از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

«
»

آغاز حل مشکلات داخلی !

به گزارش رادیو فردا ، رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه 27 می 2015 در یک سخنرانی تاکید کرد که مسئله غرب و آمریکا با ما به برنامه هسته‌ای محدود نمی‌شود و به گفته او غیر از مسئله هسته‌ای «سریال‌های دیگری نظیر حقوق بشر» نیز در انتظار جمهوری اسلامی است . وب‌سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی، آیت‌الله علی خامنه‌ای، روز چهارشنبه، ششم خرداد، در جمع نمایندگان مجلس ایران همچنین با تاکید بر این که مواضعش در مورد مذاکرات اتمی و مسئله هسته‌ای همان مطالبی است که «علنا» اظهار کرده، خواستار آن شد که تیم مذاکره‌کننده اتمی ایران بر این «مواضع پافشاری کنند».وی گفت: «در چارچوب مسائلی که با آمریکا، غرب و صهیونیسم داریم، غیر از موضوع هسته‌ای، مسائل پی‌درپی دیگری همچون حقوق بشر را نیز پیش‌بینی می‌کنیم.»

آقای خامنه‌ای اضافه کرد: «اما اگر بر توان داخلی متمرکز شویم و مشکلات داخلی را حل کنیم، حل این مسائل نیز آسان خواهد شد.»

…………………..

اظهارات بالا توسط خامنه ای نکاتی جالب دارد . من هم با خامنه ای موافقم که به جز موضوع هسته ای زنجیره ای از مسائل روی میز عظما خواهد رفت . این همه چانه زدن و عقب و جلو کردن ، همین معنی را میدهد . موضوع سلاح هسته ای فقط بهانه ای قوی برای خوراندن جام زهر است . نکات جالب سر حل و فصل مشکلات داخلی است ، که خامنه ای قرار است حل کند ، تا مسائل دیگر موضوعییت نداشته باشد . این مسائل داخلی چیست یا کیست ؟

مهمترین آن حل و فصل مشکلات یا بن بست مطلق اقتصاد داخلی است . بنا به شرایط جدید منطقه و جهان، 1000 عظما هم جمع شود نمیتوانند جدا از جامعه جهانی معجزه ای کند . اگر خامنه ای بدون وصل شدن به زنجیره جهانی و با همین سیستم اقتصادی الیگارشی موجود ، توان حل مشکلات اقصادی را دارد ، این گوی و این میدان….

از نظر سیاسی تمامی مولفه های داخلی اعم از سبز و سرخ و بنفش و مردم….باید به رسمییت شناخته شوند . به عبارتی دیگر پدیده ای به نام دشمن معنی نخواهد داشت. موسوی وکروبی که جای خود دارد، رضا پهلوی ومسعود رجوی و کمونیستها هم به صف دوستان ملحق باید بشوند و یا حداکثر با هم در سیاست رقابت میکنند ، اگر سیستم چنین ظرفیتی دارد این گوی و این میدان….

از نظر اجتماعی مردم باید نفس راحت بکشند و آب بازی و تمامی بازیها و سرگرمی های دیگر ، جرم نیست و هیچ کار یواشکی موضوعییت ندارد . حجاب اجباری لغو میشود ، پوشاک و نوشاک و باقی سلیقه های فردی ربطی به سیستم ندارد ، زندانی سیاسی نخواهد بود ، و باقی حقوق مسلم اجتماع و مردم ! اگر سیستم چنین ظرفیتی دارد ، این گوی و این میدان….

از نظر مذهبی هیچ برتری رسمییت ندارد . شیعه همان قدر محترم است که بهایی و سنی و مسیحی و بی دین….اگر سیستم چنین ظرفیتی دارد ، این گوی و این میدان !! در یک کلام برای حل مشکلات داخلی ، خامنه ای باید تمام جامعه و مردم را با خودش و سیستم همراه وهم دل کند ، به جز تعداد معدودی حقوق بگیر و مزدور سرکوبگر ، کجاست آن ذهن کودنی که فکر میکند تمام مردم با سیستم ولایت فقیه همراه و همدل است یا میشود ؟

آقای خامنه ای میخواهی مشکلات داخلی را حل کنی ، اول قانون اساسی را زیرورو کن ، بعد مقام و جایگاه ولایت فقیه را به موزه بسپار و یا دفنش کن ، و بالاخره یک رفراندم توپول جهت تعیین نوع حکومت توسط مردم برگزار کن ، لازمه انجام هر کدام از این قدمها این است که مردم و جامعه را به رسمییت بشناسی ! اگر چنین ظرفیتی هست پس مبارک است . حرف غیرعملی و مفت ، بازگشت مجدد پاسداران اسقاطی ، و توسل به هزار معصوم ذهنی هم ، مشکلات داخلی را حل نمیکند .

به قول شاعر که فرمود : اگر را با مگر تلفیق کردند….از آن چیزی پدید آمد کاشکی نام !

اسماعیل هوشیار