نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

وقتی بحران دیگر در مرز متوقف نمی‌ماند

Wahidullah Noorzai | NIDA Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field-Based Strategic…

از فارسی‌ستیزی استعمار بریتانوی در هند تا دگرگونی نام‌های فارسی…

سلیمان کبیر نوری دوست ای ویدیویی برایم فرستاد که از جهات…

                       کام بلا 

جهان در معرض نابودی و کام  بلا  تاکی همیشه مردمان در…

میان چشمه‌های شعر

مجموعه اشعاری از روناک آلتون برگردان به فارسی:زانا کوردستانی بانو "روناک توفیق…

افغانستان؛ میدان رقابت قدرت‌ها پس از خروج آمریکا

 نویسنده: مهرالدین مشید جایگاه مردم افغانستان در میدان رقابت های کشور…

عربستان در افغانستان چه می‌خواهد؟

Wahidullah Noorzai — Former Senior Military Officer, Field Strategist &…

انسان و نیروهای سازندهٔ تمدن( بخش دوم)

«انسان معمار روشنایی در دل تاریکیِ جهان» تهیه و تدوین :…

تجربه میدان در غرب افغانستان — از ادرسکن تا شیندند

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer, Military & Security…

روایت اسدالله کشتمند از جنگ افغانستان؛ مجاهدین، شوروی و قدرت‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=DGsTJnpdYQk مروز، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۶، بار دیگر در خدمت رفیق عزیزم،…

غنچه‌های پژمرده

گزیده‌ی اشعار اسعد لُرزاده برگردان به فارسی: زانا کوردستانی شاعر و نویسنده‌ی کُرد…

شعرهایی از روناک آلتون

بانو "روناک توفیق محمد"  (به کُردی: ڕووناک تۆفیق محمد)، متخلص به…

«
»

بحران ونزوئلا؛ آزمونی برای رد جهان تک قطبی

با تشدید بحران ونزوئلا در ماه های اخیر، بسیاری از ناظران بیش از آن که ناکارآمدی دولت ‘نیکلاس مادورو’ رییس جمهوری این کشور را در شکل گیری و شدید اوضاع دخیل بدانند، بحران کنونی را برآیند توطئه خارجی به ویژه ایالات متحده می دانند.

 این روزها ونزوئلا شرایط دشواری را پشت سر می گذارد تا شاید بر بحرانی که بخشی از آن منشا داخلی دارد و بخشی نیز به مداخله گری های خارجی ارتباط می یابد، فائق آید.
در این اوضاع، چند هفته ای است که «خوآن گوآیدو» رییس جدید مجلس ملی و رئیس جمهوری خودخوانده این کشور برای به زیر کشیدن «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری رسمی ونزوئلا از کرسی قدرت دست به دامان دولت های متخاصم شده است. او در این مدت کوتاه تلاش کرده تا در بین کشورهای همجوار اجماع علیه دولت ایجاد کند.
در این راستا طی روزهای اخیر رهبر اپوزیسیون ونزوئلا با مقامات مختلف کشورهای قاره آمریکا از جمله «مائوریسیو ماکری» رئیس جمهوری آرژانتین و «ماریو آبدو بنیتس» رئیس جمهوری پاراگوئه دیدار و گفت وگو داشته است. علاوه بر موارد ذکر شده، کلمبیا و اکوادور نیز از دیگر کشورهای هدف محسوب می شوند تا بلکه گوایدو و حامیان او را به اهداف خود نزدیک سازند.
از نگاه ناظران، اوضاع وخیم کنونی برآیند انباشت دو بحران اقتصادی و سیاسی است که به ترتیب در این کشور ظهور یافته و بر یکدیگر انباشت شده اند. ورود مردم به عرصه تظاهرات خیابانی در ونزوئلا ارتباط مستقیمی با وضعیت بحرانی اقتصاد این کشور آمریکای لاتین دارد. ونزوئلا سال ها است که در بحران اقتصادی عمیق فرو رفته و هر روز بر دامنه دشواری های معیشتی مردم این کشور افزوده می شود. شهروندان این کشور نفت خیز آمریکای جنوبی حتی در تهیه مواد غذایی و کالاهای اساسی خود مشکل دارند.
همین شرایط نابسامان اقتصادی بستر را برای جنبش ها و اعتراضات داخلی هموار ساخت تا اینکه با تشدید دشواری های اقتصادی، بحران سیاسی نیز گریبان این کشور را بگیرد. قضیه از سال 2015 شروع شد؛ زمانی که مردم ناراضی از وضعیت اقتصادی، احزاب مخالف دولت را راهی پارلمان کردند. این احزاب پس از یک دهه توانستند اکثریت کرسی های پارلمان را به خود اختصاص دهند و تهدیدی برای دولت و احزاب چپگرای ونزوئلا تلقی شوند.
نمی توان از بحران ونزوئلا سخن به میان آورد اما از نقش و بازیگری ایالات متحده در شکل گیری آن غافل ماند. ونزوئلا مدت ها است که زیر شدیدترین تحریم های ایالات متحده قرار دارد و با وجود ذخایر عظیم نفتی از تامین مایحتاج مردم خود ناتوان است.
از این رو بسیاری از ناظران بیش از آن که ناکارامدی مادورو را در شکل گیری و شدید اوضاع دخیل بدانند، بحران کنونی را برآیند توطئه خارجی و تحریک دشمنان این کشور به ویژه ایالات متحده می دانند.
اینک نیز که برخی از شهرهای ونزوئلا به صحنه درگیری میان حامیان و مخالفان مادورو تبدیل شده، بهترین فرصت است تا «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به قول معروف از این آب گل آلود ماهی بگیرد. ترامپ افزون بر کمک مالی به مخالفان مادورو، برخی از مقام های دولتی را نیز در فهرست تحریم های خود قرار داده و مضاعف بر آن، حتی از گزینه حمله نظامی سخن به میان آورده است.
دولت ونزوئلا اما نگاه مثبتی به کمک های به ظاهر بشر دوستانه آمریکا ندارد. سران کاراکاس معتقدند کاخ سفید به بهانه کمک به مردم، به دوقطبی سازی داخلی دامن زده و قصد مداخله گری و تهییج مردم را دارند. به همین دلیل مادورو اظهار کرد که «صنعت نفت ونزوئلا به خاطر تحریم‌ های آمریکا 30 میلیارد دلار ضرر دیده و حالا واشنگتن می‌خواهد به این کشور صدقه بدهد.»
آمریکای ترامپ در حالی تکروی و سیاست های یکجانبه گرایانه را در عرصه بین الملل دنبال می کند که جهان نه در وضعیت دو قطبی دوران جنگ سرد قرار دارد و نه در شرایط تک قطبی پساجنگ سرد.
در نتیجه اقدامات مداخله گرایانه کاخ سفید در امور ونزوئلا نمی تواند با سکوت یا همراهی دیگر کشورها همراه باشد. به همین دلیل، مداخله گری های آمریکا در ونزوئلا با مخالفت هایی از سوی مقامات کشورهای مختلف جهان همانند روسیه، چین، ترکیه، ایران و چند کشور دیگر همراه بوده است.
راه حل مشکلات داخلی ونزوئلا تنها از طریق گفت‌ وگوی نیرو‌های سیاسی داخلی بر اساس چارچوب ‌های قانونی این کشور قابل حل و فصل است و هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی این کشور غیر سازنده بوده و صرفا باعث پیچیده شدن اوضاع خواهد شد.
مقامات روسیه نیز بارها نسبت به هر گونه اقدام نظامی آمریکا در خاک ونزوئلا هشدار داده و تاکید کرده اند که قطعا جلوی این اقدام احتمالی آمریکا را خواهند گرفت. روسیه به همراه چین دهم اسفندماه با رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل یکی از مهمترین توطئه های آمریکا را خنثی کردند؛ قطعنامه ای که در ظاهر با هدف حل وفصل بحران ونزوئلا پیشنهاد داده شده بود اما در باطن، سقوط دولت مادورو را مد نظر داشت.