از روایت سازی تا مهندسی نفوذ و تاثیر گذاری بر…

 نویسنده: مهرالدین مشید     سفید سازی، معامله و مهار؛ الگوهای نوین تعامل…

د ارواښاد سمیع الدین « افغاني » د پنځم تلین…

نن  د ارواښاد  سمیع الدین « افغاني »  چې  د…

از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

«
»

تاوان سنگین صلح آمریکا برای افغانستان

طولانی‌ترین جنگ آمریکا و دو دهه درگیری در افغانستان که پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر به راه افتاد و ده‌ها هزار تن را کشت و چهار رئیس جمهوری آمریکا را درگیر کرد، در نهایت ثابت کرد که به‌رغم هزینه سرسام‌آور مالی و جانی غیر قابل پیروزی است.

افغان‌ها بیشترین هزینه را پرداخت کرده‌اند. طبق آمار “پروژه هزینه‌های جنگ” در دانشگاه براون که هزینه‌های پنهان جنگ‌های پسا ۱۱ سپتامبر را ثبت می‌کند، از سال ۲۰۰۱ تا اواسط آوریل دست‌کم ۴۷ هزار و ۲۴۵ غیرنظامی در این جنگ کشته شده‌اند.

به گفته دیده‌بان سازمان ملل متحد، از زمان آغاز مذاکرات صلح بین افغان‌ها در قطر در پاییز گذشته، حملات مسلحانه و بمب گذاری علیه غیرنظامیان به سطح بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و درگیری‌ها منجر به کشته شدن ۷۲ روزنامه‌نگار و ۴۴۴ امدادگر شده است.

دولت افغانستان تلفات در میان سربازانش را به منظور جلوگیری از افت روحیه محرمانه کرده است، اما “پروژه هزینه‌های جنگ” برآورد می‌کند که این جنگ جان ۶۶ هزار تا ۶۹ هزار نیروی افغان را گرفته باشد.

براساس گزارش سازمان ملل، این جنگ ۲.۷ میلیون افغان را به فرار از کشورشان به سمت ایران، پاکستان و اروپا وادار کرده است. حدود چهار میلیون دیگر هم درون کشورشان که مجموعا ۳۶ میلیون جمعیت دارد، آواره شده‌اند.

کشته شدن یک هزار غیر نظامی در یک ماه گذشته 

“دیبورا لاینز” نماینده ویژه سازمان ملل متحد در نشست فوق العاده روز گذشته سازمان ملل متحد که برای افغانستان برگزار شده بود، گفت که در یک ماه گذشته یکهزار غیر نظامی تنها در استانهای هلنمد، قندهار و هرات کشته و یا زخمی شده اند.

آگاهان سیاسی و امنیتی افغانستان بر این باورند که مردم این کشور هزینه صلح نیابتی آمریکا را می پردازند و وضعیت امروز نتیجه صلح آمریکا با طالبان است.

«رحمت الله نبیل» رئیس سابق اداره امنیت ملی افغانستان بر این باور است که مردم افغانستان امروز هزینه سنگین صلح نیابتی زلمی خلیل زاد را می پردازند

وی در توئیتی نوشته است که افغانها امروز بهای معامله خلیل زد با طالبان را می دهد.

احمدولی مسعود برادر احمدشاه مسعود قهرمان ملی افغانستان و رئیس بنیاد مسعود نیز دیروز در سخنرانی در کابل، صلح و جنگ آمریکا در این کشور را یک پروژه دانست  و گفت که طی ۲۰ سال حضور نظامی آمریکا هیچ کاری بنیادی صورت نگرفت و همه چیز یک پروژه بود.

وی با بیان اینکه نتیجه حضور آمریکا در افغانستان باعث شد که امروز کشور در سراشیبی قرار گیرد و تصریح کرد جنگ ،صلح ،دولت سازی و انتخابات همه پروژه آمریکا بود.

“مسعود” گفت که اگر طرحهای آمریکا پروژه نبود که پس از ۲۰ سال حمایت های مالی، آموزشی و فنی جهان به افغانستان ، فقط طی ۲ ماه جنگ، نصف کشور به دست نیروی طالبان سقوط نمی کرد.

“عبدالطیف نظری”کارشناس مسائل بین الملل نیز در فیسبوک نوشت با توجه به وضعیت امروز افغانستان به نظر می رسد آمریکا در افغانستان شکستی بزرگی را متحمل شده است.

وی افزود:طالبان بخش بزرگی از افغانستان را تحت کنترل خود قرار داده است و سیاست واشنگتن در راستای انتقال دموکراسی نیز شکست خورده است.

نظری با بیان اینکه آمریکا نه تنها از افغانستان خارج می شود بلکه منطقه را ترک می کند تصریح کرد پاکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی پایگاهی را برای استقرار نظامیان آمریکایی در اختیار این کشور قرار ندادند.

وی اظهار داشت  در شرایط حاضر، ایران، روسیه، چین، پاکستان، ترکیه و جمهوری های آسیای مرکزی می توانند، نقش مهمی را در تحولات افغانستان ایفا کنند.

به گفته وی ،ایران، روسیه و چین نه تنها در افغانستان، بلکه در اوراسیا از خاورمیانه گرفته تا قفقاز جنوبی، از دریای سیاه گرفته تا شرق مدیترانه نقش ایفا می کنند.

این استاد روابط بین الملل با بیان اینکه  روند آستانه در حل و فصل مساله سوریه کارایی خود را ثابت کرد افزود:باید روند مشابه ای برای حل مشکل افغانستان اجرا شود.

وی افزود:همکاری ایران ،روسیه ،چین به نفع تمام منطقه است و همبستگی این  کشورها  باعث نقش برآب شدن طرح های امریکا خواهد شد و صلح پایدار را در افغانستان تامین می کند.