فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز…

نه به جنگ، نه به استبداد؛ راه ما رهایی اجتماعی…

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان در مورد جنگ امریکا-اسرائیل با…

زردشت نیچه؛ پیشگویی تراژدی ایرانی؟

Friedrich Nietzsche (1844-1900) آرام بختیاری تراژدی ایران، یا شیعه ایرانی، از زبان…

جنگ با ایران؛ معادله برنده و بازنده در ترازوی ژئوپلیتیک

نویسنده: مهرالدین مشید تهران خشمگین در نبرد برای بقا این نوشته با…

کوتاه خاطره هایی از مسکو

(کمیته سرتاسری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان، فستیوال جهانی جوانان و…

اعلامیه در محکومیت جنگ ارتجاعی میان پاکستان و افغانستان

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان جنگ و صف‌آرایی نظامی میان قدرت…

بوی ریا 

برسد کاش به تو یار چو پیغام کنم  وصفی از لعل…

               کاروان وحدت 

بر خیز تا هم آ ییم ، با  کاروان وحدت  جا…

دوست دارم این وطن را !

امروز زمان آن فرارسیده است که مردم افغانستان یک‌صدا بگویند…

زبرځواکونه څنګه په نورو هېوادونو خپل نفوذ ساتي؟

ليکنه: حميدالله بسيا په ساده ډول زبرځواک  يا سوپر پاور  Superpower…

«
»

     آیا ترامپ، گورباچوف دیگریست درزمانی دیگر؟   

                                             ( 1 )

     نوشته ی : اسماعیل فروغی

     اظهارات هیجان انگیز وعملکردهای غیرقابل پیش‌بینی دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده ی امریکا طی چهار پنج ماه اول قدرت اش، جهان را به تعجب اندر کرده است . شتاب و سرعت اظهارات وعملکردهای ترامپ طی این مدت کوتاه ،چنان نفس گیراست که توان تحلیل و بررسی قاطع و قرین به حقیقت را ازتحلیلگران و سیاستمداران دوست و دشمن امریکا ، سلب کرده است. سیاستمداران ، تحلیلگران سیاسی و اندیشکده های جهان از خود می پرسند که : 

    – آیا ترامپ با این اظهارات و عملکردهای غیرمعمول ، دشواری ها و چالش های امریکا را کم ترخواهد کرد یا آن کشور را با چالش های بیشتر و بزرگتری روبرو کرده ، از دوستان استراتژیک اش دورتر نموده ، با چنان دشواری های تاریخی و برگشت ناپذیری روبرو می سازد که راه برگشت نداشته باشد . – حتا راه برگشت به سوی ایالات متحده ی امریکا را !!!

    – آیا ترامپ ، امریکا را قوی تروبزرگترخواهد کرد یا کوچکتروضعیف ترازپیش ؟

    – آیا دونالد ترامپ خود پایان جهان تک قطبی ، پایان سازمان امنیتی ــ نظامی ناتو و حتا پایان سازمان ملل متحد واتحادیه ی اروپا را رقم نخواهد زد ؟

      بسیاری آگاهان با طرح این پرسشها به این باوررسیده اند که دونالد ترامپ ، می تواند میخائیل گورباچف دیگری باشد در زمانِ دیگرو درقاره ای دیگر.

      تجربه ی تاریخی سقوط اتحاد جماهیر شوروی به ما نشان می دهد که شتابزده گی ،  تغیرات ناگهانی و بنیادی بدون سنجش علمی ، نتیجه ای جز بی ثباتی ، آشفته حالی و   سرخورده گی به همراه نمی آورد . اقدامات شتابزده و ناگهانی دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده ی امریکا برای بزرگ ترکردن دوباره ی امریکا ، ما را به یاد روزهایی می اندازد که میخاییل گورباچوفِ رییس جمهوروقت اتحاد جماهیر شوروی ، پس ازمرگ کنستانتین چرنینکوی کهنسال وبیمار، قدرت را تصاحب کرد وهنوزنفس اش درکرملین تازه نشده بود که با فرمان های غیر قابل پیشبینی وخانمان براندازاش ، به هدف گویا قدرتمندترکردن اتحاد شوروی ، ساختارهای کهنه و فرسوده ی حزبی ـ دولتی اتحادجماهیرشوروی سوسیالیستی رایکی پی دیگر ویران کرد وبه مخالفان اش فرصت نداد تا حتا لب به سخن بگشایند چه رسد به مخالفت های گروهی وصنفی .

     گورباچوف قصد داشت با طرح ها وایده های خاص سیاسی اش( « پروسترویکا » و «گلاسنوست » ) نظام سیاسی ــ اقتصادی فرسوده و ناکارآمد اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی را دوباره زنده و کارآمد سازد . که همه نتیجه ی معکوس داد . 

                                             ( 2 )

      بسیاری چپ اندیشان مومن در روسیه و درکشورهای طرفدار شوروی سابق تاهنوز به این باوراند که گورباچوف بسیارآگاهانه ، گام به گام و مرحله به مرحله نظام فرتوت سوسیالیستی شوروی را به سوی سقوط و نابودی سوق داد . حتا برخی کمونیستان تندرواین نظریه را هم تبلیغ می نمایند که میخاییل گورباچوف ، عامل مستقیم یا غیرمستقیم تطبیق استراتژی استخبارات امریکا وغرب بوده است .  ( اللهُ اَعلم )

     حالاهم بسیاری ها درامریکا وغرب ، آرام آرام به این باورنزدیکتر می شوند که رفتارهای شتابزده ی دونالدترامپ به مقصد بزرگترکردن امریکا که همه شباهت هایی با رویکردهای شتابزده ی گورباچوف دارد، نظام سیاسی ــ اقتصادی غرب را به چالش کشیده و دور نیست روزی  که پیوندهای سیاسی ـ  اقتصادی ـ امنیتی میان اتحادیه ی اروپا و ایالات متحده ی امریکا فروپاشیده ، کاخ های لرزان اتحادیه ی اروپا ، ناتو و اتحادهای استراتژیک امریکا با کانادا ، امریکا باجاپان ،امریکا با کوریای جنوبی و دهها کشورمتحد دیگرامریکا به زمین بنشیند.

        خارج شدن آمریکا از سازمان صحی جهان ، ازشورای حقوق بشرسازمان ملل ، ازکنفرانس حفاظت ازاقلیم پاک پاریس، از سازمان تجارت جهانی ، اِعمال تحریم های سخت علیه دیوان بین المللی کیفری ، قطع کمک های یو اس آی دی ، معلق کردن و قطع کمکهای امریکا به کشورها و سازمان های مختلف بین المللی و حتا تهدید به بیرون شدن ازسازمان ملل متحد ، قطع بودجه های فدرال و فرمان منقبض سازی و کاهش تعداد کارمندان فدرال که به بیش از2میلیون و 300 تن می رسد ، وضع تعرفه های کمرشکن گمرکی براموال وارده از کشورهای خارجی ، پیشنهاد خرید غزه و پاک سازی غزه ازوجود فلسطینیان ، قصد تصرف کانال پانامه با زور ، قصد اشغال گرینلند با زور وبالاخره کانادا را پنجاه و یکمین ایالت امریکا پنداشتن ؛ اینها همه وهمه اسباب نگرانی 

های زیادی را برای مجامع و دول جهان وحتا خود امریکاییان فراهم کرده است .

      همه می دانند که بیشترین فرمان ها ، اعلامیه ها و یادداشتهایی که تاکنون از نام دونالد ترامپ به نشررسیده است ، نقض آشکارعدالت ، نقض آشکار قوانین و حقوق بین الملل و نقض منشورملل متحد است ؛ که همه با واکنش های جدی از سوی کشورها و مجامع بین المللی و حتا دادگاه های داخلی امریکا روبرو شده است. 

      نتایج اولیه ی پنج ماه کار شتابزده ی دونالد ترامپ نشان می دهد که آقای ترامپ برخلاف آنچه جارزده بود « بزودی ایالات متحده جایگاه واقعی خود را به عنوان بزرگترین ، قدرتمندترین و محترم ترین کشوربازخواهدیافت …» ، امریکا نتنها قدرتمند ترومحترم ترنشده است بلکه حتا نزدیک ترین دوستان وهم پیمانان استراتژیک اش را هم ازخود دورتر کرده است .

                                              ( 3 )

       اعلام جنگهای تجاری امریکا در برابرتقریباً کل جهان ، سیاستهای افراطی ضد مهاجران ، خارج کردن آمریکا ازچند سازمان جهانی وقطع کمکهای امریکا به کشورها و سازمان های مختلف بین المللی و حتا تهدید به بیرون شدن ازسازمان ملل متحد؛ اینها همه گواه براین حقیقت است که درسطح ملی و بین المللی نگاه و نظرضد ترامپ درمقیاس وسیعی درحال شکل گرفتن است .

       باساس یک نظرسنجی شرکت ” ایپسوس ” که در 29 کشورمختلف جهان انجام داده است ، اعتبارجهانی امریکای زیر رهبری ترامپ به شدت کاهش یافته واکثریت افرادی که درین کشورها مورد پرسش قرارگرفته اند، معتقداند که ایالات متحده ی امریکا در دهه های آینده تأثیر مثبت و سازنده ای بر تحولات جهانی نخواهد داشت . ” کلیفورد یانگ ” رییس بخش نظرسنجی شرکت ایپسوس در گفتگو با بی بی سی گفته است که : « یافته ها نشان می دهد که نگرش جهانی نسبت به ترامپ عمدتاً منفی است و دربسیاری کشورها بدبینی ها نسبت به عملکرد جهانی امریکا بشدت افزایش یافته است …» 

       به همین سان به اساس گزارش شرکت توریزم ” اکونومیکس ” که به موسسه ی ”  آکسفورد اکونومیکس ” مرتبط است ، کاهش  4،9 درصدی سفر گردشگران خارجی به امریکا گواه براین حقیقت است که : « این سیاست ها واظهارات دونالد ترامپ در ماه های اخیربوده است که سبب ایجاد نگرش منفی نسبت به امریکا و کاهش گردشگران وبازدید کننده گان شده است …» 

      به هرحال ، اگردونالد ترامپ ، میخائیل گورباچف دیگری در زمانی دیگر باشد یا نباشد ، شاید بتواند دَم تازه ای بر تن خسته و فرسوده ی لیبرالیزم لگام گسیخته ی غرب بدمد و مانیفست نوی برای ” امپریالیزم آخرین مرحله ی سرمایداری ” بنویسد ؛ اما همانگونه که گورباچف ، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و هم پیمانان اروپای شرق 

اش را نجات داده نتوانست ، آقای ترامپ نیزایالات متحده ی امریکا و اتحاد های زیردست اش چون سازمان ملل متحد ، ناتو و اتحادیه ی اروپا را با سرنوشت تیره و تاری روبرو خواهد کرد . 

      آنچه ازاظهارات وعملکردهای آقای ترامپ می توان استنباط کرد اینست که : ترامپیزم ، نه آخرین مرحله ی سرمایداری است که فقط با ایجاد تنش و جنگ به زنده گی ادامه می دهد ؛ بلکه حریص ترین و با ولع ترین دوران کاپیتالیسم است که بخاطر بزرگتر کردن امریکا می خواهد هر پنج انگشت را یکجا به دهن داخل نماید .

                                                               فروغی ( ماه جون 2025 )