چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

ریناس ژیان

استاد "ریناس ژیان" (به کُردی: ڕێناس ژیان) شاعر نامدار کُرد…

پنجشیر، زخم بر تن، آتش در دل؛ افسانه‌ای زنده در…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر، شیر زخمی اما سرفراز؛ خاری در چشم…

فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

شهروندی بنیاد عملی دموکراسی

شهروندی به مفهوم منتفی امت نیست. بلکه رویکرد عملی از…

برهی که رفته ایم!

امین الله مفکرامینی      2025-22-05! بـرهی که رفته ایم ورویــم،نگردیم بــرعقــــــــب ورجان وتنــراوقربان داریم…

نشست تخصصی و کارگاهی فردوسی‌شناسی در بروجرد برگزار شد

به گزارش رها نیوز، و نقل از دکتر "محمد فصیحی"…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(فصل دوم)

مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم نوشته: آ. لوزوفسکی برگردان: آمادور نویدی مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم کارل…

آنجا که دیوار ها فریاد می زنند؛ روایت یک ویرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید از خشت تا خیال؛ روایت خانه ایکه طالبان…

اُلیګارشي څه شی ده؟

نور محمد غفوری د اُلیګارشي په اړه په (قاموس کبیر افغانستان) کې داسې…

دو پرسش

۱-- آیا در افغانستان قوم یا ملیتی است که اجدادشان…

چالش های درونی میان طالبان و مخالفان آنان؛ آزمونی تعیین‌کننده…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و دور زدن گروها و سیاستگران نابکار…

من و هوش مصنوعی CHATGPT

دوستش‌ شوید… محمدعثمان نجیب بخش نخست از دیر زمانی می‌شنیدم که هوش‌مصنوعی ابداع…

«
»

      شناسایی عوامل فاجعه ی خونین مسکو      

       نوشته ی : اسماعیل فروغی

      شام جمعه بیست و دوم مارچ سال 2024 یک حمله ی خونین تروریستی درتالار بزرگی درحومه ی شهر ماسکو اتفاق افتاد که روسیه و تمام جهان را تکان داد .

      این حمله ی تروریستی که سبب قتل 143 تن و زخمی شدن حدود 200 تن شد ، در تالار بزرگ کنسرت ها بنام کروکوس در حومه ی شهر ماسکو اتفاق افتاد که شش هزار تماشاچی آنجا گردآمده بودند . ارچند داعش مسوولیت این جنایت خونین را به گردن گرفت ؛ اما مقامات مسکو با دستگیر کردن یازده تن شامل چهارتنِ در حال فرار به سوی اوکراین ( که میتوانند عاملان اصلی باشند ) ، به دنبال سرنخ های اصلی استند . مقامات امریکایی معتقد استند که مسلماً این حمله ی تروریستی کارداعش است و تاهنوزهیچ سندی مبنی برارتباط این حمله با اوکراین وجود ندارد . آنان همچنان گفته اند که ما درباره ی احتمال حمله های انتحاری به تجمع های بزرگ در ماسکو اطلاعات داشتیم و به روسیه قبلاً هشدار داده بودیم ؛ اما مسکو به آن باور و اعتنایی نکرد . مقامات امنیتی مسکو اعلان کرده اند که چون مهاجمان حادثه ، درحال فرار به سوی اوکراین دستگیر شده اند ، احتمال پیوند آنان با اوکراین را نمی توان از نظر دور داشت .  به گزارش بسیاری رسانه ها  به نقل از سرویس امنیتی فدرال روسیه «جنایتکاران پس از انجام حمله ی تروریستی، درحالی که تماس هایی با طرف اوکراینی برقرار کرده و قصد داشتند از مرز روسیه و اوکراین عبورکنند ، دستگیر شده اند . »

      دولت روسیه روز یکشنبه 24 ام مارچ را عزای عمومی اعلان کرده و ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه طی سخنرانی کوتاهی با قاطعیت به مردم وعده داد که تمام کسانی را که در قتل عام حومه ی مسکو دست داشته اند ، تمام سازماندهنده گان و تمویل کننده گان این قتل عام را به شدت سرکوب خواهند کرد .

       خوب، این که درپشت این حمله ی تروریستی واقعاً کدام گروه ، کشوریاکشورهایی قراردارند ، بزودی واضح خواهد شد ؛ آنچه ازهمینحالا واضح است اینست که روسیه اکنون دشمنان خارجی بسیاری درسطح منطقه و جهان دارد . وقتی روسیه می تواند تمام قدرت امریکا و غرب را در سوریه ، در عراق ، در یمن ، درافغانستان ، دراوکراین و درغزه به چالش بکشد ؛ وقتی روسیه درجنگ غزه ، موضع ضد حماس اتخاذ نکرده و حماس را گروه تروریستی نمی پندارد و مجدانه خواهان تشکیل دو دولت مستقل اسراییل و فلسطین درکنارهم است ؛ و وقتی روابط امنیتی ــ اقتصادی روسیه با ایران اسلامی و چین هر روز نسبت به روز قبل محکمتر می گردد ؛ پس هیچ از امکان دور نیست که مخالفان جهانی روسیه ، ( امریکا و غرب ) هم در پی به چالش کشیدن روسیه و امنیت روسیه باشند . 

      حوادث فجیع تروریستی کرمان ایران و تالار کروکوسِ حومه ی مسکو می تواند از یک دست ، به مقصد به چالش کشیدن امنیت هردوکشور، طرحریزی شده باشد. از اینکه هردو کشور( روسیه و ایران ) جمع جمهوری خلق چین ، بدنبال پایان بخشیدن هژمونی امریکا و غرب استند ؛ هیچ از امکان دورنیست که طرف مقابل هم برای حفظ هژمونی شان ، با سخت جانی تلاش و کوشش به خرچ داده ؛ امنیت داخلی روسیه ، ایران و چین را به چالش بکشند . شاید این کوشش زیر نام داعش صورت بگیرد یا ایجاد نقاط داغ دوامدار برای از نفس انداختن حریفان .

     ارچند انتحارنکردن و فرارعاملان انفجارخونین مسکو ازحادثه که هیچ شباهتی با کردارانتحاری های طالبان و داعشیان ندارد ، شک و گمان های جدی ای در مورد دخالت مستقیم سازمان های امنیتی اوکراین و حامیان غربی اش بوجود آورده است ؛ اما نباید این شک و گمان ها مقامات امنیتی روسیه را آنقدر مصروف بسازد که نقشه ی اصلی جنگ افروزان غربی را که هدف شان انتقال دهشت افگنان و تروریستان افراطی طالبی ــ داعشی در کشورهای آسیای میانه ، روسیه ، چین و ایران است ، از نظر دور بدارند .

    همچنان مقامات روسیه باید بدانند که نزدیکی بیش ازحد مسکو با طالبان هم می تواند برای امنیت روسیه و آسیای میانه خطر ساز باشد تا صلح آفرین .                         فروغی