افغانستان در آستانه یکخطر وبحران جدید ( تداوم بحران نیم قرنه) 

نوشته از بصیر دهزاد  آغاز جنگ ها و حملات پراگنده گروه…

قرائت های تاریخی و فراتاریخی دینی؛ از بن بست تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در دو سده اخیر، یکی از مهم‌ترین رویکردها…

تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

تحولات بدخشان؛ نشانه‌های سقوط یا پایان مأموریت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید جرقه‌ای که آتش مقاومت را در سراسر افغانستان…

بردی کربابایف

برگردان . رحیم کاکایی روسلان سمیاشکین نویسنده براستی مردمی و یکی از  بنیان…

ژورنالیست، راوی حقیقت است، نه مبلغ یک روایت

نور محمد غفوری هر حرفه‌ای چارچوب، قواعد، اصول و معیارهای خاص…

پر له خەمم!

[خه‌م] پر له خەمم! پر لە خەم... خەم له سینگمە، پر لە بەخەڵم‌و پر لە…

یاداشت انتقادی بر یک مصاحبه تلویزیونی

نور محمد غفوری ژورنالیسم، رسالتش پرسیدن است، نه دفاع کردن؛ روشن…

بنیادگرایی دینی و لیبرال‌دموکراسی؛ از سوخت‌رسانی تا امتم دهی به…

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه متقابل افراط‌گرایی دینی، بحران‌های نظم لیبرال و…

راز ارقام در هستی

رسول پویان جهان با رمز و رازش در دل ارقام پنهان…

بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

رسول حمزتف شاعر شوروی و مردم داغستان

مترجم:  رسول حمزتف از مهم‌ترین شاعران داغستان و یکی از چهره‌های…

                                      نسل فراسو

 نویسنده: مهرالدین مشید نسلی که پیوندهای انسانی را بر مرزبندی‌های قومی…

سیاست ماجراجویانه و هزینه‌ای که ملت‌ها می‌پردازند

 نور محمد غفوری  تاریخ بشر بارها ثابت کرده است که ملت‌ها…

«
»

کار سرور خانواده و کشورست…!

در نخست باید گفت: نظریه های کارل مارکس در بیناد حقوق کار و ارزش کار در اسلام٬ وحدت مفهومی دارد. که هیچ نظریه پرداز لبیرال کاپیتالیسم٬ به حد کارل مارکس به حقوق کار و جایگاه حقوقی کارگر خدمت نکرده است – که در مقاوله نامه های سازمان بین المللی کار و الزام آن بالای قوانین داخلی کشورها٬ این نظریات حقوقی عریان می باشد.

همینطوریکه عضو خلاق و پُر درآمد در خانواده در تمامی تصامیم خانواده نظر وی سایه می افکند٬ در مبانی رضایت مردم از دولت٬ کار آفرینی بنیاد دولت رفاه بوده که در حاکمیت قانون استکه دولت رفاه تجربه مطلوب شده است.

البته انقلاب های فکری به هدف توسعه کشوری در همه ابعاد٬ ضرورت افغانستان بوده که در مضامین مکاتب و مضامین تخصصی دانشگاها در افغانستان٬ ضرورت اصلاحات و تجدید نظر دیده می شود. و بایستی روی کار آفرینی تنها از دید علمی اقتصادی نگریسته نشود – این حقوق و فلسفه حقوق می باشد تا سیاست های مطلوب اقتصادی را٬ به هدف دولت رفاه بنیاد می شود. و سازندگی حقوق: ذهنیت سازی در بسترهای جامعه را٬ نیاز دارد.

چند رخنه فکری بابت خلاقیت کار و ایجاد دولت رفاه را٬ در ذیل به گونه اجمال به بررسی گرفته ایم:

·      صنعتی سازی زراعت کشور: صنعتی شدن زراعت٬ بنیاد کار و اساس شهروندی با حفظ زراعت و شهر است. باوجود آنکه در بیست سال جمهوریت فرصت طلایی در ایجاد این بنیاد داشتم٬ اما استفاده مبرم صورت نگرفت.

·      معیاری سازی هوانوردی و ارتباطات: هوانوردی ملکی کشور در طی سال های گذشته٬ با دلایل غیر معیاری بودن در لست ممنوعه سازمان بین المللی هوانوردی ملکی یا ICAO  قرار گرفت. و همچنان در لیست سیاه هوانوردی اورپا٬ که معضلهء و علت اصلی آن فقدان عقلانیت در سازمان کشور می باشد. و در صورتیکه این علت ها یا آسیب٬ با تجویز عقلانی به همرا شود٬ شاهد رشد اقتصادی و کار آفرینی در سطح کشور خواهیم بود.

·      سیاحت و بامیان: به شمول ولایت بامیان ما٬ مناطق بسیار دیگری نیز موجودست٬ که می توانند مراکز سیاحت و گردشگری گردد. و از این مسیر پدیده های کارآفرینی و اقتصاد را٬ تگاپو کرد.

·      کسب و کار های کوچک: بدون شک سیاست های کلان اقتصادی و متوسط٬ روح و جان کسب یا کارهای کوچک می گردد.

در نتیجه:

نبود عقلانیت و آزادی بیان علت می باشد٬ که در سیاست های پس از ۲۰۲۱ اعتدال در اعمال سیاسی دیده نشود: عدالت توهم و موهوم افسانه ای شاعرانه برای مردم گردیده است.

پس: عقلانیت و شجاعت در بیان در بستر آزادی بیان مسبب اعتدال در سیاست٬ و پدیداری عدالت چون عدالت اجتماعی و عدالت اداری می گردد.

«فقیری»