مخاطب خاص نیست!

این سخن، با آنانی‌ست که روزی از شیر و قیماق…

نظریات قوم‌گرایانه و راسیستی مردود است!

نویسنده: نور محمد غفوری ۱. مقدمه مقالهٔ حاضر با عنوان «نظریات قوم‌گرایانه و…

       اصولنامه ی جزایی طالبان خیلی نفرت انگیزو ضد اسلامیست 

       نوشته ی : فروغی        پس ازنشروتطبیق احکام سختگیرانه و نفرت انگیز…

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن پس از فروپاشی حکومتی…

شصت و یکمین سالگرد با افتخار حزب ما خجسته باد

رفقاى گرامى از نام سازمان حزبى ما در ايالات متحده امريكا به…

مرکه

له ښاغلي (عبدالملک پرهیز) سره د نړېوال ادبي ښوونځی اکسپرسیونیسم…

سرمایه‌داری در لبهٔ شکست؛ اقتصاد بحران‌زده و سیاست مشت‌آهنین

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های ساختاری نظام سرمایه داری و ظهور…

سوسیال دموکراسی؛ تمایز مفهومی، تجربهٔ تاریخی و امکان بومی‌سازی در…

نور محمد غفوری مقالهٔ را تحت عنوان (چرا نهضت جدید سوسیال‌دموکراسی…

الگوریتم څه شی دی، څه وخت، چیرته او څنګه را…

نور محمد غفوري الگوریتم د ستونزې د حل لپاره د منظمو،…

د گوند کالیزه په مناسبت‎

پتمنو خویندو او ملگرو د افغانستان دخلق دموکراتیک گوند د…

بوی نفت و خون 

رسول پویان  ز خون سرخ بشر دست ظلم گلگون است  زطرف جیحـون وکارون تا امازون است  خـدا نظـاره گـر قـتل نظـم و قـانـون است  ز بیم جنگ و تجاوز بشر جگرخون است  شرار…

چه ارزان فروختند!

امین الله مفکر امینی                        2026-22-01! چه ارزان فروختند مردمِ دانـــــای  میهن ما را…

پاسخ به سیاه‌مشق آقای انجنیر کمال بهادری (نامی بی‌هویت که…

درباره‌ی مسئولیت جمعی، نقد سیاسی و ضرورت عبور از فردمحورینوشته‌ی…

چرنیشفسکی نیکولای گاوریلوویچ

ترجمه. رحیم کاکایی پ. ا. نیکولایف.  بخش یکم نیکولای گاوریلوویچ چرنیشفسکی در ۱۲…

ټکنالوژي، سیاست او د عدالت پوښتنه

نور محمد غفوری ایا د نوې زمانې په راتګ سره ټولنیز…

وحدت به‌مثابه پراتیک تاریخی

بازخوانی تیوریک نشست شصت و یکمین سالگرد تأسیس حزب دموکراتیک…

یادنامهٔ دکتورعبدالسلام آثم

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ در روزگاری که تاریخ کشورما مشحون از رخ داد های…

بحران فقر در افغانستان: عوامل، چشم‌انداز و راهکارهای مقابله با…

افغانستان در یکی از تاریک‌ترین برهه‌های تاریخ معاصر خود بصورت…

بازسازی نیروی چپ دموکراتیک افغانستان

افغانستان در یکی از پیچیده‌ترین و بحرانی‌ترین مراحل تاریخ معاصر…

طالبان؛ گسست خشونت‌بار و تعلیق تاریخ در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید حکومت ضد تاریخی طالبان؛ نمادی ازایستایی در برابر…

«
»

جنبش ‘آری کالیفرنیا’ سودای کالگزیت در سر دارد

تارنمای نیوزویک خبر داد پس از آنکه مردم انگلیس در همه پرسی پنجشنبه گذشته رای به خروج از اتحادیه اروپا دادند، جنبشی در ایالت کالیفرنیا به راه افتاده تا این ایالت در سال 2020 به استقلال دست یابد.

نیوزویک در گزارشی نوشت که لوئیس مارینلی (Louis Marinelli) رهبر جنبش نوپای ‘آری کالیفرنیا’ است که می خواهد با الهام از برگزیت، رویای جمهوری آزاد و مستقل کالیفرنیا به واقعیت بپیوندد. سراسر جمعه گذشته مارینلی و اعضای جنبش ‘آری کالیفرنیا’ در اینترنت و کوچه و خیابان در مورد خروج کالیفرنیا از ایالات متحده (کالگزیت) با مردم رایزنی می کردند.
مارینلی معتقد است که برگزیت اولین نمونه موفق جنبش تجزیه طلبانه غربی است و مردم در آمریکا که ‘آزادترین کشور دنیا است’، حق تعیین سرنوشت خود را دارند. او شباهتهای فراوانی میان برگزیت و کالگزیت می بیند. به عقیده او انگلیس و کالیفرنیا هر دو خود را جداافتاده از سیاستمداران حرفه ای ساکن پایتخت های دوردست (بروکسل و واشنگتن) می بینند، مقررات دست و پا گیر مانعی بر سر راه تجارت آنان شده و مالیاتهایی که پرداخت می کنند دردهای آنان را چاره نمی کند.
مارینلی می گوید که کالیفرنیای مستقل کنفدراسیونی از چندین ایالت خود مختار به پایتختی ساکرامنتو خواهد بود و در صورت جدایی از آمریکا، با دیگر ایالات آن کشور توافق رفت و آمد آزادانه کالا و مسافر را امضا خواهد کرد. علاوه بر این، قراردادهای جدیدی با مکزیک همسایه منعقد می کند و اگر دیگر ایالتها مانند اورگون، واشنگتن و تگزاس نیز استقلال یابند با آنها اتحادیه ای تشکیل می دهد.
جنبش ‘آری کالیفرنیا’ تنها 6 هزار و هفتصد هوادار در فیسبوک و ششصد و پنجاه پیگیر در توئیتر به خود جذب کرده است. با این حال در نظرسنجی غیر رسمی ای که از 9 هزار کاربر توئیتر انجام شد، حدود 41درصد آنان با استقلال کالیفرنیا موافق بودند.
اگر دونالد ترامپ در انتخابات آتی پیروز شود، این جنبش هوادار بیشتری به خود جذب می کند. کالیفرنیا یکی از پایگاههای اصلی حزب دمکرات است و در صورت ریاست جمهوری نامزد جمهوریخواهان، شاید مردم به جنبش ‘آری کالیفرنیا’ ملحق شوند تا با گسست از واشنگتن از گزند ترامپ به دور باشند.
با این حال، مارینلی معتقد است که حتی اگر کلینتون نیز رئیس جمهوری شود، هواداران جنبش بیشتر خواهند شد چرا که آرمان ‘آری کالیفرنیا’ مبارزه با نخبگان سیاسی واشنگتن است، چه جمهوریخواه باشند چه دمکرات.
به گزارش ایرنا، کالیفرنیا با 40 میلیون نفر پرجمعیت ترین ایالت آمریکا است و از لحاظ وسعت در رتبه سوم قرار دارد. تولید ناخالص داخلی این ایالت بر اساس آمار سال 2012 بسیار نزدیک به کشور ایتالیا است.
دیروز نیز گزارش شد که استقلال طلبان تگزاس با الهام از نتیجه همه پرسی انگلیس دوباره ساز جدایی از آمریکا را کوک کرده اند.
انگلیس در تصمیمی تاریخی در تاریخ 23 ژوئن (سوم تیر) و بر اساس وعده قبلی «دیوید کامرون» نخست وزیر این کشور همه پرسی ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا را برگزار کرد که 51.9 درصد مردم در آن به خروج از اتحادیه اروپا و 48.1 درصد آنها به ماندن در این اتحادیه رای دادند.
نتیجه این همه پرسی مباحث مختلفی را از جمله درباره برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند و پیوستن ایرلند شمالی به ایرلند جنوبی و حتی تهیه توماری برای تکرار همه پرسی مطرح کرده است.