حامییان حق!

امین الله مفکر امینی !    2025-03-06   نترسم زدشمن تکیه برحـــق کــــــــــرده ام باتکیه…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

ریناس ژیان

استاد "ریناس ژیان" (به کُردی: ڕێناس ژیان) شاعر نامدار کُرد…

پنجشیر، زخم بر تن، آتش در دل؛ افسانه‌ای زنده در…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر، شیر زخمی اما سرفراز؛ خاری در چشم…

فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

شهروندی بنیاد عملی دموکراسی

شهروندی به مفهوم منتفی امت نیست. بلکه رویکرد عملی از…

برهی که رفته ایم!

امین الله مفکرامینی      2025-22-05! بـرهی که رفته ایم ورویــم،نگردیم بــرعقــــــــب ورجان وتنــراوقربان داریم…

نشست تخصصی و کارگاهی فردوسی‌شناسی در بروجرد برگزار شد

به گزارش رها نیوز، و نقل از دکتر "محمد فصیحی"…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(فصل دوم)

مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم نوشته: آ. لوزوفسکی برگردان: آمادور نویدی مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم کارل…

آنجا که دیوار ها فریاد می زنند؛ روایت یک ویرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید از خشت تا خیال؛ روایت خانه ایکه طالبان…

اُلیګارشي څه شی ده؟

نور محمد غفوری د اُلیګارشي په اړه په (قاموس کبیر افغانستان) کې داسې…

دو پرسش

۱-- آیا در افغانستان قوم یا ملیتی است که اجدادشان…

چالش های درونی میان طالبان و مخالفان آنان؛ آزمونی تعیین‌کننده…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و دور زدن گروها و سیاستگران نابکار…

«
»

«بوریک» سوسیالیست، رئیس‌جمهور منتخب

نویسنده: آناتولی وربین مترجم: ک. رادین برگرفته از : ساویتسکایا راسیا، ۲۱ دسامبر ۲۰۲۱، شماره ۱۴۱ (۱۵۱۱۱)

دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری شیلی روز یکشنبه گذشته برگزار شد. بر‌اساس آن، شیلیایی‌ها انتخاب خود را بین برندگان دور اول تعیین کردند ــ «خوزه آنتونیو کاست»، نامزد جناح راست که ۲۸ (۲۹/۷٪ ـ مترجم ) درصد آرا را در دور اول کسب کرد، و «گابریل بوریک»، سیاستمدار ۳۵ ساله که با برنامه‌ای شبیه به سیاست‌های «سالوادور آلنده» سوسیالیست در اوایل دهه ۱۹۷۰ وارد عمل شد، ۲۵ (۲۵/۸٪ ـ مترجم) درصد از رأی‌دهندگان از او حمایت کردند. به‌هر‌حال یک ماهی که این دو دور را از هم جدا می‌کرد، بحث‌های سیاسی داغی در کشور درباره آینده سیاسی و اجتماعی آن درگرفت.

حدود یک سال پیش، مردم شیلی به اصلاح قانون اساسی کشور رأی دادند که سی سال پس از سرنگونی دیکتاتور دست‌نشانده آمریکا «پینوشه»، همچنان بسیاری از احکام و مقرراتی که توسط این دیکتاتور خونین بر مردم شیلی تحمیل شد، باقی مانده بود.

«پینوشه» در ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ کودتای خونینی به‌راه انداخت و نزدیک به بیست سال این کشور کوچک را مرعوب کرد. هزاران شیلیایی بدون هیچ ردی ناپدید شدند، حدود یک میلیون نفر مجبور به ترک کشور شدند و برای تبلیغات غربی، همه چیز در شیلی خوب بود. و همه اینها به این دلیل است که این کودتای خونین توسط سیا به دستور رئیس‌جمهور وقت «نیکسون» سازماندهی شد و توسط ارتش شیلی تحت رهبری وزیر امور خارجه وقت «هنری کسینجر» که اکنون در آمریکا بسیار مورد احترام است، انجام شد. نه محکومیتی، نه اعتراضی و نه تحریمی ‌صورت گرفت.

سال گذشته پس از رأی‌گیری برای تغییر و اصلاح قانون اساسی، کشور از نظر سیاسی بین کسانی تقسیم شد که مدافع خط‌ مشی سیاسی اعمال شده  با بسیاری ویژگی‌های دوران رژیم لیبرال دست‌راستی پینوشه، که نابرابری‌های اقتصادی زیادی را در کشور حفظ می‌کند، جانبداری می‌کردند و کسانی که طرفدار اجرا و برقراری توزیع عادلانه‌تر محصول اقتصادی کشور بودند. در این برنامه اغلب مطالباتی برای تغییر سیاست مطرح می‌شوند که شبیه آنچه که «سالوادور آلنده» به‌عمل آورده بود، است.

«و. گ. بوریک» همان‌طور که می‌توان از سخنان وی قضاوت کرد از هواداران این دیدگاه است. حامی‌ جناح راست «خوزه آنتونیو کاست» مبارزه انتخاباتی خود را تنها برای جلوگیری از به قدرت رسیدن کمونیست‌ها هزینه کرده بود. به‌عبارت دیگر مبارزات انتخاباتی او متمرکز بود بر شعارهایی مشابه شعارهای پیش از سرنگونی «سالوادور آلنده».

این هم نتیجه دور دوم روز یکشنبه. «گ. بوریک» با فاصله زیادی پیروز و جوان‌ترین رئیس‌جمهور شیلی شد. [«گابریل بوریک» با ۵۵/۹٪ آرا بر «خوزه آنتونیو کاست» که ۴۴/۱٪ آرا را کسب کرده بود، پیروزشد ـ مترجم]. «گابریل بوریک» در نخستین سخنرانی‌هایش در برابر هواداران خود وعده  انجام اصلاحات اجتماعی و برابری اقتصادی را داد. اینکه این مسأله چگونه انجام خواهد شد را آینده نزدیک نشان خواهد داد. اگر واقعاً این کشور با «چرخش به چپ» روبرو است، آنگاه این بازتابی خواهد بود از گرایش به چپی که اکنون در سراسر آمریکای لاتین مشهود است. اما در این میان تبلیغات غربی به‌راستی با شور و اشتیاق از پیروزی این سیاست‌مدار جوان چپ در شیلی گزارش داد، گویی طرف مقابل او، این بلندگوی ضدِ کمونیستی که از پینوشه تمجید و همچنین از «س. آلنده» به اتهام تخریب  گویا اقتصاد شیلی به‌خاطر انجام اصلاحات طرفدار کمونیستی انتقاد می‌کرد، وجود نداشت.