جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

دموکراسی در بستر سرمایه‌داری؛ فرصت‌ها، محدودیت‌ها و تناقض‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه دموکراسی و سرمایه داری؛ از همگرایی تا…

افغانستان زخمی؛ نیازمند همدلی و همگرایی

نویسنده: مهرالدین مشید تنوع قومی و مدیریت آن در چارچوب هویت…

شکسپیر 

« آن ‌جا که انسان برای نخستین ‌بار خود را…

وحدت نیروهای مترقی در روشنی  اصول و بدون آن

وحدت، یکی از نیازهای اساسی و اجتناب‌ناپذیر نیروهای مترقی، ملی…

دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

«
»

افزایش محبوبیت سوسیالیسم در آمریکا

C:\Users\User\Pictures\za1.jpg

آگنیا کرنگل (AGNIA KRENGEL)

ا. م. شیری

مجلس نمایندگان آمریکا در ۲ فوریه قطعنامه‌ای دایر بر محکومیت «دهشت‌های سوسیالیسم» تصویب کرد.

با نگاهی به نتایج نظرسنجی‌ها، می‌توان استنباط کرد که بحران سرمایه‌داری در غرب، موجب افزایش محبوبیت سوسیالیسم شده و اعتقاد به نظام اجتماعی «ابدی» در ایالات متحده آمریکا نیز متزلزل گشته است.

البته، اکثر آمریکایی‌ها هنوز سرمایه‌داری را مثبت تلقی می‌کنند. در نظرسنجی جدید «Axios» و «Momentive»، در حالی که ۵۷ درصد شرکت‌کنندگان در نظرسنجی نظام سرمایه‌داری را مثبت می‌بینند، ۳۶ درصد گفته‌اند که نظام سرمایه‌داری را منفی می‌بینند. این در حالی است، که در ژانویۀ ۲۰۱۹، این نسبت ۶۱ به ۳۶ بود. روند واضح است. مردم متوجه هستند که سرمایه‌داری نسبت به آن‌ها بی تفاوت است و نمی‌تواند استاندارد زندگی مناسبی برای آنها فراهم کند.

در ایالات متحده ۳۴ میلیون نفر، از جمله ۹ میلیون کودک، از ناامنی غذایی رنج می‌برند. طبق گزارش کارزار مردم فقیر، تقریباً نیمی از ساکنان ایالات متحده فقیر هستند یا درآمد پائینی دارند. در سال ۲۰۲۲، موج قدرتمند تورم ایالات متحدۀ آمریکا را درنوردید. در پاسخ، فدرال رزرو کاهش رشد دستمزدها را با این استدلال که این امر به کاهش بحران تورمی کمک می‌کند، پیشنهاد کرد. این در حالی است که اجاره‌بها در کشور در حال افزایش است و بیش از ۴۰ درصد مستأجران بیش از ۳۰ درصد درآمد خود را صرف اجاره می‌کنند.

برنی سندرز، سیاستمدار مشهور دموکرات آمریکایی، نکات برنامۀ خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ فهرست کرده است: «ما پیروز خواهیم شد. زیرا، اهداف ما پاسخگوی نیازهای همۀ کارگران این کشور است. مراقبت‌های بهداشتی یک حق انسانی است، نه یک امتیاز. ثروتمندان و صاحبان قدرت مالیات صادقانه پرداخت خواهند کرد. ما دانشکده‌ها و دانشگاه‌های دولتی را رایگان خواهیم کرد و همه را از وام‌های دانشجویی آزاد خواهیم کرد». بلی، اینها فقط کلمات هستند، اما سندرز برای اینکه رأی‌دهندگان را متقاعد سازد، می‌گوید که او یک سوسیال دموکرات سرسخت است و قصد دارد در ایالات متحده اصلاحات اساسی انجام دهد.

نامزد انتخابات که احتمالاً با ترامپ رقابت خواهد کرد، ناراحت از این نیست که واژۀ «سوسیالیسم» برای بسیاری از آمریکایی‌ها تقریباً مانند یک توهین است. ترامپ همچنین این را می‌داند و به آمریکایی‌ها دربارۀ «دهشت‌های کمونیسم» در رابطه با برنی سندرز یادآوری می‌کند: «من فکر می‌کنم او یک کمونیست است، وقتی به برنی فکر می‌کنم، به کمونیسم فکر می‌کنم. حالا اسمش «سوسیالیست» است، مگر او در مسکو ازدواج نکرد؟». با این حال، ترس آمریکایی‌های عادی به تدریج به سمت دیگر، به این سمت که روسیه نمی‌تواند به اندازۀ نظام اجتماعی-اقتصادی خود به آن‌ها آسیب برساند، می‌رود. برای بسیاری از آمریکایی‌ها کلمۀ «سوسیالیسم» تقریباً مانند یک توهین به نظر می‌رسد.

آمریکایی‌ها از افزایش فاصلۀ طبقاتی ناراضی هستند. با این حال شکاف بین ثروتمندان و فقرا در آمریکا بطور فزاینده افزایش می‌یابد. در سال ۲۰۱۹، ۴۰ درصد جمهوری‌خواهان بین ۱۸ تا ۳۴ ساله اعتقاد داشتند که دولت باید سیاست‌هایی را برای کاهش شکاف بین ثروت و فقر اجرا کند، امروز به ۵۶٪ افزایش یافته است. اما مجلس نمایندگان برای محکوم کردن این روند، با عجله قطعنامۀ «محکومیت دهشت‌های سوسیالیسم» را در ۲ فوریه تصویب کرد. همۀ ۲۱۹ عضو حزب جمهوری‌خواه به این قطعنامه رأی مثبت دادند، اما دموکرات‌ها تقسیم شدند: ۱۰۹ نفر رأی موافق، ۸۶ نفر رأی مخالف و ۱۴ نفر رأی ممتنع داد. با این حال، به اعتقاد «Peoples Dispatch»، «سوسیالیسم در ایالات متحده محبوب‌تر می‌شود».

نظرسنجی در میان جمهوری‌خواهان در ردۀ سنی ۱۸ تا ۳۴ ساله نشان داد که محبوبیت سرمایه‌داری بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ از ۸۱ درصد به ۶۶ درصد کاهش یافته است. درصد بزرگسالان ایالات متحده با دیدگاه مثبت نسبت به سوسیالیسم در همان دورۀ زمانی، از ۳۹ درصد به ۴۱ درصد افزایش یافته است.

کارلا ریس، یکی از رهبران اتحادیه در نیویورک، می‌گوید: «فکر می‌کنم این موضوع به خوبی نشان می‌دهد افرادی که توسط سیاست‌های حاکمیتی تهدید می‌شوند، چگونه تکیه‌گاه خود را از دست می‌دهند… آن‌ها نمی‌توانند بر بحران‌هایی که طبقۀ کارگر در ایالات متحده از آن رنج می‌برد، تمرکز کنند… مجلس نمایندگان در تلاش است تا ایدئولوژی کاملاً منسوخ شده را تداوم بخشد… سرمایه‌داری کشورها را غارت نموده، جهان را مسموم کرده است و ما را به سمت شیوۀ زندگی ناپایدار، فردگرایی و مصرف‌گرایی سوق می‌دهد… اما سوسیالیسم کاملاً برعکس».

شاید ما میزان افزایش اعتراضات به نظم اجتماعی در آمریکا را که با تبدیل دولت به ماشین خدماتی برای شرکت‌های فراملیتی «جهان را مسموم نموده و شیوۀ زندگی ناپایدار ایجاد کرده است»، دست‌کم می‌گیریم. شاید آغاز رویارویی روسیه و غرب در سال ۲۰۲۲ به ارزیابی دقیق‌تری منجر شود؟

نقل از: بنیاد فرهنگ راهبردی

https://eb1384.wordpress.com/2023/02/17/

۲۸ بهمن-دلو ۱۴۰۱