آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

«
»

جنگ اقتصادی ترجیح دارد 

گزینش و تهیه و تنظیم: حسین تلاش


دومنیکو لوسوردو
منبع: یونگه ولت
24.10.2022


تحریم به عنوان سلاح کشتار جمعی غرب. گزیده ای از کتاب دومنیکو لوسوردو در سال ۲۰۱۶ که اکنون به زبان آلمانی منتشر شده است. 

در ژوئن ۱۹۹۶، مقاله ای از مدیر مرکز حقوق اقتصادی و اجتماعی (راجر نورماند) در روزنامه بین المللی هرالد تریبون به پیامدهای وحشتناک “مجازات دسته جمعی” مردم عراق توسط تحریم اشاره کرد:
“بیش از نیم میلیون کودک” تاکنون “در اثر گرسنگی و بیماری مرده اند.”
بسیاری دیگر نیز به همین سرنوشت دچار خواهند شد:
به طور کلی، “حقوق انسانی ۲۱ میلیون نفر عراقی” به طور ویرانگری تحت نقض و زیر پا نهاده می شود. 

چند سال بعد (۱۹۹۹)، مجله فارین افرز، که یک نشریه مرتبط با وزارت امور خارجه بود، بازتاب کلی تری از این موضوع ارائه کرد:
پس از فروپاشی “سوسیالیسم واقعا موجود”، تحریم سلاح نهایی کشتار جمعی در جهانی متحد تحت هژمونی ایالات متحده بود. این تحریم که رسماً برای جلوگیری از دستیابی صدام به سلاح های کشتار جمعی اعمال شد، “بیش از همه مورد دیگری در عراق باعث مرگ و میر دسته جمعی انسانها در عراق شد. سلاح های کشتار جمعی در طول تاریخ (…) گویی کشوری عربی به طور همزمان از بمب‌های اتمی پرتاب شده بر هیروشیما و ناکازاکی، حملات گاز خردل توسط ارتش ویلیام دوم، و سپس چرچیل علیه عراق و سپس موسولینی علیه اتیوپی رنج ببرد. شکی نیست: تحریم، حداقل در شدیدترین اشکال آن، عملاً یک جنگ است. 

این جنگ اقتصادی که منجر به “مجازات دسته جمعی” دشمن بدون تمایز بین طرف درگیری و غیرنظامیان می شود، و در واقع به طور خاص برای دومی مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین می تواند در رویارویی بین قدرت های بزرگ مورد استفاده قرار گیرد و چنین نیز بوده است.(به عنوان مثال، در طول جنگ جهانی اول، بریتانیا به آن علیه آلمان متوسل شد، و در آستانه پرل هاربر، ایالات متحده این کار را علیه ژاپن انجام داد(.

و با این حال امروزه تحریم ابزار مطلوبی است که توسط آن یک قدرت بزرگ استعماری یا امپریالیستی که کم و بیش اقتصاد جهانی یا منطقه بزرگی از جهان را کنترل می کند، به دنبال تضمین اطاعت یا تسلیم کشوری است که در شرایط استعماری یا نیمه استعماری قرار دارد یا می خواهد خود را به طور قطعی از چنین شرایطی رها کند. 

بدون لازم باشد به زمان های دور بازگردیم، فوراً می توان به این نکته اشاره کرد که پس از پایان جنگ جهانی دوم، توسعه انقلاب ضد استعماری جهانی همزمان با جنگ اقتصادی غرب و کشور اصلی آن علیه کشورها و مردمانی بود که گناهکار، یا حتی مشکوک به اینکه می‌خواهد در مسیری بیش از حد مستقل انتخاب شود. 

در پاییز ۱۹۴۹، بلافاصله پس از تأسیس، جمهوری خلق چین خود را در موقعیت بسیار دشواری قرار داد، زیرا تلاش می کرد از “قرن تحقیر” استعماری خارج شود که با جنگ های تریاک آغاز شده بود. پس از تقریباً دو دهه جنگ (جنگ جهانی و جنگ داخلی)، اقتصاد و زیرساخت‌های آن‌ها ویران شده بود. با حمایت ایالات متحده، گومیندانگ به بمباران بخش قاره ای کشور که از آنجا به تایوان فرار کرده بودند، ادامه داد. ببینید، اینجا نیز جنگ نظامی واقعی با جنگ اقتصادی در هم آمیخته بود. 

همانطور که از اعتراف و همانطور که از اظهارات رهبران آن برمی آید، دولت ترومن یک دستور کار روشن داشت: اطمینان حاصل شود که چین از “طاعون” “استاندارد عمومی زندگی در سطح معیشتی یا پایین تر از آن” رنج می برد (…). این مفهومی است که اجباراً تکرار می شود: کشوری که “نیاز شدید” دارد باید به “وضعیت اقتصادی فاجعه بار”، “به سوی فاجعه و فروپاشی” سوق داده شود.

در کاخ سفید این رئیس جمهور می رود و آن دیگری می‌آید، اما تحریم بی وقفه ادامه دارد. در اوایل دهه ۱۹۶۰، والت دبلیو. روستوف، مشاور دولت کندی، با افتخار اشاره می کند که این سیاست توسعه اقتصادی چین را “ده ها سال” به تاخیر انداخته است. 

در اوایل دهه ۱۹۶۰، والت دبلیو روستو، مشاور دولت کندی، با افتخار خاطرنشان کرد که این سیاست توسعه اقتصادی چین را “ده ها سال” به تاخیر انداخته است. 
طولانی ترین تحریم را باید کوبا تحمل کند، کشوری که با انقلابش دکترین مونرو را تکان داد. در این مورد نیز، تهاجم اقتصادی به راحتی با تهاجم نظامی در هم آمیخته می شود، همانطور که تهاجم خلیج خوک ها در سال ۱۹۶۱ نشان داد، هرچند مفتضحانه شکست خورد، اما بلافاصله با تلاش برای خفه کردن اقتصادی همراه شد. 
حتی گاهی نیازی به اعلام صریح تحریم نیست. 

دستورالعملی را که هنری کیسینجر پس از پیروزی سالوادور آلنده در انتخابات و رسیدن او به ریاست جمهوری شیلی به سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) فرستاد، در نظر بگیرید:
“اقتصاد باید ضجه بکشد”، اقتصاد باید از درد فریاد بزند. “

پایان