در دپلماسی امر و نهی جای ندارد
کشورهای هند و ایران و پاکستان در مورد افغانستان و امنیت منطقه به دپلماسی فعال آغاز کرده اند .
همزمان با سفر وزیر خارجه هند به ایران امارت اسلامی اعلان کرد کشور ها باید در مورد افغانستان نظر واحد داشته باشند .
در دپلماسی بیشتر تبادل نظر ، مذاکره ، وساطت ، اجرای فرایض نیک ، میانجیگری و تفاهم معمول است . درین مراحل یکجانب به جانب دیگر امر ونهی نمیکند بلکه سعی میگردد برای حل مشکل موقفها با هم نزدیکتر گردد .
امر و نهی امارت اسلامی در مورد نظر واحد کشورها خواست غیر دپلماتیک است زیرا :
— منافع هر کشور در مورد افغانستان جداگانه است .
— سطح مناسبات کشورها با امارت اسلامی درتفاوت است .
— کشورها بین هم در مناسبات با افغانستان نگرش متفاوت دارند .
دپلماسی فن و عمل دپلماتهاست ، دانش لازم میطلبد و تجربه بکار دارد روی همین ملحوظ تقاضا وجود دارد که کار به اهل کار سپرده شود تا در موارد مشخص بخصوص روابط خارجی نقاط نظر بازتر و مسلکی تر ارائه شده بتواند که نمایانگر وجهه و وزن رژیم ها باشد .
چند مثال ؛
مناسبات هند و پاکستان در طول ۷۵ سال دچار تشنج تا سرحد جمگها بوده ، پاکستان مرکز تربیت و پرورش تروریستان است در تازه ترین حرکت نظامی ایران علیه پاکستان جلوه دیگری از سیاست تروریست پروری پاکستان هویدا شد ، روز گذشته سپاه پاسداران ایران دو مرکز تربیت تروریستی ( جیش العدل ) را در بلوچستان پاکستان مورد حمله راکتی و طیارات بی سر نشین قرار داد .
ادعاهای پاکستان در مورد تی . تی . پی . طی دونیم سال اخیر شدت گرفته است . اما برخی منابع افشا کردند که در زمان حضور نظامی امریکا ششهزار طالب پاکستانی در افغانستان وضع الجیش داشتند و حمایت میشدند این گروه با شکست امریکا و حکومت تحت حمایت به پاکستان رفتند و وضع را در انجا بحرانی ساختند در ان زمان صدایی از پاکستان بلند نمبشد و اعتراصی صورت نمیگرفت .
به این ترتیب با مواضع متفاوت ، سیاستها و منافع متفاوت میشود کشورها در مورد افغانستان نظر واحد داشته باشند ؟
گیریم که چنین نظر واحد به میان اید امارت اسلامی به ان وقع خواهد گذاشت ؟
منطقه و جهان در ۴ مورد دیل نطر واحد دارند :
۱– تشکیل حکومت همه شمول ( ؟) .
۲– حقوق بشر .
۳– حق کار زنان .
۴– حق تعلیم و تحصیل دختران در مکاتب و پوهنتونها .
در چهار مورد فوق نه تنها جهان که بسیاری علمای دینی کشور و جهان اسلام با هم نظر مشترک دارند اما از جانب امارت اسلامی به ان توجهی نمیشود .
تا جانب امارت اسلامی به خواست جهان و منطقه و خواهش مردم افغانستان بر طبق موازین اسلامی و ارزشهای عنعنوی کشور جواب مثبت ندهد هر گونه همصدایی و وحدت نطر بیرونی نمیتواند تاثیری بر تصامیم امارت بجا بگذارد .