ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

دلسوز محمد

خانم " #دلسوز_عبدالرحمان_محمد " (به کُردی: #دڵسۆز_عەبدولڕەحمان_حەمە)، مشهور " #دلسوز_محمد…

آمریکا و متحدانش باید غرامت به مردم و کشور ما…

مشورت من برای حقوق‌دانان گرامی کشور! از آمریکا و‌ متحدانش غرامت…

اسارت؛ ایستگاهی حیرت شکن و سیاه چاله ای گریز ناپذیر

نویسنده: مهرالدین مشید اسارت یعنی ایستگاه ی سیاه چاله ی ظلمت…

آراس عبدالکریم 

آقای "آراس عبدالکریم" (به کُردی: ئاراس عەبدولکەریم) شاعر کُرد زبان…

هنر و حقوق فرهنگ ها...!

هنر یا خوب دیدن: عمق و ظرفیت دریافت کننده را٬ لازم…

سیاست مداران افغان و جهان میگویند افغانستان به دولت  مانندطالبان…

نوشته  کریم پوپل  ۸.اپریل ۲۰۲۵                                                                                                                                                 ۱۱. مسله سمتی قوم گرایی ملیت گرایی …

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت 

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت نشر شد. پیشکش می…

چالش های فرا راه طالبان و ناکارآمدی این گروه برای…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم قرن رخداد های خونین؛ درس های آموزنده…

لنین در دنیای وانفسای بحران فرهنگ گلوبال!

LENIN. W.I (1870´- 1924) لنین؛ سومین ستاره جهانبینی کمونیسم علمی.  آرام بختیاری لنین…

دگرگونی های ژرف و گسترده و چالش های فکری و…

نویسنده:  مهرالدین مشید تحولات شتاب زدۀ جهان؛ ناپاسخ گویی و شگفت…

«
»

چالش‌های پیش روی جهان در سال ۲۰۲۵

بحران دولت‌های غربی برای انتخاب مجدد

در حالی که دولت‌های چپ‌گرا به‌دنبال انتخاب مجدد هستند، در جهان انتخابات بیشتری برگزار خواهد شد؛ در آلمان، اولاف شولتز از حزب سوسیال‌دموکرات به دنبال دور دوم ریاست‌جمهوری خواهد بود.

این انتخابات همچنین قدرت راست افراطی را آزمایش خواهد کرد و با این حال، اولاف شولتز احتمالا در قدرت باقی خواهد ماند، زیرا آلمانی‌ها به‌طور تاریخی چند دوره را به صدراعظم خود اعطا می‌کنند.

در استرالیا، آنتونی آلبانیز از حزب کارگر به دنبال یک مأموریت جدید برای باقی ماندن در قدرت خواهد بود.

در کانادا، جاستین ترودو، پس از نزدیک به یک دهه، با درخواست‌ها برای کناره‌گیری در چهارمین انتخابات خود مواجه می‌شود.

در هر دو مورد (استرالیا و کانادا)، احزاب حاکم با مخالف شدید مواجه می‌شوند که نتیجه را نامشخص باقی می‌گذارد و ترودو امیدوار است که میزبان نشست سران گروه ۷ در کانادا باشد.

چشم‌انداز تحولات سیاسی و اقتصادی ۲۰۲۵

کشور‌هایی مانند چین و روسیه همچنان ازسوی سران سنتی اداره می‌شوند.

تحمیل ناگهانی و چشم‌گیر اخیر حکومت نظامی در کره جنوبی نشان می‌دهد که چگونه پویایی‌های سیاسی می‌تواند به‌سرعت از کنترل خارج شود.

این رویداد همچنین به‌عنوان یک یادآوری آشکار است که چگونه دوقطبی شدن و تندی سیاسی می‌تواند به‌سرعت وضعیت را تضعیف کند.

برای سیاستمداران، این خود انتخابات نیست که دشوار است، بلکه عمل به وعده‌هایی است که در مبارزه‌های انتخاباتی داده‌اند یا خواهند داد.

برای ترامپ و دیگرانی مانند استارمر، نخست‌وزیر انگلیس، این به معنای توجه ویژه در سال جدید به اقتصاد است.

اقتصاد، در واقع، نقش بزرگی در سیاست در سال ۲۰۲۵ ایفا خواهد کرد.

صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصادی «پایدار و در عین حال ضعیف» را برای سال ۲۰۲۵ پیش‌بینی می‌کند، اما حتی شرایط اقتصادی باثبات نیز اگر انتظار‌های شهروندان را برآورده نکنند، پیامد‌های سیاسی ایجاد می‌کنند.

دونالد ترامپ، در طول مبارزه‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری از اینکه بسیاری از آمریکایی‌ها احساس ناامنی می‌کردند و چشم‌انداز اقتصادی تیره‌تری برای خود می‌دیدند، سود برد.

عدم قطعیت‌های اقتصادی در ۲۰۲۵

خطر‌های اقتصادی در کمین سال ۲۰۲۵ است.

هیاهوی کنونی درباره هوش مصنوعی، که ارزش بازار انویدیا -سازنده تراشه‌های کاربرد‌های هوش مصنوعی- را از ۴۰۰ میلیارد دلار در دو سال پیش به بیش از ۳.۳ تریلیون دلار امروز رسانده است، نگران‌کننده است.

ارز‌های دیجیتال دوباره به‎عنوان یک طرح ثروتمند شدن سریع در نظر گرفته می‌شوند و قیمت بیت‌کوین در سال گذشته بیش از دو برابر شده است.

نگرانی دوم جنگ‌های تجاری و حمایت‌گرایی است؛ سلاح‌هایی که در نبرد‌های اقتصادی بین آمریکا و کشور‌هایی که به دنبال تطابق با قدرت اقتصادی آن هستند، استفاده می‌شود.

بسیاری از کشور‌های دیگر -مانند کانادا- که بین غول‌های در حال نبرد گیر افتاده‌اند، باید در نبرد‌های لفاظی و مقرراتی شرکت کنند.

انتظار می‌رود سال پیش رو پر از لفاظی‌های پرشور در مورد تجارت همراه با تهدیدهای بسیاری، از جمله بیشتر از سوی ترامپ باشد.

عدم قطعیت در سال ۲۰۲۵ نیز نه‎تنها ناشی از جنگ‌های تجاری، بلکه از فناوری به‎سرعت در حال پیشرفت، مانند هوش مصنوعی نیز خواهد بود.

تنظیم‌کننده‌ها و سیاستمداران همچنان به بازی کردن ادامه می‌دهند، در حالی که مرز بین انسان و ماشین به‌طور فزاینده‌ای محو می‌شود.

درگیری‌های جهانی در سال ۲۰۲۵

ترامپ مدعی شده است که برای پایان دادن به نبرد‌های مرزی بین اوکراین و روسیه و جنگ در غزه و سایر بخش‌های خاورمیانه اقدام خواهد کرد.

دیدگاه انزواطلبی او این است که آمریکا از وارد شدن در درگیری‌های دور از وطن سود چندانی نمی‌برد؛ با این حال، عقب‌نشینی و جست‌وجوی صلح آسان‌تر از انجام دادن است.

اعطای نفوذ به روسیه در اوکراین به جنگ پایان می‌دهد، اما متحدان غربی کی‌یف یا برخی آمریکایی‌ها این امر را نمی‌پذیرند.

به گزارش کانورسیشن، سقوط حکومت سوریه به دست گروهی ناهمگون تنها جدیدترین تحول در منطقه است؛ برکناری اسد به هیچ وجه منجر به یک کشور با ثبات نخواهد شد، بلکه احتمالا بی‎ثباتی را در منطقه افزایش خواهد داد.

سال ۲۰۲۵ عاری از رویداد‌های متحدکننده جهانی، مانند المپیک یا جام‌جهانی است؛ این بدان معناست که در سال ۲۰۲۵ از آشفتگی‌های سیاسی و نظامی و نوسان‌های اقتصادی خلاصی اندکی وجود خواهد داشت.