زردشت نیچه؛ پیشگویی تراژدی ایرانی؟

Friedrich Nietzsche (1844-1900) آرام بختیاری تراژدی ایران، یا شیعه ایرانی، از زبان…

جنگ با ایران؛ معادله برنده و بازنده در ترازوی ژئوپلیتیک

نویسنده: مهرالدین مشید تهران خشمگین در نبرد برای بقا این نوشته با…

کوتاه خاطره هایی از مسکو

(کمیته سرتاسری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان، فستیوال جهانی جوانان و…

اعلامیه در محکومیت جنگ ارتجاعی میان پاکستان و افغانستان

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان جنگ و صف‌آرایی نظامی میان قدرت…

بوی ریا 

برسد کاش به تو یار چو پیغام کنم  وصفی از لعل…

               کاروان وحدت 

بر خیز تا هم آ ییم ، با  کاروان وحدت  جا…

دوست دارم این وطن را !

امروز زمان آن فرارسیده است که مردم افغانستان یک‌صدا بگویند…

زبرځواکونه څنګه په نورو هېوادونو خپل نفوذ ساتي؟

ليکنه: حميدالله بسيا په ساده ډول زبرځواک  يا سوپر پاور  Superpower…

افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

«
»

جلوی سوریه‌ای شدن ایران را بگیریم

مهران زنگنه

طبعا کسانی که تحولات سیاسی و اجتماعی در ایران و منطقه را دنبال می‌کنند با سیاست‌های آمریکا و متحدینش که می‌توان آنرا در سیاست نئوکلونیالیسستی «تغییر رژیم» و انتقال جنگ به داخل ایران خلاصه کرد، آشنا هستند. یکی از اشکال تحقق این سیاست را در منطقه در سوریه دیده‌ایم. به این سیاست در مورد ایران می‌توان و باید به عنوان یکی از مولفه‌های موثر در آتیه‌ی ایران نگریست. بر اساس تمام اطلاعات و اخبار جاری نیروهای سلطنت‌طلب، مجاهد، حزب دمکرات کردستان، و بخشی از اصلاح طلبان خارج از کشور خواهان اجرای این سیاست و در حال سازمان دهی خود برای تحقق این سیاست هستند.

وجود و امکان این چشم‌انداز وحشتناک (به عنوان یکی از سناریوهای ممکن) و ترس از آن بر مبارزات بر حق مردم ایران اثر منفی دارد. به این اعتبار که این بار ترس از سوریه‌ای شدن می‌تواند باعث تردید در حمایت و دخالت آزادیخواهان در مبارزات مردم برای تحقق آزادی و عدالت اجتماعی گردد.

گفتن اینکه ایران سوریه نیست، اگر چه صحیح است اما کافی نیست، و می‌باید ضمن شرکت و دخالت فعال در روند جاری برای برچیدن نظام ظلم در ایران با سیاست نئوکلونیال آمریکا مبارزه موثر کرد. در این میدان نیروهای ایرانی موجود در خارج از کشور بویژه اروپا می‌توانند و باید نقش اصلی را ایفاء بکنند. این مبارزه از مجرای دامن زدن به شکافی که در غرب در قبال ایران موجود است، میسر است. اگرچه نیروهای صلح طلب در غرب و بویژه اروپا فی‌نفسه با جنگ مخالفند، اما با توجه به کارکرد و کارآرایی دستگاه‌های ایدئولوژیک دولتی در غرب نمی‌توان انتظار داشت که مخاطب قرار دادن انسان‌دوستی و نفرت از جنگ در مردم، اگر چه لازم است، اما بتواند الزاما به نتیجه دلخواه منجر شود. باید نتایج واقعی و ملموس سیاست «تغییر رژیم» آمریکا برای مردم اروپا مطرح شود. یکی از نتایج واقعی سوریه‌ای کردن ایران برای مردم اروپا عبارت است از موج جدید جنگ‌زدگان این بار ایرانی به اروپاست. هزینه‌ای که در نهایت تک تک اروپائیان در صورت تحقق سیاست آمریکا، اسرائیل و عربستان و بردن جنگ به داخل ایران خواهند پرداخت. به زعم من هیچ اروپایی، صرفنظر از گرایش سیاسی‌اش، نمی‌خواهد و حاضر نیست و نباید هزینه سیاست آمریکا-اسرائیل را بر عهده بگیرد. باید تمام جریاناتی که از مبارزات مردم ایران حمایت می‌کنند با نشان دادن این امر به مردم اروپا و هزینه‌ای که اروپایی‌ها به خاطر سیاست آمریکا خواهند پرداخت، با بسیج مردم اروپا بر علیه سیاست مذکور نگذارند بهار ایرانی، همچون بهار سوریه بواسطه‌ی دخالت‌های آمریکا بدل به خزان بشود. مردم اروپا می‌توانند به طرق مختلف امکان پیوستن دولت‌شان به سیاست سوریه‌ای کردن آمریکا-اسرائیل را کاهش دهند. ما می‌باید این خطر که واقعی است را نشان دهیم و با نشان دادن تصویر موج هجوم جنگ‌زدگان احتمالی ایرانی به اروپا خطر دخالت غرب را حداقل کاهش دهیم. در عین حال و به این ترتیب می‌توان ترس از سوریه‌ای شدن ایران و امکان آن را کاهش داد و مانع کارکرد ایدئولوژیک ترس به عنوان یکی از موانع دخالت و حمایت از مبارزات مردم ایران برای آزادی و عدالت شد.