تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز…

نه به جنگ، نه به استبداد؛ راه ما رهایی اجتماعی…

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان در مورد جنگ امریکا-اسرائیل با…

زردشت نیچه؛ پیشگویی تراژدی ایرانی؟

Friedrich Nietzsche (1844-1900) آرام بختیاری تراژدی ایران، یا شیعه ایرانی، از زبان…

جنگ با ایران؛ معادله برنده و بازنده در ترازوی ژئوپلیتیک

نویسنده: مهرالدین مشید تهران خشمگین در نبرد برای بقا این نوشته با…

کوتاه خاطره هایی از مسکو

(کمیته سرتاسری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان، فستیوال جهانی جوانان و…

«
»

 عزل غافلگیر کننده ی احمد ضیا مسعود  

                   نوشته ی :  فروغی

        با عزل بی خبر وغافلگیرکننده ی احمدضیامسعود ازمنصب مصلحتی و تشریفاتی اش ، لست خاکستری مهره های سوخته ی تاریخ جنگ و جهاد در افغانستان طولانی ترشد .

      ایجادگران و حامیان دولت وحدت ملی ، با این عزلِ غافلگیر کننده و بی خبر ، با یک تیر دو نشان زدند : هم یک مزاحم را از سر راه خویش برداشتند که اینجا و آنجا خواسته یا ناخواسته خارج پروتوکول درباره ی اوضاع امنیتی کشور وگسترش وانتقال جنگ بسوی شمال کشورسخنرانی نموده و حتا آرزوی احیای مقاومت دوم دربرابر طالبان را بزبان رانده بود  و هم به سایرمزاحمان و رهبران جنگ و جهاد هوشدار دادند که اگر شما هم قدبلندک نمایید سرنوشتی بهترازسرنوشت مسعود و دوستم در انتظار تان نخواهد بود .

      باورم نمیشود که تصمیم عزل غافلگیر کننده ی مسعود یک شبه و تنها به اراده ی ارگ نشینان اتخاذ شده باشد ؛ زیرا این عزل درست دو روز پس از سفر مشاور امنیتی امریکا در افغانستان صورت پذیرفت  . و این را نیز به مشکل میتوانم باورنمایم که احمدضیا مسعود و یا سایر رهبران جنگ و جهاد که حالا همه ی شان میلیونها ثروت دالری اندوخته اند ،  بتوانند کسانی را به کوه وکمر کشانده آنانرا دربرابر حکومتی مسلح نموده و بجنگانند که ایالات متحده ی امریکا آنرا ایجادنموده و با آن قرارداد استراتژیک امنیتی بسته است . تهدید های میان تهی مسعود مبنی برگسترش بحران تا سطح جنگ داخلی تنها میتواند مصرف محدود داخلی میان اطرافیان محدود نزدیک به خودش داشته باشد و بس .

     آن تهدید های توأم با تمنای احمدضیا مسعود مبنی بر پس گرفتن فرمان عزل وی از سوی رییس جمهورغنی ، بخوبی نشان میدهد که دیگر او نیز ازهمینحالا دردرازچوکی ای قرارگرفته است که استاد سیاف ، اسماعیل خان ، گلب الدین حکمتیار، کریم خلیلی ، جنرال عبدالرشید دوستم و عده ای دیگر قبلاً قرار گرفته اند .

    به باور آگاهان مسایل افغانستان ، این سلسله همچنان ادامه خواهد یافت . رهبران باقیمانده و تازه برخاسته ی گروههای جهادی هم یا با تطمیع و تشویق مادی و آزادگذاشتن به ثروت اندوزی غیرقانونی و یا با استفاده از ابزارها و ترفندهای رنگارنگ دیگر ، از صحنه ی سیاسی کشور دور ساخته شده ،  بروی ارام چوکی ها  قرار داده میشوند .

    استراتژیستان انگلیسی و امریکایی بخوبی میدانند که گروههای جهادی نه تنها قادر به ایجاد و تنظیم برنامه های علمی و مدون برای اداره ی مملکت و انکشاف و توسعه افغانستان میباشند ؛ بلکه پارتنرهای صادق و موثر برای پیشبرد اهداف توسعه طلبانه و سودجویانه ی آنان نیز نمیتوانند باشند  .