سیاسي، اقتصادي، ټولنیز او کلتوري سیستمونه

نور محمد غفوری د لومړي څپرکی: سیاسي سیستم(دوهمه برخه) ۳.  د سیاسي…

انسان؛ در جست‌وجوی خویشتن (3)

تهیه و تدوین : فرشید یاسائی ...انسان تنها موجودی نیست که…

هرات؛ جغرافیایی که تاریخ را به راهبرد پیوند می‌دهد

وحیدالله نورزی بنیان‌گذار NIDA | افسر ارشد سابق ANP/ANCOP | استراتژیست…

سیاسي، اقتصادي، ټولنیز او کلتوري سیستمونه

نور محمد غفوری ځانګړتیاوې، داخلي جوړښت او د فعالیت څرنګوالی سریزه انسانان په…

مهاجرت سیاسی ایرانیان به افغانستان؛ روایت ورود، اسکان، زندگی و…

https://www.youtube.com/watch?v=4VlvDEplC-8 گفت‌وگوی سیزدهم رسانه ما با اسدالله کشمند، از رهبران حزب…

پا شیده گی وحدت!

امین الله مفکر امینی                      2026-04-11 ســالها رنج کشیــدیم ز پاشیده گی…

محمد بشیر دودیال

د ښاغلي پروفیسور استاد محمد بشیر دودیال د یو خوندور…

کتابی در خدمت ایمان یا ابزاری برای تحکیم قدرت

 نویسنده: مهرالدین مشید  از ادعای حقیقت دینی تا بهره‌برداری سیاسی و…

ادبیات مدرن، شعار " هنر برای هنر " نیست

Modernism . آرام بختیاری ادبیات مدرن؛ پیش از انقلاب و قبل از…

 اندیشهٔ روشن، قلم آگاه و رسالت روشنگری

داکتر سید احمد جهش؛ داکتر سید احمد جهش از نویسندگان و…

غوث الدین بهروز؛ شاعر خوش‌قریحه 

سخنی به قاضی غوث الدین بهروز ! صدای بیداری در…

عنایت پژوهان گردانی

 سمنگان گنجینه‌ای از انسان‌های فرهیخته دارد. عنایت پژوهان گردانی شاعر برخاسته…

د سیستمونو ډولونه (دوهمه برخه): اصلي او فرعي سیستمونه او…

نور محمد غفوری سریزه سیستمونه د جوړښت، فعالیت، موخې او له چاپېریال…

هرات؛ جغرافیایی که تاریخ را به راهبرد پیوند می‌دهد

Wahidullah Noorzai از میراث تمدنی خراسان تا ساختار اجتماعی، قدرت منطقه‌ای…

 ابتکار ملی؛ یگانه راه گذار به صلح پایدار و حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید رهایی افغانستان در کرو ساز و کار ملی،…

سیاسي ګوند او داخليدموکراسي

لیکوال: نور محمد غفوری پیلامه: دا مقاله چې د ۲۰۱۶م کال د…

دومقاله

نویسنده: جمشید کو‌هستانی فرستنده: محمدعثمان نجسب Iwnd Maban Mbik ################### اول ساختار و مدلهای سیاست جنایی ! مقدمه…

ادب چیست؟

برهان الدین « سعیدی » از خدا جوییم  توفیق  ادب  ـــ …

وقتی اختلال به قدرت تبدیل می‌شود: چه کسی پس از…

Wahidullah Noorzai Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) مقدمه: هرمز؛ میدان سنجش قدرت،…

«
»

روز بین المللی مبارزه با فساد و نصایح پدرانه جناب متفکر

تمام نهاد های داخلی و بین المللی در همین چند سال اخیر با بررسی ها و گزارش های تحقیقی شان  به این نتیجه رسیده اند که افغانستان کماکان یکی از فاسدترین کشور های جهان است. انواع فساد و بیشترینه فساد سیاسی در تمام مقام ها و نهاد های دولتی به شمول دفتر ریاست جمهوری و حتا به اصطلاح دفتر بانوی اول نیز افشا گردیده و موجب آبرو ریزی مردم شده است. گزارش های سالانه سازمان شفافیت بین المللی، سیگار یا اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان و همچنان دیدبان شفافیت افغانستان ابعاد گسترده این بیماری خانمان سوز را بار های در گزارش های شان برجسته ساخته و رهنمودهای را برای کاهش این بیماری ساری نیز پیشکش نموده اند.

در گزارش اخیر اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) اعلام گردیده که افغانستان در مبارزه با فساد گسترده “بی تفاوت” عمل کرده است. در این گزارش همچنان آمده است که به علت “فقدان اراده سیاسی” بسیاری از موارد مبارزه با فساد نتیجه نداده است. این نهاد به یک گزارش وزارت دادگستری امریکا اشاره کرده که در آن وضعیت افغانستان “سازگار با دولت غالبا غیر قانونی، ضعیف و ناکار آمد” توصیف شده است.

سیگار به نقل از دیدبان شفافیت بین المللی گفته است که با توجه به روابط قدرت تقریبا در تمام نهادها از جمله ارتش افغانستان، این کشور به یکی از فاسدترین کشور های جهان مبدل شده است.

چنین است وضعیت عمومی در کشور که صرف یک بخشی از این فساد گسترده در افغانستان را به نمایش می گذارد؛ ولی در مراسم تجلیل از روز بین المللی مبارزه با فساد اداری که امروز (یکشنبه 18 قوس) در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد، آقای اشرف غنی که به نام رییس جمهور افغانستان یاد می گردد چنین گفته اند: “اراده من و حکومت این است که ریشه‌های فساد خشکانیده شود. این حرکت دوام خواهد داشت، این تنها وظیفه رئیس جمهور و حکومت نیست، در اینجا نقش مردم، رسانه‌ها، جامعه مدنی و علما و همه اقشار مهم است.”

آقای غنی گفت که برای ایجاد اصلاحات در ساختار حکومت ضرورت است؛ تا باورمندی به این کار وجود داشته باشد، طرح مشخصی با توجه به تحلیل واضح مشکلات تدوین شود، اهداف مشخص باشد، نقشه راه تدوین شود، اراده برای اصلاحات ضروری است، راهکار واضح برای آن وجود داشته باشد و مبنتی بر نتایج باشد تا مردم به آن اعتماد کند.

او گفت که هزینه فساد در افغانستان را فرزندان غریب این کشور می‌پردازند. او گفت که یگانه راه پیشرفت برای افغانستان “از بین بردن فساد در کشور است و در غیر آن، باید به عقب برگردیم.”

خواننده عزیز حتما به نکات ظریفانه این فرموده های داهیانه ! توجه نموده اند که یک شخصیت مصلح به مقام های دولتی نصایح پدرانه می نمایند!! ببینید این آقا که بنام رییس جمهور افغانستان یاد می شود می گوید: “برای ایجاد اصلاحات در ساختار حکومت ضرور است، تا باورمندی به این کار وجود داشت باشد، طرح مشخص با توجه به تحلیل واضح مشکلات تدوین شود، اهداف مشخص باشد، نقشه راه تدوین شود، اراده برای اصلاحات ضروری است، راهکار واضح برای آن وجود داشته باشد و مبتنی بر نتایج باشد تا مردم به آن اعتماد کنند.”

آیا کسی در اطراف جناب متفکر و در مقام های رهبری نهاد های دولتی و غیر دولتی است که برای شان بفهمانند که وظیفه جناب نصحیت کردن نیست، بل این که بایست به صفت بلندترین مقام اجرایی کشور از برنامه ها و نتایج کار خود گزارش بدهد، نه این که با نصایح پدرانه و به صفت یک شخصیت غیر مسوول از مسوولیت های بسیار بزرگ تاریخی و بدنامی که دامنگیر کشور و مردم شده است، شانه خالی کند!!

دستگیر صادقی

9 دسمبر 2018