نگاهی به یک نگاه نادرست در مورد نام زبان پارسی 

نوشته: دکتر حمیدالله مفید ————————————‫-‬ از مدت ها به این سو در…

زبان پارسی چون ستاره!

امین الله مفکرامینی                    2025-23-02! درآسمـــــانِ ادب، نورافشان است پارسی چون ستـاره چه بازیب…

چیستی عشق؟

چیستی در پی علت و مبدا گرایی پدیده می باشد٬ که…

میدان هوایی بگرام

گیریم که ادعای غلط ترامپ در مورد حضور چینائی ها…

دلبری مهرورز!

امین الله مفکر امینی                         2025-22-02! دلبـری مهــــرورزی دارم که دیـــده و دلم…

غیابت رهبران طالبان بازی استخباراتی یا آغاز یک سونامی وحشتناک

نویسنده: مهرالدین مشید خود کامگی ملاهبت الله و نارضایتی و خشم…

خانه های مردم افغانستان دور از دسترس مردم

زمانی " خانه ملت " که منظور پارلمان افغانستان است…

عاشق وفاسق!

امین الله مفکر امینی      2025-20-02! درعشـق وعاشقـــــی گردربزم عشق نمیســـــــوزی مشـــــو ز این…

«حزب باد»: تحلیل پدیده فرصت‌طلبی و تبعیت از جریانات غالب…

«حزب باد Opportunism»: تحلیل پدیده فرصت‌طلبی و تبعیت از جریانات…

        زیارتگاه امام صاحب ولایت کندز دومین شهر مذهبی افغانستان

  نوشته کریم پوپل مورخ ۲۱ فبروری ۲۰۲۵    مقدمه  ولسوالی امام صاحب با داشتن…

روایتی از کشت زار های خستۀ رنگین کمان خاطره ها

نویسنده: مهرالدین مشید این هم می گذرد ما مرده ایم، مرده ی در…

             تاریخچه نام گردیز

نوشته : کریم پوپل مورخ ۱۵فبروری ۲۰۲۵ بسیاری از دوستان یکی از…

مماشات خویشتن دارانۀ غرب با طالبان و پراگنده گی مخالفان…

نویسنده: مهرالدین مشید نشست های بیرونی پیرامون افغانستان؛ بستر سازی برای…

چاپنداز

بزکش، پهلوانی که  با سواری اسب، بز را به دایره…

انارستان دل 

رسول پویان  دل ز درد و داغ هجران بی‏نوا افتاده است  برگ…

فیلسوف شدن دانشمند اتمی، بعد از یکسال زندان

Weizsäcker, k.F.(1912-2007) آرام بختیاری فیزیک دان اتمی، میان فلسفه و رسالت صلح. کارل…

کلبه ی تارم!

امین الله مفکر امینی       2025-11-02! دربســاطی بیکسی ام ، دلبری آمـد با…

خاطره ها بیانگر واقعی ترین حقایق تاریخی 

نویسنده: مهرالدین مشید خاطره ها تصویری از "تاریخ در بستر جغرافیا" بازهم…

ګوندي فعاليتونه او دموکراسي

نور محمد غفوری یادونه: دا مقاله مې په ۲۰۱۸ کال لیکلې ده…

«
»

فواید جانبی کرونا

قسمت چهارم  

رعایت وقت وحضورِ بموقع درمحافل  وبویژه درمحافل عروسی نمایانگر فرهنگ بلند و عزت شخص و خانواده است  .   

در محافل و مجالسیکه نظم و نظام رعایت نگردد جوشش و کیفیت  محفل از بین می رود ومدعُوین خسته می شوند. 

***  

فضای محفل عروسی چگونه مُکدر میگردد :

همانطوریکه همه می دانیم صاحبان معامله، داماد وعروس واولیای ایشان مدتها قبل ازتدویرمحفل دربارهٔ چگونگی برگزاری، مصارف، ضروریات وسایر موضوعات لازمِ محفل با خانواده و اشخاص صاحب نظر مشوره و پلانهای طرح و در صدد آن می باشند تا محفل خود ها را آبرومندانه تدویر وآبرومندانه خاتمه دهند. ایشان تعداد اشتراک کنندگان محفل را محاسبه و شامل لست و برای هرنفر پول جداگانه درهوتل و یا رستورانت بایست تحویل نمایند و به تعقیب آن کارتهای عروسی که سند واعتبار نامهٔ اشتراک در محفل می باشد ترتیب و درآن مطالب آتی جهت آگهی مدعوین درج وتذکار داده میشود تا خانواده های دعوت شده آن را رعایت نمایند. 

۱ ــ  شروع  و ختم محفل با تعیین ساعات دقیق آن.

۲ــ  تذکر ممانعت از آوردن اطفال جهت حفظ نظم و آرامش داخل محفل.

۳ــ ممنوعیت جدّی از آوردن کمره های فلمبرداری و فلمبرداری وسیلهٔ موبایل های شخصی بدون مجوز.

۴ــ  در کارتهای دعوت به صراحت تحریرمیشود که (در صورت عدم اشتراک روی هرعلت و معذرتیکه باشد) لطفن تا این … تاریخ ما را آگاه سازید.

 عزیزان خوانندهٔ این متن: لطفن با صداقت و و جدان پاک بگویید که ازین شرایط عرض شده ما کدام شرط آن را رعایت می کنیم و متعهد به تعهد افغانی خود ها می باشیم.     

همانطوریکه یاد آور شدم موضوع بسیار مهم در تد ویر و بر پائی محافل عروسی زمان  شروع و ختم آن است که اساس گذار شایستگی و بهتر بودن محفل شده می تواند:

ما افغانها درهرکنج و کنار دنیا که بوده ایم و یا هستیم خواسته و ناخواسته (بزوریا به رضاء) محافل عروسی برپا و دایر می نماییم ودرین ارتباط ترتیبات چنین جشن ها را قبل از تدویرمحفل پیش بین و آمادهٔ ساعت موعود می باشیم، طبعن قبل از تدویرمحفل همه صاحبان معامله به آرزوی سپری شدن محفل بگونهٔ دلخواه ومنتظر نظم و نظامِ کمّی و کیفی محفل خود می باشند.

 امّا با تأسف تجاربِ گذشته نشان می دهد که محافل ما از همان آوان و آغازآن با وعده خلافی رنگ خیره می کند وبا ختم محفل صفات قابل وصفی پیدا نمی کند. 

همانطوریکه در قسمتهای قبلی این موضوع نوشته و توجه دوستان و عزیزان خود را صمیمانه معطوف داشته ام یکبار دیگر توجه شان را جلب می نمایم:

۱ ــ زمانیکه ساعتِ شروع محفل و حضورمدعوین به وقت معین و موعد مشخص اعلان وخبر داده میشود وما به آن موافقت می نماییم تعهد و پیمانیست که انجام می دهیم واین تعهد از دیدگاه روابط فردی واجتماعی مسئولیت اخلاقی بار آورده ومارا مکلف  به عمل می نماید و از ما می طلبد که به اجرا ورعایت آن متعهد باشیم زیرا این تعهد به مثابهٔ یک قرار داد فردی که تأثیرات اجتماعی دارد جوهر اخلاق وچگونگی شخصیت ما را رقم می زند وجایگاه شخصی ما را در اجتماع بر ملا و به نمایش می گذارد.

آیا باری به آن اندیشیده ایم که بی اعتنائی و کم بها دادن به تعهد و حضور بموقع در محافل سبب خدشه دار شدن اعتبار خود ما و صاحب محفل، نظم محفل، سکتگی درتدویر محفل، ضرر مادی و معنوی برای دایر کنند گان محفل ، خرابی کیفیت غذای مرتبه و امثال آن که از کیفیت محفل می کاهد و آبروی محفل را تخدیر می کند می باشد؟.

وهمه می دانند که در کنار آن همه بی اعتنائی و بی پروائی دیگران بسا از خانواده های  با فرهنگ و موقع شناس که به وقت معین و موقع لازم به محفل حاضرمی شوند و با سکوت معنی دار انتظار شروع محفل را می کشند  در ایزای این وقت شناسی وحرمت به رسم و آیین پسندیده و فرهنگ عالی ــ تلخیی انتظار را تجربه و در چنین فضای دلگیر از رنج خاطر بخود می پیچند، بویژه تعدادی از خانواده های خارجی که در محفل دعوت وبه ساعت معین ووقت تعیین شده بر اساس عادت و فرهنگ خود ها حاضراین جشن گردیده ومنتظر شروع محفل باشند عجایب صحنه وعمل نادیده را می بینند و تجاربی از محافل ما کمایی می کنند. زیرا اگر قبول کنیم که شروع محفل ساعت « سه بجهٔ عصر» تعیین وما این وقت تعیین شده را پذیرفته و به رؤیت کارت دعوت پیمان بسته باشیم و بعد این پیمان را با تعویق سه ساعته تا چهار ساعته و یا اضافه تر از آن به میل خود تعیین و عمل نماییم چه تصویری به ذهن ما تداعی میگردد. 

 و مهمانانیکه در ساعت موعود حاضر محفل و در داخل سالون منتظر تدویر محفل اند تا اگر خدا بخواهد محفل ساعت «هشت بجهٔ شب» به اجرا درآید وایشان از دیدن آن لذت ببرند.

یاد داشت: البته اعذار معقول و مقبول شامل این تخطی ها نیست. 

۲ ــ زمانیکه با تحمل خستگی راه ولی با اشتیاق دیدن محفل و توقع لذت ازآن خود را به آدرس محفل می رسانی و داخل تالاروسالونِ عروسی می شوی آنگاه به صفت یک شریک مباشرمی بینی ومیشنوی که مسابقات گوناگونِ دوِش اطفال و صدای موزیک در داخل سالون چنان غوغائی بر پا نموده است که روح و روانت را به سمت پشیمانی از آمدن به محفل می کشاند و تحت شکنجهٔ روحی و عذاب دنیوی قرار میگیری و مغزت به لرزه آمده وترا از خواب چندین شب محروم می سازد و از خدا امان می طلبی که آهنگ «قوالی نیمهٔ شب را که به پاره سازی گوشهایت شهرت دارد نشان ندهد ودرغیر آن به تداوی روحی و شنوایی گوشها محتاج وروزگارت درهم و برهم می شود». 

یاد آوری: گرچه مدت زمانی با شدت گرفتن شیوع کرونا ــ تدویر محافل عروسی وامثال آن طوررسمی ممنوع قرارگرفت وگردانندگان ومدعوین محافل از مصارف کمرشکن، عادات ناپسند ورسم و رواج غیر مشروع که در بخشهای گذشته طور مفصل عرض گردید ــ در امان بودند. اکنون دارد  دوباره با تفاوتیکه توصیه شده است آغاز میگردد. لطفن حالا جهات مثبت عرایض قبلی را در نظر گرفته به اصلاح و حذف جهات منفی آن اقدام قاطع فرمایید تا سنت پسندیده تهداب گذاری شود. 

***

باقی دارد لطفن منتظرباشید …… (در آینده به ارتباط « انشعاب و افتراق درونی محفل ـ محاصرهٔ میدان رقص . ومطالب دیگر خواهم نوشت): تا صحبت قلمی دیگر.

تذکرقابل توجه: یاد آوری های اصلاح طلبانه درین مباحث متوجه آنعده محافلیست که همین تقصیرات و کمرسی ها را داشته اند.

با ابرازحرمت. سخی صمیم.