از دیدگاه علم سیاست !

تلاش و سعی چه به شکل مسلحانه باشد یا غیر…

افغانستان در بن‌بست؛ راه‌های برون‌رفت و چشم‌انداز آیند

نویسنده: مهرالدین مشید فردای افغانستان و چگونگی عبور از وضعیت موجود در…

فرانس مهرینگ؛ تئوریسین ژورنالیست، ژورنالیست صاحبنظر

France Mehring (1846- 1919 ) آرام بختیاری مهرینگ؛ کوشش در راه روشنگری…

افغانستان در آستانه یکخطر وبحران جدید ( تداوم بحران نیم قرنه) 

نوشته از بصیر دهزاد  آغاز جنگ ها و حملات پراگنده گروه…

قرائت های تاریخی و فراتاریخی دینی؛ از بن بست تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در دو سده اخیر، یکی از مهم‌ترین رویکردها…

تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

تحولات بدخشان؛ نشانه‌های سقوط یا پایان مأموریت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید جرقه‌ای که آتش مقاومت را در سراسر افغانستان…

بردی کربابایف

برگردان . رحیم کاکایی روسلان سمیاشکین نویسنده براستی مردمی و یکی از  بنیان…

ژورنالیست، راوی حقیقت است، نه مبلغ یک روایت

نور محمد غفوری هر حرفه‌ای چارچوب، قواعد، اصول و معیارهای خاص…

پر له خەمم!

[خه‌م] پر له خەمم! پر لە خەم... خەم له سینگمە، پر لە بەخەڵم‌و پر لە…

یاداشت انتقادی بر یک مصاحبه تلویزیونی

نور محمد غفوری ژورنالیسم، رسالتش پرسیدن است، نه دفاع کردن؛ روشن…

بنیادگرایی دینی و لیبرال‌دموکراسی؛ از سوخت‌رسانی تا امتم دهی به…

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه متقابل افراط‌گرایی دینی، بحران‌های نظم لیبرال و…

راز ارقام در هستی

رسول پویان جهان با رمز و رازش در دل ارقام پنهان…

بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

«
»

شکست و باخت قدرت

شکست و باخت قدرت نه تنها حس ملی و مردمی را از بعضی ها می‌گیرد که عقل و خرد را نیز از ایشان می ستاند .

در سرویس خبری ۸ فبروری افغانستان انتر نیشنل یکی از سخنگویان وزارت دفاع جمهوری تحت اشغال آمریکا گفت :

— ترامپ باید فشار اقتصادی بر افغانستان را تشدید نماید .

— افغانستان مانند قطر ، میدان هوایی بگرام را به آمریکا واگذار شود .

— جای تاسف است که این آقا بخاطر نبود خودش در قدرت با طرح تشدید فشارهای اقتصادی بر افغانستان ، مردم ناتوان این سرزمین را قربانی فشار اقتصادی آمریکا میسازد ، گرچه خوب می‌داند که بار فشار اقتصادی بر عالی‌رتبه های دولت غیر موثر است و مردم اثرات آنرا متحمل می‌شود اما با درک‌این مطلب از انتقام می‌گیرد. با وضعیت جدید پس از آمدن ترامپ پرداخت معاشات مامورین دولت با وقفه ها مواجه است ، سردی زمستان ، بی نانی و بی دوایی خانواده ها فدای طرح آغای سخنگو که آمریکا بر فشار اقتصادی علیه افغانستان بیافزاید .

— او نمی‌داند یا از موقعیت جیو پولیتیک افغانستان اغماض می‌کند.

چرا شوروی ها با ده سال حضور نظامی همسایه جنوبی انوقت شانرا نتوانستند از خود سازند و مجبور به ترک آن شدند ؟

چرا آمریکایی ها و ناتو‌با ۴۵ کشور متحد و همدست و پشتوانه نظامی و پولی مجبور به ترک افغانستان شدند ؟

آغای سخنگوی وزارت دفاع جمهوریت تحت اشغال ! عامل اساسی عدم دوام آشغالهای افغانستان موقعیت خاص جغرافیای سیاسی آنست. اگر بزعم شما اینطوریکه در قطر پایگاه نظامی آمریکا وحود دارد در بگرام نیز باشد ، باری بر موقعیت جغرافیای این کشور توجه کرده اید . افغانستان قطر نیست و قطر مانند افغانستان ۲۰ سال در قید اشغال آمریکا نبود ، مادر بمب درآنجا استعمال نشده بود ، هزار شهید و هزاران یتیم و بیوه تجاوز آمریکا را ندارد .

افغانستان بار این همه مظالم را دیده و کشیده است از نفرت مردم علیه آمریکا چشم نپوشید .

افغانستان به شمول هند با هفت کشور دارای اهمیت استراتژیک برای آمریکا هم سرحد است در ۴۳ سال این موقعیت باعث خونریزی ها و ویرانی ها گردیده است ، افغانها در پنج قاره جهان سرگردان شده اند .

جنگ نیابتی در افغانستان جنگ قدرت ها برای ناکام سازی حضور یکدیگر درین سرزمین بود . آمریکا و غرب بخاطر پیروزی هفت تنظیم جهادی در عقب جهاد قرار نداشت و میلیاردها دالر مصرف نکرد این مصارف و تمویل و تسلیح جنگ بخاطر شکست شوروی و رانده شدن آن از افغانستان بود .

۲۰ سال حضور نظامی آمریکا و ناتو به مفت با شکست مواجه نشد نقش چین و روسیه و ایران را در قبال خروج عساکر ناتو و آمریکا نمیتوآن دست کم گرفت .

میدان هوایی بگرام به گفته ترامپ یک ساعت پرواز با تاسیسات اتمی چین فاصله دارد . برایت قابل درک است که چین آماده باشد تا دشمنش در نزدیک یک ساعت پرواز دارای پایگاه نظامی علیه تاسیسات اتمی اش باشد؟

روسیه و متحدین آسیای میانه را از نظر دور نداشته باش ، سپردن میدان هوایی بگرام به آمریکا در هیچ حالت برای روسیه پذیرفتنی نیست و ایران را هم نباید درین ماجرا بی علاقه دانست .

طرح آغای سخنگو طرح تداوم جنگهاو برخوردهاست که باز هم بار آنرا مردم متحمل می‌شود، ویرانی وطن ادامه می یابد ، نه چین و نه روسیه به چنین حضور تن در می‌دهند، رقابت داغ موجود روی افغانستان را یکسره به نفع آمریکا تمام کردن خیانت و وطنفروشی بیش نیست .

سیاست بی‌طرفی و عدم آنلاک دوران شاهی و حمهوری داود خان را بخاطر دارید که باعث ثبات اوضاع در کشور بود اما با چرخش داود خان به جانب ایران ، پاکستان و غرب سرنوشت کشور را تا این سرحد رسانید با تغیر رژیم داود خان به یک رژیم چپ جانبدار شوروی و حضور عساکر آن در افغانستان که سیاست بی‌طرفی وعدم آنسلاک آن از بین رفت تا حال کشور در منجلاب رقابت قدرت های بزرگ و همسایگان گیر مانده است .

تاریخ، موقعیت جغرافیایی ، منافع همسایگان و قدرت‌های منطقوی و جهانی را از نظر دور داشتن و طرح پایگاه نظامی آمریکا در افغانستان را مانند قطر تصور کردن بسیار بسیار دور از درایت سیاسی و احساس ملی و وطنی است . موقعیت این کشور نمی‌گذارد که افغانستان پایگاه هیچ قدرت شود مگر اینکه طرح ترامپ در مورد تخلیه نوار غزه از وجود فلسطینی ها در مورد افغانستان نیز ریخته شود که آن هم یک تخیل ناکام و غیر عملی میباشد .

رعایت موازنه در سیاست خارجی برویت تاریخ و موقعیت جغرافیایی می‌تواند عامل ثبات و صلح در کشور باشد .