دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=2d326hWQtcQ&t=12s دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

از فرسایش دولت تا سرایت جنگ: زنجیرهٔ راهبردی بحران در…

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer | Military and…

د سیستمونو ډولونه

نور محمد غفوری د سیستمونو د وېش عمده معیارونه سریزه په تېرو دوو…

سکوت پشتون‌ها در برابر طالبان؛ آتشی زیر خاکستر

 نویسنده: مهرالدین مشید تحلیلی دربارهٔ سکوت سیاسی، نارضایتی اجتماعی و امکان…

کابل چه زمانی می‌تواند ۹۹ درصد آب مورد نیاز خود…

نوشته : کریم پوپل مورخ ۲عقرب ۲۰۲۶ ** پیشنهاد کریم پوپل به…

ژورنالیست یا میکروفونِ خاموش؟

ژورنالیست واقعی نه سخنگوی قدرت، بلکه صدای مردم است؛ کسی…

فوتوریسم ادبی؛ میان توفان انقلاب و هورای فاشیسم

Futurism.   آرام بختیاری فوتوریسم؛ جنبشی ادبی هنری، آینده گرا اعتراضی، و شورشی…

انسان؛ در جست ‌وجوی خویشتن (1)

تهیه و تدوین : فرشید یاسائی پیشگفتار : انسان از نخستین…

انوره دو بالزاک

هغه د (۱۹)مې پېړۍ د فرانسوي ادبیاتو د مخکښانو په…

سیستم څنګه کار کوي؟

نور محمد غفوری د سیستم د فعالیت څرنګوالی - دوهمه برخه سریزه په…

طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

«
»

گوشت خوار ، سبزه خوار نمی شود  

                        نوشته ی : اسماعیل فروغی

       درحالی که وزارت خارجه ی روسیه ی فدراتیف برای اجلاس فرمت ماسکو ( 29 سپتمبر 2023 )  آماده گی می گیرد ، اندری سیرینکو رییس مرکز پالیسی های افغانستان در روسیه ، اخیراً طی مصاحبه ی تلویزیونی ای تعریف جالب و خنده داری از طالبان افغانستان ارائه داشته است که توجه بسیاری ژورنالیستان را به خود جلب کرد . او در برابر این پرسش که آیا طالبان به انتخابات وایجاد حکومت فراگیر قومی  که اجلاس فرمت مسکو روی آن تأکید خواهد کرد ، باور دارند ؟ آیا طالبان تغیر خواهند کرد ؟ ، بصراحت می گوید : «  معلوم است که گوشت خوار را نمی توان سبزه خوار ساخت ، اینکار ناممکن است. طالبان در واقعیت ماشینی استند برای جنگ وجهاد ، این گروه را نمی شود طوری ساختارمند کرد که بتوانند دستگاه دولتی را مدیریت نمایند، انتخابات به راه اندازند، خدمات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی را ارائه بدارند . طالبان ماشینی است برای جنگ. طالبان غیر از جنگیدن و جهاد کردن، طرز دیگر زیستن را بلد نیستند . »

    شاید این قضاوت اندکی مبالغه به نظر آید ؛ اما ازین حقیقت هرگز نمی توان چشم پوشی کرد که طالبان اوج افراطیت مذهبی ، اوج قوم پرستی ، اوج دشمنی با مدنیت و فرهنگ و اوج دشمنی با زن و تشیع را درجهان به نمایش گذاشته اند . طالبان با صدور دهها فرمان جاهلانه ی ضد انسانی و ضدعقلانیت و مدنیت ، افغانستان تاریخی و مردم علم دوست آن را به بدترین شکل آن به جهان معرفی کرده اند. جهان امروز ، ما را از روی طالبان ، جاهل ترین و نامتمدن ترین مردم جهان قضاوت می نمایند . که این خواست همیشه گی پاکستان بوده است .

    ارچند طالبان طی دوسال حاکمیت شان واضح نموده اند که ، فقط حاکمیت تک قومی و تک جنسیتی میخواهند . نه به آموزش و کارزنان علاقه دارند و نه  به شرکت سایر اقوام و مذاهب در امور دولتی و اجتماعی ــ سیاسی ؛ اما با وجود آن در اجلاس فرمت مسکوکه مولوی متقی هم در آن شرکت خواهد داشت ، روی حکومت فراگیر قومی ، آموزش و کارزنان و نگرانی های کشورهای منطقه مجدانه تأکید خواهد شد .

     درنشست فرمت مسکو در ” کازان ” ،  نماینده گان بلند رتبه ی کشورهای قزاقستان ، قیرغیزستان ، تاجیکستان ، ترکمینستان ،اوزبیکستان ، چین ، هند ، ایران و پاکستان شرکت خواهند داشت .    

       دوسال اخیر نشان داد که طالبان یک گروه تندرو مذهبی – قومی استند که نابودی فرهنگ و عزت افغانستان را در سرلوحه ی وظایف شان قرار داده ، از ظرفیت حکومتداری ساختارمند برخوردار نیستند .

       بی تردید طالبان پس از پایان ظرفیت ها و امکانات بجا مانده از نظام قبلی ، افغانستان را وارد مراحل بحرانی تر کرده و مردم کشور را با فقر و تنگدستی بیشتر روبرو خواهند نمود.

       و بالاخره ، ترس آن وجود دارد که طالبان با تخریب ساختارهای دولتی که یکی پی دیگر بطور سیستماتیک ادامه دارد  و با برخورد دشمنانه با گروه های قومی – مذهبی  ، آگاهانه و دستوری مقدمات یک جنگ داخلی دیگر را درافغانستان پی ریزی کنند – جنگی که حتا اسباب از هم پاشی افغانستان را فراهم نماید .