طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

«
»

کنفرانس «تاشکند» و اهداف پشت پرده آمریکا

خبرگزاری فارس: کنفرانس «تاشکند» و اهداف پشت پرده آمریکا

کارشناس سیاسی روس گفت: هدف آمریکا از کنفرانس «تاشکند» تشدید درگیری‌ها در افغانستان و جلب حداکثری کشورهای آسیای مرکزی و هند به مسائل این کشور و قرار دادن آنها علیه چین، پاکستان، روسیه و ایران است.

«الکساندر کنیازف» کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی آسیای مرکزی در یادداشتی  به بررسی کنفرانس بین المللی افغانستان که 26-27 مارس سال جاری در «تاشکند» برگزار شد، پرداخته است.

در این یادداشت آمده است: برگزاری کنفرانس بین المللی افغانستان در «تاشکند» زیر نام «روند صلح، همکاری‌های امنیتی و تعاملات منطقه‌ای» (26-27 مارس 2018) از ابتدا به عنوان جایگزینی در برابر سایر ابتکارات مربوط به مذاکرات افغانستان به خصوص نشست «مشاروه‌ای مسکو» در نظر گرفته شده بود.

در چارچوب کنفرانس تاشکند تعداد شرکت کنندگان اصلی در حقیقت محدود به سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، آمریکا، دولت «کابل» و ازبکستان می‌باشد.

برای سایر بازیگران خارجی در افغانستان نظیر روسیه، ایران، چین، پاکستان، تاجیکستان و ترکمنستان در عمل نقش کم اهمیت و حتی ناچیزی در نظر گرفته شده است.

البته حدود یک سال پیش نیز «عشق آباد» اقدام مشابهی انجام داد ولی با وجود برخی از رایزنی‌ها، در نهایت به جایی نرسید.

مزیت ابتکار «عشق آباد» به آن ربط داشت که قرار بود طالبان به عنوان مهمترین بازیگر داخلی منازعه افغانستان به روند مذاکرات جلب شوند اما آسیب پذیری ابتکار تاشکند و سایر ابتکارات مربوط به مذاکرات افغانستان به موضوع عدم مشارکت گروه‌های سیاسی غیر پشتون و در کل مخالفین مشروع این کشور بر می‌گردد.

باید به این نکته اشاره شود که نگاه «مسکو» و «پکن» نسبت به بحث موثر بودن کنفرانس تاشکند از قبل تردیدآمیز بود. به عنوان مثال در تفسیر وزارت امور خارجه روسیه که در 25 مارس سال جاری توسط رسانه‌های مختلف منتشر شد، نشست تاشکند اقدامی در جهت توسعه «نشست مشاروه‌ای مسکو» و گسترش فعالیت‌های «سازمان همکاری‌های شانگهای-افغانستان» عنوان شده و بر ضرورت استفاده از پتانسیل ساختارهای مربوطه و قبل از همه سازمان همکاری‌های شانگهای و سازمان پیمان امنیت جمعی تاکید شده است.

مشخص است که این نوع ارزیابی از کنفرانس تاشکند به هیچ وجه برای «واشنگتن» قابل قبول نمی‌باشد.

از سوی دیگر ازبکستان ترجیح داد تا در برابر تفسیر یادشده وزارت امور خارجه روسیه ساکت بماند تا فضای مثبت روابط دوجانبه خود با مسکو را که حاوی مسائل به مراتب مهمتر از کنفرانس افغانستان می‌باشد، تحت تاثیر قرار ندهد.

با این وجود در گزارش‌های رسمی ازبکستان کنفرانس افغانستان به عنوان بخشی از «روند کابل» روندی که تحت کنترل آمریکا پیش برده می‌شود، معرفی شده است.

این نکته نیز جالب توجه است که با وجود اعلام «حمایت‌های چین از هر گونه تلاش در جهت برقراری صلح و ثبات و آشتی ملی در افغانستان»، پکن برخلاف انتظارات تاشکند در کنفرانس یادشده در سطح وزیر امور خارجه حضور نیافت. شرکت ایران نیز در سطح معاون وزیر امور خارجه بود.

حضور «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در این کنفرانس از اهمیت زیادی برخوردار نبوده و به نظر می‌رسد در دیدار خود با رئیس جمهور ازبکستان بیش از بحث افغانستان مسائل مهم روابط دوجانبه مسکو و تاشکند مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت.

برای ازبکستان تحقق سیاست‌های آمریکا در افغانستان از این نظر مهم است که تاشکند با استفاده از این موقعیت به دنبال دست یافتن به منافع خود به خصوص منافع اقتصادی در کابل می‌باشد.

و در نهایت در اعلامیه پایانی این کنفرانس اصول محوری حل بحران افغانستان اعلام شد که به نحوی برنامه چندمرحله‌ای پایان دادن به جنگ در افغانستان می‌باشد.

اما در حقیقت چنانچه آمریکا و دولت کابل می‌خواهند موثر بودن «روند کابل» را (از جمله با برگزاری کنفرانس تاشکند) به نمایش بگذارند، به گونه‌ای تکرار سابقه «حکمتیار» خواهد بود که در یک سال پیش کابل با وی توافق صلح امضا کرد.

مشروعیت یافتن بازگشت حکمتیار به فضای سیاسی افغانستان نه تنها به هیچ وجه به حل و فصل مسالمت آمیز بحران این کشور کمک نکرد بلکه منجر به تشدید رویارویی‌های مسلحانه و اختلافات قومی- سیاسی نیز شد.

بنابراین احتمالا در شرایط کنونی آمریکا و کابل اقدام به امضای یک یا چند توافق مشابه با گروه‌ طالبان خواهند کرد که حاصل آن وخامت بیشتر وضعیت پیچیده سیاسی- نظامی افغانستان خواهد شد.

مشخص است که چنین اقدامی به طور کامل با برنامه آمریکا برای افغانستان همسو می‌باشد که تشدید درگیری‌ها و جلب حداکثری کشورهای آسیای مرکزی و هند به مسائل افغانستان و قرار دادن آنها علیه چین، پاکستان، روسیه و ایران با استفاده از این موقعیت را در نظر گرفته است.