تجربه میدان در غرب افغانستان — از ادرسکن تا شیندند

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer, Military & Security…

روایت اسدالله کشتمند از جنگ افغانستان؛ مجاهدین، شوروی و قدرت‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=DGsTJnpdYQk مروز، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۶، بار دیگر در خدمت رفیق عزیزم،…

غنچه‌های پژمرده

گزیده‌ی اشعار اسعد لُرزاده برگردان به فارسی: زانا کوردستانی شاعر و نویسنده‌ی کُرد…

شعرهایی از روناک آلتون

بانو "روناک توفیق محمد"  (به کُردی: ڕووناک تۆفیق محمد)، متخلص به…

زندگی بدون محدودیت یا مرگ ...!

مرگ برخلاف دید صوری٬ چون نیستی تام باور موجه نیست.…

طالبان؛ از سرکوب مخالفان تا مهندسی حذف هویت‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اگست ۲۰۲۱…

فراتر از فروپاشی؛ چگونه ملت‌ها پیش از شکست نظامی، شکست…

Wahidullah Noorzai Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field Strategist | Military…

انسان و نیروهای سازندهٔ تمدن( بخش اول)

«انسان معمار روشنایی در دل تاریکیِ جهان» تهیه و تدوین :…

 دشمنی با فارسی؛ بازتاب سیاست زبانی برتری‌جویانه طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید فارسی‌ستیزی؛ چهره پنهان سیاست زبانی طالبان برای بررسی  دقیق…

نسل‌کشی هزاره‌ها یک پروژه چندوجهی بود که ریشه در سیاست‌های…

افغانستان سرزمینی نیست مانند روسیه و یا هند که بزرگ‌تر…

اگزیستنسیالیسم؛ آزادیاست، یا ترس و مرگ؟

Existenzphilosophie. آرام بختیاری فلسفه وجودی انسان؛ آزادی بورژوایی، یا رهایی جامعه؟ آیا انحلال…

۱۱ سپتامبر جهان را تغییر داد؛ زندگی من را نیز…

از صبحی که آمریکا را تغییر داد تا میدان‌های افغانستان؛…

د سیاسي فعالیت لپاره د ایډیا او رهبر جوړول

نور محمد غفوری (هیله من یم چې دا لیکنه د سیاست…

پروفیسور استاد نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد نصیب الله سیماب سره چې د…

کتاب راز هستی

رسول پویان به زندانی که دل دربند آن زنجیر و برپا…

 اسلام سیاسی؛ از اصلاح دینی تا ایدئولوژی قدرت

 نویسنده: مهرالدین مشید اسلام سیاسی یکی از مهم‌ترین پدیده‌های فکری و…

روزهای آخر امین؛ روایت ناگفته از ورود شوروی و تغییر…

https://www.youtube.com/watch?v=K0xOd1gPFV0 تاریخ معاصر افغانستان؛ روزهای آخر حکومت حفیظ‌الله امین. روزهایی که…

وقتی عقل به راز و نیاز رسید

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

شورا در اسلام!

مقدمه  شورا ومشاوره واژه عربی است به معنی ابراز رای ،…

آئوزوف نویسنده‌ی شوروی و قزاقستان

برگردان. رحیم کاکایی نویسنده . روسلان سمیاشکین  ،فرزانه‌ای از شرق و…

«
»

            نا فرمانی واگنر : بغاوت یا درامه ؟!    

          نوشته ی : اسماعیل فروغی  

       بغاوت گروه نظامی واگنرعلیه وزارت دفاع روسیه ، به هردلیل و انگیزه ای بوده باشد ، امریکا وغرب را به سرگیچه دچار کرده است.

        وقتی جنگجویان دلیر گروه واگنر هفته ی پیش با تسخیر شهر روستوف ، بی سنجش و برنامه  از طریق ( شاهراه بزرگی ) بسوی ماسکو مارش نمودند ؛ رسانه های گروهی غرب ، رهبران کشورهای بزرگ و کوچک اروپایی و جوبایدن رییس جمهور امریکا، باخوشحالی خارج از وصف ، شامپاین ها سرکشیده و برای تکفین و تدفین برق آسای جمهوری فدراتیف روسیه و شخص ولادیمیر پوتین ، شادمانه آماده گی گرفتند. – برای تکفین و تدفین نظام پرقدرتی که ازبیست سال به این سو عظمت روسیه ی تاریخی را دوباره احیا نموده ، اکثریت عظیم ملت اش را با خود داشته و از دو سال به این سو در برابرتمام قدرت ناتو با استواری می جنگد و حتا موجودیت اتحادیه ی اروپا و ناتو را هم به چالش بزرگ مواجه کرده است.

       شورش واگنر با تغیراقامتگاه پریگوژین رهبر این گروه از روسیه به بلاروس به سرعت و با درایت خاموش شده و گروه واگنرآماده ی پذیرش دگرگونی های ساختاری لازم گردید .

     از آن زمان تاکنون ، رهبران و تحلیلگران غربی تفسیرها و توجیه های گونه گون و ضد و نقیضی ازین بغاوت ارائه داشته اند : گاهی می گویند این بغاوت ، نظام آهنین و یکپارچه ی روسیه را به تزلزل درآورده ، آسیب پذیری کرملین را بیشتر به نمایش گذاشت و زمانی هم قضاوت می کنند که بغاوت واگنر، آغاز ظهور واگنرهای بی شمار دیگربرضد کرملین و نظام فدراتیف روسیه خواهد بود .

       و اما ناظران بی طرف جهانی ، با خوشبینی توأم با اطمینان بر شادمانی های پیش ازوقت روسای جمهورغرب ، خندیده ، می گویند : برای سقوط نظام جمهوری فدراتیف روسیه که شاید رهبر آن ولادیمیر پوتین درهمدستی با پریگوژین و لوکاشنکو ” بر سر شما شیره مالیده باشند ” ، نباید بی هوده و پیش از وقت شادمانی و پایکوبی سر داد . نباید سقوط و تجزیه ی روسیه – بزرگترین کشور جهان را به نفع اوکراین و اروپا پنداشت . سقوط مملکت نظام مند و پرقدرتی چون روسیه نه به نفع شما و نه به نفع صلح و امنیت و اقتصاد جهان ما خواهد بود .

      ناظران می گویند ، بغاوت واگنر که بیشتر از بغاوت ، به یک درامه شبیه بود ، راهبرد های امنیتی روسیه را در اروپا و درغرب اوکراین ، روشن تر کرده ، موضع آهنین ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه را هم در داخل و هم در خارج روسیه ، تقویت بیشتر خواهد نمود . و دراستراتژی جابجایی کادرهای وزارت دفاع روسیه ،  اصلاحات موثرتری پدید خواهد آورد .

     ناظران بی طرف به این گمانه زنی هم رسیده اند که به دلیل پیشگیری از تحقق پلان های عملیاتی ناتو در غرب اوکراین ، می تواند انتقال واگنر دربلاروس یکی از پلان های مشترک روسیه و بلاروس در آینده باشد که مسکن گزین شدن رهبر واگنردر مینسک آغاز کار خواهد بود . 

      به هرحال ، واگنرکه بخشی از قوای مسلح میلیونی روسیه است ، با همین نام یا زیر نام دیگری در پهلوی نیروهای امنیتی روسیه ، به فعالیت‌های امنیتی اش به نفع جمهوری فدراتیف روسیه ، همچنان ادامه خواهد داد و برای سرکوب دشمنان رنگارنگ روسیه موفقیتهای بیشتری را به نام خود باز ثبت خواهد نمود .

     به باورمن همانگونه که نمی توان از نقش کلیدی واگنردرجنگ اوکراین به نفع روسیه چشم پوشی کرد ، مشکل است بپذیریم که آقای پریگوژین رهبر گروه واگنر که حالا در بلاروس اقامت گزیده است ، بی سر و صدا به فراموشی سپرده شود .

     هفته های آینده درباره ی پیوستن تعدادی از اعضای واگنر به قوای مسلح روسیه و انتقال برخی ها به بلاروس ( مطابق فیصله های اخیر دولت روسیه ) بیشتر خواهیم شنید و در روشنی این نقل و انتقالات و برو بیا ها ، به تحلیل های روشن تری دست خواهیم یافت .