پاور  Superpower…

افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

«
»

افسانه غرامت‌های جنگی آلمان

نوشته : ویلا *

ما همه در مدرسه آموخته بودیم که یکی از دلایل صعود نازیسم بین دو جنگ جهانی، مبلغ گزاف غرامت‌هایی بود که در پی پیمان ورسای (۱) از آلمان مطالبه شده بود. میزان این غرامت در سال ۱۹۲۱ در لندن به ۱۳۲ میلیارد مارک طلا، که با شش ماه درآمد ملی آلمان مطابقت داشت، تعیین گردید. اما سرمایه آمریکا در آلمان شکست خورده در جنگ جهانی اول، موقعیتی را می‌دید که بتواند جای پای خود را در اروپا محکم کند و اندکی از اشتهای انتقام‌گیرنده بریتانیا و فرانسه بکاهد.

به همان‌گونه که «آنی لاکروا ریز» (۲) یادآوری می‌کند، ۱۴ محور در اظهارات ویلسون (اشاره به سخنرانی پرزیدنت ویلسون در ژانویه ۱۹۱۸ که برخلاف آنچه به این نکات نسبت داده می‌شود، رگه‌ای از ایده‌آلیسم در رئوس اظهارات وی مشاهده نمی‌گردد) از لحاظ سیاسی استراتژی فوق را بیان می‌کند که رو‌در‌‌رو با سرمایه فرانسه قرار می‌گرفت. سرمایه‌ای که تصور می‌کرد موفق شود آلمانی‌ها را نابود کند و تمام بازار‌ها و حق و حقوق اختراعاتش را به‌ویژه در زمینه شیمی‌ و ذوب‌آهن، از آن خود کند. از سال ۱۹۲۴ به این‌سو، شاهد سرمایه‌گذاری‌های گسترده ایالات متحده که عمدتاً در آلمان صورت می‌گرفت، بودیم. امپریالیسم آمریکایی، امپریالیسم آلمانی را به‌عنوان شریک برمی‌گزیند و سرمایه فرانسه به رده دوم رانده می‌شود. در سال‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ وام آلمان عظیم است و برلین یک وام‌گیرنده بسیار بزرگ و در نتیجه مشتری بسیار مهمی‌است که به‌هیچ‌وجه نباید او را ناراضی نمود. در نهایت، از مبالغ اولیه، تنها ۱۳درصد آن بازپرداخت می‌شود. مقداری که تناسبی با بازپرداخت «غرامت‌های گزاف» ندارد.

با وجود این، به‌علت بحران وحشتناک اضافه تولید در سال ۱۹۳۱، که نزدیک بود باعث فروپاشی نظام گردد، رهبران آلمان رو‌در‌رو با رقابت دهشتناک بین ایالات متحده و اروپا قرار می‌گیرند که در نتیجه آن شاهد بسته شدن چندین بازار بر روی آنان هستند. «آنی لاکروا ریز» تأکید می‌کند که همان محافل در نظر گرفته بودند آن بازار‌ها را دوباره از طریق جنگ به‌دست آورند. صعود نازیسم این سمت‌گیری سیاست آلمان را بیان می‌کند. آلمان دوباره مسلح می‌شود و هر آنچه را که اراده می‌کند می‌تواند بخرد: فرآورده‌های نساجی، آهن، بوکسیت و غیره. آلمان که طبقه کارگرش را تقریباً به سطح برده‌ها رسانده بود (۱۶ ساعت کار در روز، دستمزدهای بلوکه شده، نبود حق اعتصاب، …) نیرومند می‌شود و آماده نبردی است که در پیشِ رو دارد.

بیست سال پس از آن، بیشتر گرایش دارم بگویم همان نیروها را در دست می‌گیریم و از نو آغاز می‌کنیم. پس از جنگ دوم جهانی که شاهد تخریب اروپا توسط ارتش رایش سوم و غارت روشمند سرمایه‌ها و منابع کشورهای فتح شده بودیم، رایش سوم هم‌چنین به بانک‌های مرکزی کشورهای اشغال شده «وام»‌هایی را به‌عنوان سهمیه شراکت در جنگ تحمیل کرد. این «وام»‌ها هرگز از سوی آنان بازپرداخت نشدند به این دلیل ساده که در پیمان سال ۱۹۵۳ لندن که مبلغ وام‌های خارجی آلمان را بین سال‌های ۱۹۱۹ و ۱۹۴۵معین می‌کرد، از این وام‌ها سخنی به‌میان نیامده بود. در واقع، رو‌در‌رو با «تهدید» کمونیسم، رعایت این هم‌پیمان جدید غرب در اولویت قرار می‌گرفت. ایالات متحده پذیرفت که نیمی‌ از وام آلمان را حذف نماید. از قربانیان اشغال خواسته شد که درخواست اخذ غرامت را فراموش کنند. هدف استراتژیک متحدین این بود که یک آلمان مقتدر و آرام ولی هم‌چنین دارای تمیزترین نمای ممکن برای دنیای سرمایه‌داری را در برابر کشورهای سوسیالیستی علم کنند. از آن لحظه به بعد، در حالی که باقی اروپا سرگرم بستن زخم‌های بی‌شمار حاصل از جنگ اشغال‌گرانه آلمان بود، این کشور در صفای کامل زندگی می‌کرد.

در مقابل این تطابق عجیب زمانه‌ها، فقط می‌توان از بازنویسی کتاب‌های درسی در راستایی که فقط حافظ منافع طبقه حاکمان باشد، شگفت‌زده شد. هم‌چنین می‌توان تحسین کرد که بهانه پیروزمندان (در دو جنگ جهانی) همواره بهترین است. (۳)

*”http://les-tribulations-de-l-ecocolo-ecoconome.over-blog.com/2015/06/le-mythe-des-reparations-allemandes.html” \t “_blank”

(۱) پیمان ورسای در تاریخ ۲۸ ژوئن ۱۹۱۹ در تالار آینه قصر ورسای در نزدیکی‌های پاریس به امضاء رسید. بر اساس پیمان نامبرده مستعمره‌های آلمان، بخشی از حقوق نظامی‌اش و قسمتی از سرزمین‌اش از این کشور گرفته شد و به پرداخت غرامت‌های گزافی محکوم گردید.

(۲) Annie Lacroix Riz. استاد برجسته تاریخ در دانشگاه پاریس

(۳) اشاره به حکایت گرگ و بره لافونتن که در آن گرگ که از بره بسیار نیرومندتر است همواره بهترین بهانه‌ها را برای خوردن بره ارائه می‌دهد.