بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

از پا افتادگان دور جمهوریت

در خارج چه میگویند ؟ انهاا طوری سخن میرانند که افغانستان…

آیا طالبان آمده اند ، تا ۳۴ ملیون شهروند افغانستان…

نوشته: دکتر حمیدالله مفید. بزرگترین دشواری که در برابر جهان اسلام…

 چند شعر کوتاه از لیلا_طیبی (صحرا) 

ذهنم، یوزپلنگی تیز پاست آه! بی‌هوده بود، دویدن‌هایم... آی‌ی‌ی        --غزال وحشی، کدام کنام…

«
»

طالبان با نقاب آمد – تفکیک جنسیتی در افغانستان

همانطور که انتظار میرفت با روی کار آمدن طالبان در افغانستان تغییرات بسیاری در مناسبات تا کنونی این کشور در زمینه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی صورت خواهد گرفت. ماهیت ارتجاعی  رژیم  موجود از پیش هم شناخته شده بود و برای تشخیص آن نیازمند شم سیاسی قوی نبودیم. صد البته بنابر همین ماهیت انتظار تشدید سرکوب زنان بطور کلی و پیگرد زنان مبارز و آزادیخواه میرفت.طالبان بنابر تفکرات و معتقدات ارتجاعی خود زنان و آزادی و حقوق انسانی آنان را دشمن شماره یک خود ارزیابی میکند.

 اعتراضات تا کنونی این زنان توسط عوامل طالبان شدیدا سرکوب شدند و بتازگی طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاههای این کشور توسط پرده یا تخته اجرایی شده است. طالبان جهت تثبیت حاکمیت خود و جلب اعتماد بینالمللی و پیشگیری از تحریم ها در گفتار به مردم این کشور ( رو به جوامع بینالمللی )  در مورد احترام به حقوق زنان اطمینان خاطر میدهد و از سوی دیگر به سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز زنان افغانستانی میپردازد. تفکیک جنسیتی آغازی است برای پروسه تشدید محرومیت ها و محدودیت ها برای این نیمه انسانی است.

زنان در این کشور و بویژه در شهرهای بزرگ آن در طی دو دهه گذشته با مبارزات خود به حقوقی سیاسی و مدنی  دست یافته اند که امروزه زیر ساتور مرتجعان حاکم قرار گرفته است. برای بخش روشنفکران و بویژه اساتید و دانشجویان در این کشور هجوم طالبانی به حوزه های علمی کاملا مشخص بود هم از اینرو تعداد بسیار کمی از ثبت نام کنندگان در کلاسهای درس حاضر شده اند. بسیاری از اساتید و دانشجویان این کشور پنهان شده و یا گریخته و راهی کشورهای دیگر شده اند.

در امتداد این واکنش ها برای گریز از زیر تیغ شمشیر طالبانی اما سمفونی مقاومت در بسیاری از نقاط این کشور به آرامی نواخته میشود. از پنجشیر گرفته تا کابل زمزمه اعتراضات شکل میگیرد و در پیشاپیش آنها زنان آزاده افغانستان قرار دارند. امید مبارزه و باور به توانایی های مردمی رفته رفته بالا گرفته است و حمایتهای بین المللی آزادیخواهان و نیروهای دمکرات و مدافع حقوق زنان و دمکراسی میتواند بازویی قدرتمند برای فشار به بنیادگرایان مرتجع حاکم باشد.

تردیدی نیست که در دو دهه گذشته  و پس از هجوم امپریالیستها و اشغال افغانستان, دولتهای فاسدی در این کشور حاکم بوده اند و دستاوردهای سیاسی و مدنی مردمی بسادگی میسر نشده اند  و هجوم طالبان به این دستاوردها بیش از هجوم آنان به نیروهای خارجی در این کشور بوده است. ترور دختران و حملات انتحاری به مدارس دختران و حتی زایشگاه بیمارستان و بخش های زایمان, سنگسار زنان و بریدن سر آنها از روزمره ها بوده است. آنها امروز در حاکمیت هستند. هم شمشیر در دست دارند و هم قانون و مراکز قانونگذاری را در اختیار دارند.

سخنگوی طالبان بتازگی از زنان خواسته است که در خانه بمانند. قابل توجه اینکه در فاصله زمانی سقوط و ظهور مجدد طالبان در قدرت که قریب بیست سال میگذرد نسلی متولد شده و رشد کرده است که اساسا دوران پیشین طالبانی را نمیشناسد. برای این بخش بزرگ جامعه قوائد ارتجاعی حکومت طالبانی قابل فهم نیست. اگر چه بافتهای سنتی و مذهبی بسیار قوی در این جامعه را می شناسند اما آنرا در حاشیه قدرت دیده اند. طبیعی است که در آینده نزدیک شاهد موجی از مقاومت در برابر حاکمان خواهیم بود همانطور که زنان آزاده و مبارز در بسیاری از نقاط این کشور بی پروا به اعتراض برخاسته اند. طالبان مدعی است که با طالبان بیست سال گذشته تفاوت دارد و مدرن شده است و تلاش دارد تا از غرب و افکار عمومی بین المللی دلربایی کند اما معیار عمل است و اقدامات سرکوبگرانه و جنایتبار این حاکمان از دید جهانیان پنهان نخواهد ماند.

از سوی دیگر کشورهای همسایه افغانستان و همچنین دول اروپایی بویژه نگران موج جدید مهاجرت و پناهندگی از این کشور هستند. اردوغان در مرز ایران دیوار بتونی ساخته است و برخی از کشورهای همسایه افغانستان مرزهای خود را با افغانستان بسته اند.دول اروپایی بطور کلی با نادیده گرفتن قوانین رسمی پناهندگی تلاش میکنند تا این موج جدید را در همان محدوده کشورهای همسایه افغانستان نگاه دارند. کشورهای همسایه نیز در حال چانه زنی برای دریافت کمک های میلیاردی از اتحادیه اروپا هستند. استفاده ابزاری این دولتها از این موج میتواند فجایعی انسانی در پی داشته باشد.

بهروز سورن