از دیدگاه علم سیاست !

تلاش و سعی چه به شکل مسلحانه باشد یا غیر…

افغانستان در بن‌بست؛ راه‌های برون‌رفت و چشم‌انداز آیند

نویسنده: مهرالدین مشید فردای افغانستان و چگونگی عبور از وضعیت موجود در…

فرانس مهرینگ؛ تئوریسین ژورنالیست، ژورنالیست صاحبنظر

France Mehring (1846- 1919 ) آرام بختیاری مهرینگ؛ کوشش در راه روشنگری…

افغانستان در آستانه یکخطر وبحران جدید ( تداوم بحران نیم قرنه) 

نوشته از بصیر دهزاد  آغاز جنگ ها و حملات پراگنده گروه…

قرائت های تاریخی و فراتاریخی دینی؛ از بن بست تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در دو سده اخیر، یکی از مهم‌ترین رویکردها…

تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

تحولات بدخشان؛ نشانه‌های سقوط یا پایان مأموریت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید جرقه‌ای که آتش مقاومت را در سراسر افغانستان…

بردی کربابایف

برگردان . رحیم کاکایی روسلان سمیاشکین نویسنده براستی مردمی و یکی از  بنیان…

ژورنالیست، راوی حقیقت است، نه مبلغ یک روایت

نور محمد غفوری هر حرفه‌ای چارچوب، قواعد، اصول و معیارهای خاص…

پر له خەمم!

[خه‌م] پر له خەمم! پر لە خەم... خەم له سینگمە، پر لە بەخەڵم‌و پر لە…

یاداشت انتقادی بر یک مصاحبه تلویزیونی

نور محمد غفوری ژورنالیسم، رسالتش پرسیدن است، نه دفاع کردن؛ روشن…

بنیادگرایی دینی و لیبرال‌دموکراسی؛ از سوخت‌رسانی تا امتم دهی به…

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه متقابل افراط‌گرایی دینی، بحران‌های نظم لیبرال و…

راز ارقام در هستی

رسول پویان جهان با رمز و رازش در دل ارقام پنهان…

بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

«
»

صاحب‌منصبان اوکراین رشوه گرفته‌اند؟

نویسنده: Jacob G.‎ Hornbergerمترجم: م. نوری برگرفته از : وب سایت «آنتی کریگ» ــ Antikrieg ــ ۱۵ ژوئن ۲۰۲۲ *

در جنگ اوکراین موضوع بر سر آزادی اوکراین نیست. بحث بر سر عضویت اوکراین در پیمانِ فرتوت، زنگ‌زده و دایناسورمانندی به‌نام ناتوست. دولتمردان اوکراین حاضر شده‌اند هزاران نفر از شهروندان و کشور خود را برای عضویت در ناتو قربانی کنند. سئوالی که طبیعتاً پیش می‌آید این است: آیا چیز دیگری به‌جز پرداخت رشوه به سران فاسد اوکراین موجب رضایت آنها به قربانی کردن شهروندان و کشور می‌شد؟
 

۱۸ ماه مه ۲۰۲۲ من در نوشته‌ای در وبلاگم این احتمال را مطرح کردم که حداقل میلیون‌ها دلار از ۴۰ میلیارد دلار بستۀ کمک مالی آمریکا به اوکراین که سنا آن را سریعاً تصویب کرد، به‌عنوان رشوه به صاحب‌منصبان اوکراین پرداخت خواهد شد. وگرنه چه دلیلی داشت که اعضای کنگره و نمایندگان وزارت دفاع مصرّانه خواهان نظارت بر نحوۀ صرف این پول در اوکراین شوند؟ علاوه براین، غیر از دادن رشوه به مسئولین اوکراین به چه نحو دیگری می‌شد مطمئن بود که آنها برای تداوم جنگ با آمریکا همراهی خواهند کرد؟ صحبت بر سر صاحب‌منصبانی است که زمام امور را شاید در فاسدترین رژیم جهان در دست دارند.

کسانی را که در این زمینه دچار تردیدند به مقالۀ دیروز وال استریت ژورنال ارجاع می‌دهم که عنوان آن بسیار گویاست: «مسئولین عاتیرتبۀ افغانستان به اقامتگاه‌های لوکس در خارج از کشور فرارکرده‌اند». در اولین پاراگراف این مقاله می‌خوانیم:«طی سال‌های پایانی جنگ در افغانستان، برخی ازصاحب‌منصبان و خانواده‌های آنها میلیون‌ها دلار صرف خرید خانه‌هایی در ایالات متّحده و سایر کشورهای جهان کردند و به محض این که از ترس تشدید خشونت و درگیری مجبوربه فرار از افغانستان شدند این خانه‌ها به محل اسقرار آنها تبدیل شد». بعد در مقاله مشخصات این خانه‌های لوکس به تفصیل توضیح داده می‌شود.

خب، می‌توان این طور تصور کرد که این صاحب‌منصبان افغانستان و همگی بوروکرات‌ها و سیاستمداران صادق، با وظیفه‌شناسی تمام بخشی از حقوق ماهیانۀ دولتی را پس‌انداز کرده و به این ترتیب تبدیل به میلیونر شده‌اند.

ولی امکان دیگری نیز هست که به‌نظر من محتمل‌تر است. بارهای هواپیماهای پُر از اسکناس دلار را به‌خاطر دارید که پنتاگون از محل مالیات‌های مردم آمریکا به افغانستان می‌فرستاد؟ به‌خاطر می‌آورید که هیچ بازرسی کنترل نمی‌کرد که این پول‌ها به چه کسانی پرداخت می‌شوند؟ من احتمال زیاد می‌دهم که این پول‌ها به‌عنوان رشوه به مسئولین افغانستان داده شده‌اند تا آنها را برای تداوم مداخلۀ نظامی ‌آمریکا و اشغال افغانستان با خود همراه سازند.

این موضوع مرا به‌یاد طرح دیگری از سازمان سیا انداخت که سازمان سیا علی‌رغم پیروزی سالوادور آلنده در انتخابات ۱۹۷۰ شیلی، می‌خواست مانع از ریاست‌جمهوری سالوادور آلنده شود. در آن زمان رسیدگی به صحّت انتخابات به کنگرۀ شیلی محول شده بود و سازمان سیا تصمیم گرفت مخفیانه به اعضای کنگرۀ شیلی رشوه پرداخت کند تا آنها علیه آلنده رأی دهند.

همزمان سازمان سیا طرحی را راه‌اندازی کرد که بخشی از دست‌اندرکاران شیلی کودتایی را جهت جلوگیری از به قدرت رسیدن آلنده و احیاناً قتل او انجام دهند. همانطور که در کتاب اخیرم به تفصیل توضیح داده‌ام، سازمان سیا پس از امتناع رئیس ستاد ارتش شیلی، ژنرال رنه شنایدر از همکاری برای انجام کودتا، او را ربوده و خیابان‌های سانتیاگو به قتل رساند. از قضا بازتاب بسیار منفی قتل شنایدر در جامعۀ شیلی، رشوه‌های پرداخت‌شده به اعضای کنگره را برباد داد و کنگره نهایتاٌ ریاست‌جمهوری آلنده را تأئید کرد. سه سال بعد طرح تغییر رژیم موفق بود و مسئولین ارتش و سازمان اطلاعات و امنیت شیلی با حمایت کامل سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا حکومت را به‌دست گرفتند و آلنده را به‌سوی مرگ سوق دادند.

همانطور که مکرّراً نوشته‌ام در جنگ اوکراین موضوع بر سر آزادی اوکراین نیست. بحث بر سر عضویت اوکراین در پیمانِ فرتوت، زنگ‌زده و دایناسورمانندی به‌نام ناتوست. دولتمردان اوکراین حاضر شده‌اند هزاران نفر از شهروندان و کشور خود را برای عضویت در ناتو قربانی کنند. سئوالی که طبیعتاً پیش می‌آید این است: آیا چیز دیگری به‌جز پرداخت رشوه به سران فاسد اوکراین موجب رضایت آنها به قربانی کردن شهروندان و کشور می‌شد؟

* http://antikrieg.com/aktuell/۲۰۲۲_۰۶_۱۵_bestechungsgelder.htm
(این مقاله ابتدا در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۲۲ به زبان انگلیسی در Future of Freedom Foundation منتشر شده است.)