بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون…

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و…

تمنای رهایی

رسول پویان تبسـم حال خـوش در خاطر دل می کند جاری ولی…

بیکس محمد قادر

استاد "بیکس محمد قادر" (بێکەس حەمە قادر) شاعر و نویسنده‌ی…

عشق بود آن !

امین الله مفکر امینی                        2026-22-!06 در ایــن دهری ِ مجاز مجوییـــد ومگویید…

اسلام‌گرایی؛ از رستاخیز ضد استعمار تا چالش افراطیت و امکان…

نویسنده: مهرالدین مشید مطالعه‌ای در اندیشه متفکران مسلمان و تجربه افغانستان،…

لرمانتوف نابغه سرکش ادبیات روسیه

برگردان. رحیم کاکایی «خانه من هر جا که آسمانی باشد، آنجاست...» مترجم: همپای…

افغانستان در چهار راۀ رقابت های ژیوپلیتیک و ا ستراتیژی…

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتژیک پاکستان و هند تا عمق…

جنگ های فناورانه وفکری در عصر جدید ، بررسی جایگاه…

مقدمه . إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ…

خطر متافیزیگ نادیده گرفته شد

Metaphisiker. آرام بختیاری فلسفه متافیزیک؛ رونق دین، اعتراض سکولاریسم.  نوع تفکر متافیزیکی در…

مرگ چیست؟

برهان الدین « سعیدی »  به روز مرگ چو تابوت من…

وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

بیان ابراهیم

خانم بیان ابراهیم (به کُردی: بەیان ئیبراهیم) شاعر کُرد زبان…

کیف آزادی

رسول پویان لباس غـم برون از قـامت شـادی کنید هردم بـرای شادخـواری…

زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

«
»

بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون برپا کردند

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و بار مصائب خون و ویرانی را مردم بدوش کشیده است . حاصل جنگهای خونین برای اثبات حقانیت ایدئولوژی ها، برخوردهای مسلحانه تنظیمها جهادی با یکدیگر، اشغالها و شکست‌ها تاریخ قریب به پنجاه سال اخیر کشور را با عقب روی ها ، و عقبگرد ها رقم می‌زند.

عوامل داخلی ، دست اندازی های بیرونی ، خودمحوری های شخصی و سیاسی ، اختلافات درونی در حاکمیت ها از اسباب اصلی تباهی کشور و زندگی مردم بوده است .این عوامل و اسباب برای خصم به کمین نشسته کشور ( پاکستان ) زمینه ساز بهره برداری استراتژیک گردید که بدست خود افغانها و توسط افغانها عملی شد .

با پایان کارزار تبلیغی کفر و اسلام ، خود محوری و تنظیم محوری بر بنیاد سلطه طلبی قومی و سمتی راهکار دیگر ی شد که استخبارات پاکستان به ان دامن میزد ، جنرال حمید گل گاهی در ارگ برهان الدین ربانی و گاهی در جبهات جنگ نزد گلبدین حکمتیار مشاور نظامی و سیاسی بود خوب سیاست می‌کرد و خوب می جنگاند .

با تحولات و تغیرات سریعی که رخ داد بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون برپا کردند و بذر نفاق و نفرت افگنی را زرع نمودند ، پاکستان از جمله کشورهای بود که میدان های هوایی و مسیر های زمینی اش را برای فعالیت های هوایی و انتقالات حربی و لوژستیکی امریکا باز گذاشت و از ویرانی افغانستان توسط ناتو و امریکا راضی بود .

با خروج ناتو و امریکا یکا و تغیر نظام در تبلیغات راهبردی پاکستان به امتداد سائر تفرقه افگنی ها برای تشدید کار غرض تفرقه ملی ، سمتی و زبانی صفحه دیگری باز شد ، شاید این آخرین تیری باشد که از کمان خانه ای. اس. ای. بسوی افغانستان پرتاب می‌شود، ابزار عملی پیشبرد و راهکار جدید پاکستان باز هم خود افغانها ست.

پنجاه سال نقش و نفوذ استخبارات پاکستان در دامن زدن انواع اختلافات هنوز هم برای عده ای قابل درک نیست ، منشأ ایجاد شکافهای قومی و سمتی چه نمایش تفوق طلبی یا مظلوم نمایی تصنعی هردو در استراتژی پاکستان غرض ایجاد تقابل و ترویج نفاق میان افغانها جا دارد . انعده افغانهای که درین مسیر بحیث مستخدمین و خدمتگذاران عمل میکنند جای شان علیحده باشد موظف اند و آنچه می‌گیرند باید در بدل ان وظیفه اجرا کنند ، اما آنانیکه تحت تاثیر این تبلیغات و شایعات قرار می‌گیرند باید به خود آیند و ذهن شانرا از چتر محدود تنگ نظری یا تفوق طلبی بیرون سازند و برای سرزمینی که ملکیت همه اقوام و قبایل و ملیت‌ های ان است دل بسوزانند ، این تیر پاکستان باز هم چیزی جز ویرانی و خونریزی حاصلی نمی‌داشته باشد ، ای . اس. ای. با مهارت سر رشته ابتکار آنرا بدست دارد و کشور را به سوی تباهی مطلوب خود می برد .

حفظ وحدت افغانها در حفظ منافع مشترک ، فرصت‌های برابر و تامین عدالت اجتماعی همگانی نهفته است که بجا شدن ان زمینه تبلیغات و بهره برداری دشمنان داخلی و خارجی را محدود می‌سازد.

وحدت ملی مسیر یکطرفه نیست راه برای سهیم شدن همه اقوام و ملیت‌ها باز باشد تا همه‌ در یک مسیر واحد چون تن واحد با اطمینان به بهبود زوایای مختلف زندگی حرکت و عمل کنند .

افغانها پنجاه سال گوش به بیگانه داشتند و ویران شدند، بس است باید به خود آیند از خود بشنوند .