از هیولای ساخته‌شده تا دشمن مقدس؛ روایت قدرت از تروریسم

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم سایه ای که قدرت ها می سازند…

رايحه

دوم حمل ١٤٠٤ خورشيدىفکر تو زیبنده ‌‌‌‌‌‌ی دل‌ها شدهوسوسه…

بخاطر محکمه عاملان جنایات جنگی و ضد بشری تجاوز نظامی…

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

از شکست دکترین عمق استراتژیک تا طلوع رقابت نیابتی هند

نویسنده: مهرالدین مشید شکست عمق استراتژیک  و جنایات نظامیان تروریست پرور افغانستان…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اهمیت

نور محمد غفوری مقدمه:د تلویزیونی سیاسی بحثونو په ماهیت مو په…

تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

«
»

جنگ اوکراین «جعبه پاندورا» را در اروپا گشوده است

بیش از ۲ سال از جنگ اوکراین می‌گذرد و هنوز هیچ چشم‌اندازی برای صلح این کشور وجود ندارد و کشورهای متحد اوکراین به جای تمرکز بر یک راه‌حل مسالمت‌آمیز به دنبال ارسال تسلیحات به این کشور جنگ‌زده اروپایی هستند و تنش‌های حاکم در این جنگ را بیشتر می‌کنند.

یک کارشناس تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات به رسانه خبری «بیزنس اینسایدر» می‌گوید: «این حملات عمیق و دیگر مسائل مربوط به جنگ برای اروپا و ایالات متحده غافلگیرکننده و ترسناک بوده و باعث گشایش جعبه پاندورا می‌شود.»

اوایل ماه جاری میلادی، آمریکا و چندین عضو ناتو از برنامه‌های خود در رابطه با تسلیحات دوربرد خبر دادند. ابتدا آمریکا اعلام کرد که قصد دارد تسلیحات دوربرد خود را از سال ۲۰۲۶ در آلمان مستقر کند. اندکی پس از آن، چندین کشور اروپایی ابتکار مشترکی را امضا کردند تا موشک‌های کروزی که از زمین پرتاب می‌شوند را توسعه دهند. هم‌چنین، لهستان، آلمان و ایتالیا ضمن توافق با این برنامه، گفتند که قصد دارند متحدان بیشتری را وارد این کار کنند.

این برنامه‌ها نشان می‌دهند که آمریکا و برخی از بزرگترین متحدان اروپایی در فکر تسلیحات دوربرد هستند و برخی مقامات این موارد را مستقیما به آنچه در میدان نبرد اوکراین رخ می‌دهد، مرتبط دانسته‌اند.

«سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه معتقد است: «جنگ در اوکراین نشان می‌دهد که حملات دوربرد مسئله‌ای کلیدی برای دفاع اروپا است.»

آسیب‌پذیری‌های اروپا نمایان شده است

بیزنس اینسایدر گزارش می‌کند: «جنگ اوکراین، آسیب‌پذیری‌ها و شکاف‌هایی را در توانایی اروپا به نمایش گذاشته است.»

مدیر پروژه اطلاعات هسته‌ای در «فدراسیون دانشمندان آمریکایی»، اندیشکده مردم‌نهاد مستقر در واشنگتن دی‌سی می‌گوید: «این کشورها حتی پیش از حمله روسیه می‌دانستند که تسلیحات دوربرد مهم هستند اما جنگ اوکراین، جعبه پاندورا را به روی اقدامات نظامی بیشتر گشوده است.»

رسانه خبری بیزنس اینسایدر در این گزارش می‌نویسد: «انتظار می‌رود که کشورهای اروپایی تسلیحات و ابتکارات خود را توسعه خواهند و این موضوع با چشم‌انداز پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا مهم‌تر می‌شود.»

این رسانه خبری با طرح ادعایی مبنی بر اینکه «احتمال حمله روسیه به اعضای ناتو» وجود دارد، می‌نویسد: «اکنون با نگرانی درخصوص حمله روسیه به اعضای ناتو و نبود هیچ چشم‌اندازی برای پایان جنگ اوکراین، غرب تصمیم گرفته تا تسلیحات جدیدی بخرد و نشان دهد که آنها هرکاری برای مقابله با روسیه می‌کنند.»

* جعبه پاندورا، به‌روایت افسانه‌های یونانی، جعبه‌ای بود با محتوای تمامی بلاها و شوربختی‌های ناشناخته بشریت. اصطلاح «باز کردن جعبه پاندورا» به معنای انجام یا شروع کاری است که باعث مشکلات پیش‌بینی نشده زیادی می‌شود.