کهن افسانه ها

رسول پویان برآمد آفـتاب از مشـرق دل در سحـرگاهان شب یلـدای تار…

مهدی صالح

آقای "مهدی صالح" با نام کامل "مهدی صالح مجید" (به…

جنگ های جدید و متغیر های تازه و استفادۀ ی…

نویسنده: مهرالدین مشید تعامل سیاسی با طالبان یا بازی با دم…

                    زبان دری یا فارسی ؟

میرعنایت الله سادات              …

همه چیز است خوانصاف نیست !!!

حقایق وواقعیت های مکتوم لب می کشاید  نصیراحمد«مومند» ۵/۴/۲۰۲۳م افغانها و افغانستان بازهم…

مبانی استقلال از حاکمیت ملی در جغرافیای تعیین شده حقوق…

سیر حاکمیت فردی یا منوکراسی تا به حاکمیت مردمی و…

نوروز ناشاد زنان و دختران افغانستان و آرزو های برباد…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان در جاده های کابل پرسه می زنند؛…

زما  یو سم تحلیل چې غلط؛ بل غلط تحلیل چې…

نظرمحمد مطمئن لومړی: سم تحلیل چې غلط ثابت شو: جمهوریت لا سقوط…

کابل، بی یار و بی بهار!

دکتر عارف پژمان دگر به دامنِ دارالامان، بهار نشد درین ستمکده،یک سبزه،…

ارمغان بهار

 نوشته نذیر ظفر. 1403 دوم حمل   هر بهار با خود…

چگونه جهت" تعریف خشونت" به تقسیم قوای منتسکیو هدایت شدم!

Gewaltenteilung: آرام بختیاری نیاز دمکراسی به: شوراهای لنینیستی یا تقسیم قوای منتسکیو؟ دلیل…

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی

عبدالناصر نورزاد تصور نگارنده بر این است که آنچه که میان…

بهارِ امید وآرزوها!

مین الله مفکر امینی        2024-19-03! بهار آمــــد به جسم وتن مرده گـان…

از کوچه های پرپیچ و خم  تبعید تا روزنه های…

نویسنده: مهرالدین مشید قسمت چهارم و پایانی شاعری برخاسته از دل تبعید" اما…

سال نو و نو روز عالم افروز

 دکتور فیض الله ایماق نو روز  و  نو  بهار  و  خزانت …

میله‌ی نوروز

یاران خجسته باد رسیده‌ است نوبهار از سبزه کوه سبز شد…

تحریم نوروز ، روسیاهی تاریخی طالبان

                 نوشته ی : اسماعیل فروغی        در لیست کارنامه های…

طالب چارواکو ته دريم وړانديز

عبدالصمد  ازهر                                                                       د تروو ليموګانو په لړۍ کې:           دا ځلي د اقتصاد…

    شعر عصر و زمان

شعریکه درد مردم و کشور در آن نبوُدحرف از یتیم…

مبارک سال نو

رسول پویان بهـار آمد ولی بـاغ وطـن رنگ خـزان دارد دم افـراطیت…

«
»

آیا سعودی ها از بحران خاشقجی جان سالم به در می برند

روزنامه فرامنطقه ای «رای الیوم» در تحلیلی نوشت: روایت جدید سعودی در پذیرش قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد عربستانی، ساده لوحانه بود و افکار عمومی را قانع نکرد و آل سعود را در مخمصه ای سخت تر از 11 سپتامبر و جنگ یمن انداخته است.

«عبدالباری عطوان» سردبیر رای الیوم و تحلیلگر مسایل منطقه روز یکشنبه در مطلبی در این روزنامه نوشت که گزارش سعودی ها درباره کشته شدن خاشقچی روزنامه نگار و منتقد آل سعود پر از تناقض و سوال بود و نشان از تلاش ناامید کننده این خاندان برای خریدن فرصت دارد، به همین دلیل نیز تردیدها را برانگیخته و درخواست ها برای انجام تحقیقات بین المللی شفاف بالا گرفته است.
وی افزود: گزارش سعودی ها درباره اینکه خاشقچی در نتیجه درگیری با کارکنان کنسولگری عربستان در استانبول کشته شده، بسیار ساده لوحانه بود، به این دلیل که اولا خاشقچی برای نزاع به کنسولگری نرفته بود، بلکه برای انجام کار اداری به این مکان مراجعه کرد و باید این سند نیز آماده می بود و در عرض چند ثانیه به وی ارایه می شد، دوم، چرا 15 نفر از ریاض در کنسولگری عربستان حاضر شده بودند.
عطوان اضافه کرد که 18 نفری که در این پرونده دست داشتند و بازداشت شدند و نیز 5 نفر از اعضای دستگاه امنیتی و اطلاعاتی که از سمت خود اخراج شدند از جمله «احمد العسیری» معاون رئیس سازمان اطلاعات و «سعود القحطانی» مشاور رسانه ای دیوان پادشاهی و رئیس ستاد ارتش الکترونیک سعودی، گوشت قربانی این قضیه بودند و سعودی ها تلاش کردند تا دیده ها را از این حادثه بخصوص دست داشتن «محمد بن سلمان» ولیعهد در این پرونده را منحرف کنند.
این تحلیلگر افزود که العسیری به عنوان معاون سازمان اطلاعات به هیچ وجه نمی تواند بدون اجازه بن سلمان دست به این کار زده باشد و عاملان مورد نظر را خودسرانه انتخاب کند، همانطور که القحطانی نیز در توییت خود بعنوان پیام خداحافظی اذعان کرد که وی تنها اوامر پادشاهی و ولیعهد را به انجام رسانده است.
عطوان نوشت که خاندان سعودی با یکی از سخت ترین چالش ها روبرو است که حتی شاکله و بنیان آن را تهدید می کند و برای آنها از جنگ اول و دوم یمن نیز خطرناکتر است و در شرایطی رخ داده که آل سعودی از داخل دچار اختلاف بوده و با فشارهای بین المللی روبرو است و یکی از نزدیکان آنها نقل کرد که این روزها جلسه شورای دیوان پادشاهی تشکیل نمی شود و شاهزادگان در حاشیه بوده و بزرگ و کوچک آنها با شاه ملاقات ندارند و هیچ مشورتی با آنها در مورد مسایل داخلی و خارجی صورت نمی گیرد و اگر در مسئله خاصی به پاسخگویی آنها نیاز باشد، تحت تدابیر شدید امنیتی صورت می گیرد و اجازه بهمراه داشتن تلفن های همراه یا اسلحه خود را در جلسات ندارند.
وی افزود که جنایت قتل خاشقچی همچنان در صدر اخبار رسانه ها است و ترکیه با زیرکی نمی خواهد که این پرونده به فراموشی سپرده شود و سعودی ها نیز هنوز بسیاری از حقایق را پنهان نگاه داشته اند و پاسخ های آنها قانع کننده نیست.
وی یادآوری کرد که سعودی ها با پول های خود و قردادهای تسلیحاتی که با آمریکا داشتند، توانستند از بحران 11 سپتامبر و محکومیت های آن عبور کنند اما عبور از پرونده خاشقچی دشوار خواهد بود، چرا که هم در داخل آمریکا و هم در جهان انعکاس یافته و یکی از مسایل مهم در انتخابات میان دوره ای آمریکا است و باعث شده تا رسانه های این کشور نیز با یکدیگر در آن متحد شوند، چه کسی انتظار داشت که شبکه خبری «سی ان ان» دشمن «دونالد ترامپ» و «فوکس نیوز» متحد وی، در یک اردوگاه قرار گیرند.
عطوان افزود که ترامپ رئیس جمهوری آمریکا می خواهد از مساله خاشقجی برای گروکشی مالی و قضایی از عربستان به منظور رسیدن به قرارداد بزرگ تا جایی که امکان دارد، استفاده کند و شاید سخنان اخیرش درباره اعتراف سعودی به قتل خاشقچی در کنسولگری بهترین دلیل در این زمینه باشد زیرا وی بیانیه عربستان در اعتراف به قتل را تفسیر «عاقلانه» توصیف کرد و گفت، این یک گام خوب اول است و آن چه رخ داد غیرعاقلانه بود.
وی اضافه کرد که سخنان ترامپ که گفت «گام اول» یعنی اینکه باید گام های بعدی برداشته شود، حال باید دید منظورش از این گام ها چیست. آیا منظور وی تغییر در پیکره حکومت سعودی که شامل روی کار آوردن ولیعهد جدید می شود، است، این ولیعهد جدید چه کسی خواهد بود.
عربستانی ها در اجرای عملیات موفق شدند و این بخش آسان ماجرا است، اما در پنهان کاری و مخفی کردن مدارک که بخش بسیار پیچیده ماجراست، شکست خوردند.