یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

اعلامیۀ به مناسبت روز جهانی زن

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

بشریت برابری‌طلب و آزادی‌خواه در حالی به پیشواز هشتم مارچ روز جهانی مبارزه علیۀ نابرابری، تبعیض، اپارتاید و ستم جنسیتی بر زنان می‌رود که نظام سرمایه‌داری جهان را به مخاطرات و مصائب هولناک و جدی‌تری نسبت به قبل مواجه نموده است. نسل‌کُشی مردم فلسطین توسط ارتش فاشیستی اسرائیل و با حمایت آشکار امپریالیسم امریکا و متحدان غربی اش، جنگ و کشتار در اوکراین و به قدرت رسانیدن ارتجاع اسلامی در سوریه و تحمیل اپارتاید اسلامی و تداوم بربریت در افغانستان، تنها گوشه‌ و نمونه‌یی از این مصائب و توحشی اند که نظام برده‌گی مزدی بر بشریت تحمیل نموده است. ستم بر زنان در جوامع بشری نه‌تنها ریشه در فرهنگ و سنت‌های پدرسالار دارد، بلکه امروزه زاده و دادۀ ساختارهای اقتصادی و سیاسی نظام سرمایه‌داری جهانی است که با سلطۀ آراء و افکار مذهبی و ناسیونالیستی، از جمله اسلام، هر روزه و در اشکال متفاوت تولید و بازتولید می‌شوند. 

نظام سرمایه‌داری با تحمیل نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی بر طبقۀ کارگر و اکثریت مردم و با به خدمت گماردن نیروهای راست و فاشیستی جهت پیشُبرد و تأمین منافع استراتژیک شان که چیزی نیست به جز انباشت هر چه بیشتر سرمایه و به دست آوردن حد اکثر سود برای تنی چند مالتی میلیاردر، چنان وضعیت دشوار و فلاکت باری را برای اکثر بشریت به ارمغان آورده است که اندکترین پیامد آن در همۀ کشورها به وِیژه کشورهای نظیر افغانستان چیزی جز تداوم ستم و بی‌حقوقی مضاعف زنان نبوده و نیست. مناسبات حاکم با بهره‌کشی از کار رایگان زنان در خانه، محدودکردن دسترسی آن‌ها به منابع اقتصادی و تقویت ساختارهای پاتریارکال و هنجارهای بدوی ضد زن، به حفظ وضعیت نابرابر و ستم و بی حقوقی کامل زنان کمک می‌کند. 

حکومت‌های به شدت ارتجاعی و تروریستی، که به مدد و حمایت آشکار بورژوازی جهانی به قدرت سیاسی دست‌یافته اند؛ از جمله امارت اسلامی سرمایه در افغانستان، در کنار تحمیل فقر فزاینده، حقوق انسانی و اجتماعی زنان را کاملاً محدود کرده و آن‌ها را کلاً از دخالت و مشارکت اجتماعی محروم و به حاشیۀ پستوی خانه ها رانده است. این دولت‌ها نه تنها به‌عنوان دشمنان حقوق زنان، بلکه به عنوان ابزارهایی برای حفظ نظم موجود و سرکوب جنبش‌های اجتماعی پیشرو نیز عمل کرده و عمل می‌نمایند. 

در نظام سرمایه‌داری حاکم، با وجود دست‌آوردهای عظیم بشر، ستم جنسی و طبقاتی در ابعاد وسیعی هم‌زمان بر زنان تحمیل می‌شود؛ اما در افغانستان، اين نظام طبقاتی در هیأت «امارت اسلامی سرمایه» با ردای دین به مردسالاری و سنت‌ها و هنجارهای عقب‌مانده و بدوی مشروعیت “آسمانی” بخشیده و نیمی از جامعه (زنان) را به دلیل جنسیت و به اعتبار مبانی عقیدتی اسلام از ابتدائی‌ترین حقوق انسانی و اجتماعی شان محروم ساخته است. بیشتر از سه سال است که ارزش و منزلت اجتماعی زن در زیر سلطۀ امارت اسلامی سرمایه در ردۀ احشام تقلیل یافته است. این بربریت و محرومیت جلو چشم جهانیان و “مدافعان حقوق بشر” بر زنان اعمال می‌گردد و با تأسف بخش زیادی از فعالان جنبش زنان و هم نهاد های سیاسی از لیبرال تا “چپ”، با وجود تجارب زنده و ناگوار همچنان به الطاف قدرت های سرمای‌داری و نهادهای بین‌المللی دل بسته اند و توهم و ساده‌لوحی شان را در اشکال گوناگون به جامعه و مردم محروم و فرودست از جمله زنان نیز منتقل می‌کنند. 

وضعیت دهشتناک جاری، خلاصی جامعه در یک هیأت عمومی و رفع بی‌حقوقی، اپارتاید، نابرابری و ستم مبتنی بر جنسیت، راه حل رادیکال و عمل اجتماعی-سیاسی متناظر بر آن می‌طلبد. کاری که تا همین اکنون قطب‌نمای جنبش‌های اجتماعی، از آن میان جنبش اعتراضی زنان و سایر نیروهای مدعی مبارزه برای تحولات راه‌گشا، نبوده است. جنبش زنان از جمله متأثر از نیروها و دیدگاه‌هایی است که خود پاسدار نابرابری و تفکیک انسان این جامعه بر مبنای ارزش‌هایی اند که زن در آن مقام برابر و همسنگ مرد ندارد؛ این نیروها، احزاب و فیگورهای سیاسی از “لیبرال” تا ناسیونالیست‌های تباری و قومی فعال در جدال سیاسی جاری جامعۀ أفغانستان ارزش ها و بنیان عقیدتی یکسانی با قدرت حاکم دارند. 

راه حل انسانی یی که می‌تواند امر رهایی طبقات محروم و فرودست اجتماعی از جمله زنان از وضعیت هولناک کنونی، نفی و دفع نابرابری، تبعیض و ستم جنسی را ضمانت نموده و تحقق آن را ممکن گرداند، آلترناتیو و افق جنبش اجتماعی طبقۀ کارگر است. این امر اما مستلزم سازمانیابی و همگرایی نیروهای سوسیالیست، برابری‌خواه و پیشرو برای سازمان دادن جنبشی است که به این بربریت و توحش ساخته و بر پا داشته شدۀ نظام سرمایه‌داری خاتمه دهد.  

هشت مارچ روز دادخواهی و اعتراض اجتماعی بشریت آزادی‌خواه علیۀ سرمایه‌داری، بی‌حقوقی، نابرابری و علیۀ تمام اشکال ستم اجتماعی یی است که در مناسبات حاکم کنونی تولید و بازتولید می‌شوند و با حمایت این سیستم انسان‌ستیز ادامۀ حیات می‌یابند. در این روز فریاد آزادی‌خواهی از قید وبند مردسالاری، اپارتاید، ستم و تبعیض در همۀ اشکال آن از گوشه و کنار جهان از کابل تا تهران و از لندن تا دمشق و هر کجای جهان بلند می‌شود. 

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان از همۀ فعالان جنبش زنان، فعالان کارگری و مبارزان کمونیست و مردم آزادی‌خواه می‌خواهد که با حضور در اجتماعات و حرکت‌های اعتراضی به مناسبت بزرگداشت از روز جهانی زن و با اتحاد، همبسته‌گی و همدلی دست رد به سینۀ نیروها و جریان‌های بزنند که تلاش دارند صفوف ما را بر مبنای تعلق زبانی، تباری و منافع حقیر سیاسی شان متفرق و متشتت سازند. در این روز باید بار دیگر افق روشن رهایی را ترسیم و رو به جامعه اعلام بداریم و برای شکل دادن به ابزار مبارزۀ متشکل و تحقق آرمان های انسانی مان و پایان دادن به بربریت امارت دار و توحش اسلامی سرمایه و سامان یافتن الترناتیو مورد نظر تلاش صادقانه و پیوسته را با تعهد انقلابی ممکن گردانیم. این مهم نه تنها که امروزه ممکن است؛ بل بیش از پیش یک ضرورت اساسی و فوری بشریت برابری طلب است. 

فرخنده و گرامی باد روز همبسته‌گی بین‌المللی زنان!

نه به اپارتاید جنسی و مردسالاری!

نابود باد امارت اسلامی سرمایه!

زنده باد سوسیالیسم!

شورای مرکزی سازمان سوسیالیست‌های کارگری أفغانستان

26 فبروری 2025؛ 8 حوت (اسفند) 1403