از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

«
»

تروریسم سر بالا کرده است از مردم قربانی میگیرد

حملات تروریستی جدا از جنگهای متعارف است ، در جنگهای متعارف صفوف و جبهات معلوم و اهداف معین میباشد ، درین نوع جنگها عمومآ اهداف نظامی طرفین تحت ضربات هوایی و زمینی قرار گرفته در جبهات جنگ افراد شامل در جنگ تلفات بر میدارند ، در جنگهای متعارف تخطی از قوانین جنگ که منع حمله بر غیر نظامیان و مراکز غیر نظامی است قابل باز پرس بوده در جمله جنایات جنگی حساب میشود و شاید از طریق محاکم قضائی به انها رسیدگی شود .

حملات تروریستی تابع هیچ نظم و قانون نیست ، تروریستها از هر طریقی که باشد برای بر افروزی خشم و هیجان عامه علیه نظام حاکم عمل میکنند  مکاتب ، مراکز فرهنگی محلات تجمع مردم ، عبادتگاه ها ، ادارات دولتی و در مانگاها اهداف تروریستان میباشد زیرا با اجرای عمل تروریستی در چنین محلات غوغای مطبوعاتی بیشتر بلند شده باعث اشتهار قدرت تروریستان و ایجاد انزجار علیه دولتها میگردد ، حادثه یازده سپتمبر به هر شکلی که اجرا شد غوغای بزرگ جهانی برپا کرد که از ان زمان تا کنون دهها حادثه دیگر را در قبال داشت و باعث شد تا کشورهای عربی بخصوص سوریه و عراق و سر زمین افغانستان پامال جنگهای خونین گردد ، ابو جهل قهر و غضب امریکا پرده از چهره  بر افگند و توانایی نظامی اش را به کار ببندد . دران حادثه سه هزار نفر کشته شد اما در جنگهای تجاوزی امریکا در افغانستان و شرق میانه تلفات جانی به ملیونها انسان و خسارات مالی به ملیاردها دالر میرسد ، امریکا زیر پوشش مبارزه با تروریسم انچه را در نهانخانه های استراتژی سازی اش سالها نگهداری میکرد بیرون کشید . اگر امریکا توانست در استراتژی های مطروحه از طریق جنگ و تجاوز چیزی بدست اورد همان حادثه  باعث رسوایی بی سابقه و عامل شکستهایش منجمله در افغانستان شد و این رخ دیگر پیامد تروریسم است .

تروریسم ان نوع فعالیت جنگی است که با اجرای حادثه ای  (نه به بزرگی جنگ متعارف )  میتواند چنان رعب و ترس ایجاد کند  که جامعه را در وحشت همیشگی ناشی از خطر حملات مخفی در هر گوشه و بیشه دیگر نگهدارد  . نمونه های حملات تروریستی چندین ساله در افغانستان در تاریخ تروریسم حمایت شده از جانب امریکا بر جستگی خاص دارد  .

تروریسم روی اهداف سیاسی اجرا میشود و تروریستان میخواهند با ان جانب مقابل را دچار بی اعتباری ساخته اذهان عامه را بخود و توانمندی خود معطوف دارند .

انچه در مورد تروریسم ممد واقع میشود مطبوعات و شبکه های خبر رسانی است که با نشر تصاویر و اجرای مصاحبه ها اعمال تروریستان را ریکلام میکنند و در عین حال وحشت انان را نیز به نمایش میگذارند .

مبارزه با تروریسم کار ساده نیست ، اجرای عملیات سری و داشتن راپور های استخباراتی ، نفوذ در میان شبکه های تروریستی ،و پلان انحلال باندهای تروریستی با مصارف پول و عملیات نظامی را میطلبد  .

انفجار های مسلسل خونین اخیر در افغانستان صبغه سیاسی داشته در مطبوعات مجازی و حقیق بخصوص مراجع امریکایی بهانه شد تا به تبلیغات فتنه انگیز حنگ و ایجاد تفرقه مذهبی شدت بخشند .

در ۴۳ سال گذشته تبلیغ کفر و اسلام ، تبلیغ اختلافات قومی و سمتی و زبانی توسط مراجع امریکایی  عامل تشدید جنگ و فعالیت های تروریستی بود . حالا همان مراکز شرارت و تفرقه فعال شده اند تا اتش دیگری را زیر نام‌شعیه و سنی بر افروزند و جامعه را در تب و تاب جنگی دیگری گیر اندازند . گرچه علمای کرام اهل تشیع با مصاحبه ها و سخنرانی ها در رسانه ها برای خنثی سازی  این تبلیغ فعال اند اما عده ای از مغرضین و سود جویان قومی و مذهبی و تنظیمی میخواهند از خون قربانیان تروریسم بهره برداری شخصی  کنند .

تفرقه افگنی از هر مسیریکه بگذرد پیکر جامعه را ناتوان میسازد . این پدیده عمدتآ منشاء برون مرزی دارد که ایجاب میکند با ان  مبارزه یکدست و متحد ملی صورت گرفته به همه واقعیتهای وجودی جامعه مجال سهمگیری درین امر سترگ ملی داده شود .

واقعیتهای موجود جامعه اینها اند :

— امارت اسلامی .

— احزاب سیاسی .

— شخصیتهای مستقل ملی .

— دانشمندان .

— استادان پوهنتونها .

— مطبوعات ازاد .

— روحانیون مستقل از تنظیمها و امارت اسلامی.

— جمیع خیراندیشان اعم از زنان و مردان .

در تبصره ها همه متفق القول اند که مسیر فعالیت واحد این واقعیتها در جهت استحکام وحدت ملی ، دفع و طرد دسایس بیرونی ، منع هر نوع خشونت علیه مردم ، مقابله با تروریسم  و اندیشه های ادمکشی و ویرانگری با بیداری مردم برای تقویت روح ملی ووطندوستی میتواند گامهای سازنده و مثبت در جهت  اساسگذاری یک جامعه فارغ از جنگ ، تروریسم و اختلافات قومی و مذهبی گردد . نیل به این مامول مقدس ملی در یک جامعه قانونمند متکی بر اساسات حقوقی و قانونی ممکن است زیرا انسجام فعالیت واقعیتهای موثر درین مسیر بدون داشتن وثیقه ملی قبول شده از جانب مردم ( قانون اساسی ) که  دارای ارزشهای ملی و هماهنگ با مقتضیات زمان باشد‌  میسر نمیباشد .