بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

رسول حمزتف شاعر شوروی و مردم داغستان

مترجم:  رسول حمزتف از مهم‌ترین شاعران داغستان و یکی از چهره‌های…

                                      نسل فراسو

 نویسنده: مهرالدین مشید نسلی که پیوندهای انسانی را بر مرزبندی‌های قومی…

سیاست ماجراجویانه و هزینه‌ای که ملت‌ها می‌پردازند

 نور محمد غفوری  تاریخ بشر بارها ثابت کرده است که ملت‌ها…

آمانج جبار

آقای "آمانج جبار" (به کردی: ئامانج جەبار) شاعر معاصر کرد،…

افغانستان؛ بن‌بست مشروعیت و بازی قدرت‌ها

 نویسنده: مهرالدین مشید           فغانستان؛ از انزوای سیاسی تا بحران اجتماعی و…

اپیکور؛ جهانی شاد و بدون رنج

Epikur (341- 271 پ.م. ) آرام بختیاری فلسفه اپیکور؛ نبوغ روشنفکران یونان…

 جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

«
»

کُمدی ، مدیایی رضا !

وقتی رضا پهلوی رسما گفت جماع حاصل نشد … در ذهنم بود این ائتلاف بی ریشه ساخته شده در مدیای غرب از اول هم مشروعییت سیاسی و اجتماعی نداشت . فقط مشروعییت مدیای غرب را داشت . حالا از هشت نفر اولیه نصف نفراتش رفتند پارکینگ . ولی کل پروسه تجربه خوبی بود . جامعه ایران به دلیل انواع دیکتاتوری سلطنت و آخوند هیچ زمانی فرصت کار جمعی و حزبی نداشت تا یاد بگیرد . هرچند تحرکات بعد از سرکوب و فروکش کردن جنبش ، سیاسی و متعارف و آزادی خواهانه ، نبود . اما بهتر از هیچ کاری نکردن است.

در این پروسه بازماندگان سلطنت امیدوارم فهمیده باشند اگر 80 درصد مردم سلطنت میخواهند مطابق آمار خودشان … نیازی نیست بگویی مرگ بر دیگران . اما وقتی با شعار مرگ شروع کردی یعنی ضعف مطلق ! میدانند حداکثر میدان مانورشان همان استکان چایی سلطنتی است . در اینجا مدیا هم وارد شد و شعار مرگ بر دیگران را صیقل زد . در واقع تیترهای مدیا وزن و عمق رسانه را هم نشان میدهد . منتها مدیای غربی همیشه تلاش میکند که سطح فهم و شعور سیاسی جامعه ایران را پائین بیاورد . مثل زمانی که خمینی زیر نور افکن پخت و را انداخت به مردم ایران !

مدیا حکایت پختن قورباغه در آب ولرم را هم در ورژن جدید نشان داد . رضا پهلوی یهویی شاه و رهبر شد در مدیا میدرخشد ، ساواک تبرئه شد و ازش قدردانی هم شد . رضا پهلوی همچنان دیده میشود و با جماع جمله میسازد ! فرمان شاهانه ورود و خروج صادر میکند و طوفان دراستکان چایی بر پا است . در قسمتهای بعدی سریال خواهیم دید جریان سلطنت میتواند به تنهایی فراکسیون مستقل خودش را داشته باشد و هی مسافر سوار کند ؟ و یا هنوز در توهم است که زیر سایه و چتر بقیه بخواهد لقمه بزند ؟

نقشه کُمدی جریان سلطنت نگرفت . قصدشان این بود اول ائتلاف کنند و با چهره ایی دموکرات وارد شوند . مثل افسانه اسب تروا … و بعد با اعضای جدید سلطنتی بر صندلی ریاست و شاهی مسلط و تکیه بزنند . یادمان نمیرود سلطنت با کار جمعی و حزبی در تضاد مطلق است .

به نظر من جریان سلطنت فراکسیون مستقل خودش را اگر بتواند بسازد و هی مسافر بزند کرایه بیشتری جمع میکند و به نفعش است . درواقع خودش را محک بزند که چقدر حلاج است ؟ رضا پهلوی نه بی طرف است و نه خلاق و نه رهبر و نه سیاسی …

هر چند فراکسیون مستقل داشتن خودش کار راحتی نیست . تمام تلاش بازماندگان سلطنت همین بود که زیر چتر و سایه بقیه عروج کنند و از تلاش و زحمت دیگران لقمه بزنند . والا اگر واقعا توان مستقل بودن داشتند از اولش اصلا وارد هیچ ائتلافی نمیشدند .

غیر از این صحنه هر صحنه دیگر متصور باشد باید ببنیم . رضا پهلوی و بازماندگان سلطنت و سایر افراد و نیروها با هر شعاری و حرکتی مشغول معرفی و شعور وعمقی و سطحی خودشان هستند . در شرایط امروز سیاسی ایران و منطقه و جهان باید خلاقییت و کارایی مشخص داشت . مزخرفاتی مثل تجزیه و حفظ تمامییت ارضی ، نه خلاقییت است و نه شعور سیاسی و نه برنامه مشخص . بهانه ایی است کهنه و قدیمی و تاریخ مصرف گذشته ، جهت توجیه هر شکلی از دیکتاتوری .

اسماعیل هوشیار

13.04.2023