فرازهای اصلی سخنان شی جینپینگ در مراسم افتتاح کنگرۀ بیستم حزب کمونیست چین
ا. م. شیری
شی جینپینگ: «ما فعالانه و با پشتکار برای دستیابی به اهداف کاهش چشمگیر انتشار حداکثری کربن و دستیابی به خنثیسازی آن کار خواهیم کرد. با تکیه بر منابع انرژی چین، ابتکاراتی را برای کاهش کربن به شیوۀ برنامهریزیشده و تدریجی، مطابق با اصول جدید قبل از ترک اصول قدیمی، به کار خواهیم بست».
شی جینپینگ: «چین هرگز از مشی استفاده از زور امتناع نکرده است».
نکات مهم سخنرانی ۲ ساعتۀ شی جینپینگ در بیستمین کنگرۀ حزب کمونیست چین:
رئیس جمهور چین و دبیر کل کمیتۀ مرکزی حزب کمونیست چین، شی جینپینگ، سخنرانی مبسوطی در بیستمین کنگرۀ حزب کمونیست چین ایراد کرد و دستور کار حزب کمونیست چین برای پنج سال آینده را تشریح نمود و همۀ عرصهها، از تایوان گرفته تا سیاست فنآوری را پوشش داد.
فرازهای اصلی:
سیاست خارجی
شی جینپینگ: «اعتبار بینالمللی، جذابیت کشور ما و توانایی چین برای شکل دادن جهان بطرز چشمگیری افزایش یافته است. در مواجهه با تغییرات شدید در عرصۀ بینالمللی، ما عزم راهبردی قوی خود را حفظ کرده و روحیۀ رزمندگی خود را نشان دادهایم. ما تمام تلاش خود را در راستای حفاظت از کرامت و منافع اساسی چین صرف میکنیم. ما موقعیت خوبی را برای توسعه و امنیت بیشتر حفظ کردهایم».
فحوا: در آخرین کنگرۀ حزب در سال ۲۰۱۷، شی اعلام کرد که چین «استوار و تزلزلناپذیر در شرق خواهد بود» و از راهبرد «پنهان و منتظر» دنگ شیائوپینگ، رهبر سابق فاصله خواهد گرفت. این تغییر، همراه با اقدام پکن برای سرکوب مخالفان در هنگ کنگ و سین کیانگ، عدم شفافیت در مورد منشاء کووید-۱۹، مشارکت با روسیه و مواضع قاطعتر در مورد تایوان و دریای چین جنوبی، چین را در مسیر برخورد با غرب قرار داده است.
الگوی توسعه
شی جینپینگ: «نوسازی چینی به بشریت یک انتخاب جدید برای امروزیسازی در سراسر سیاره ارائه میدهد».
فحوا: چین از مدتها پیش تاکید کرده است، که مسیر توسعۀ آن منحصر به فرد است و از رویکردهای سنتی غربی مبتنی بر سرمایهداری پیروی نمیکند. شی الگوی چینی را توضیح داد و آن را صلحآمیز و مبتنی بر حفظ رهبری حزب، تضمین رشد با کیفیت و دستیابی به «شکوفایی همگانی» توصیف کرد. در حالی که مقامات قبلا تاکید کرده بودند که این کشور به دنبال صدور الگوی توسعۀ خود نیست، پکن تمایل فزایندهای برای اصلاح ساختار حکمرانی جهانی با ارائه جایگزینهای خود نشان میدهد.
شکوفایی همگانی
شی جینپینگ: «ما بیوقفه برای رفاه عمومی تلاش خواهیم کرد. ما نظام توزیع درآمد را بهبود خواهیم بخشید. ما برای کار بیشتر دستمزد بالاتری خواهیم پرداخت و مردم را تشویق میکنیم تا از طریق کار سخت به رفاه برسند. ما برابری فرصتها را ترویج خواهیم کرد؛ درآمد گروههای کمدرآمد جمعیت را افزایش خواهیم داد و به گسترش گروههای اجتماعی با درآمد متوسط کمک خواهیم کرد. ما توزیع درآمدها و ابزار انباشت ثروت را به درستی تنظیم خواهیم نمود».
فحوا: سال گذشته، شی در متن سرکوبها در بخشهای بزرگ فناوری، آموزش و پرورش، املاک و مستغلات، شعار رفاه همگانی را اعلام کرد و نگرانیهایی را در میان سرمایهگذارانی که به دلیل تغییرات ناگهانی در سیاستهای دولت متحمل زیانهای بزرگ شدند، افزایش داد. این کارزار برای کاهش فاصلۀ رفاه در چین امسال از دید عموم دور ماند. زیرا، محدودیتهای مرتبط با همهگیری کووید-۱۹ بر اقتصاد ملی تأثیر گذاشت. شی امروز به صراحت گفت که این موضوع همچنان در فهرست اولویت حزب و دولت قرار دارد.
«شاخص صفر ابتلا به کووید-۱۹»
شی جینپینگ: «در پاسخ به هجوم ناگهانی کووید-۱۹، ما مردم و زندگی آنها را در اولویت قرار دادیم و سیاست پویای «کرونا ویروس صفر» را قویاً دنبال کردیم. ما تا حد امکان از سلامتی و ایمنی مردم محافظت کردهایم و به نتایج بسیار امیدبخش، هم در مبارزه با بیماریهای واگیر و هم در توسعۀ اقتصادی و اجتماعی دست یافتهایم».
فحوا: هر کسی که به دنبال نشانههایی از راهبرد مبارزه با کووید-۱۹ چین برای پایین نگه داشتن تلفات ناشی از این ویروس با افزایش هزینههای اقتصادی و اجتماعی باشد،به احتمال زیاد ناامید خواهد شد. شی جین پینگ نشان داد که استراتژی بیماری کرونا صفر، که او آن را به عنوان سنگ بنای رهبری خود قرار داده، حتی علیرغم تزلزل تحمل جامعه نسبت به آن، در حال تقویت است.
اقتصاد
شی جینپینگ: «توسعۀ کیفیت، اولویت اصلی در ساختن یک کشور سوسیالیستی امروزی در تمامی عرصهها میباشد. توسعه، اولویت اصلی حزب در مدیریت دولتی است. بدون یک پایۀ مادی و فنی پایدار، ساختن یک کشور سوسیالیستی از هر لحاظ قوی، غیرممکن است».
فحوا: علیرغم اینکه برخی تحلیلگران پیشبینی میکردند که سخنرانی شی میتواند تغییر جزئی به سمت تقویت امنیت ملی از طریق رشد اقتصادی ایجاد کند، شی از سخنرانیهای خود در کنگرۀ قبلی حزب این شعار را تکرار کرد که توسعه، «اولویت اصلی حزب است». برخی ناظران انتظار داشتند که شی به امنیت و توسعه چین به یک اندازه اهمیت دهد، به این معنی که پکن میتواند برای دستیابی به اهداف سیاسی دیگر، رشد اقتصادی کندتر را تحمل کند. شی با پایبندی به فرمولهای قبلی در سخنرانی خود، به نظر میرسد، به معنی انحراف واقعی از اهداف اقتصادی اعلام شده در حکومت خود تصور نمیکند.
تایوان
شی جینپینگ: «ما در آینده نیز تلاشهای حداکثری و بیشترین صداقت خود را در راستای اتحاد مجدد مسالمتآمیز ادامه خواهیم داد. اما هرگز قول نمیدهیم که از توسل به زور چشمپوشی کنیم و حق انجام تمام اقدامات لازم را برای خود محفوظ میداریم. چرخ تاریخ به طرز اجتنابناپذیری به سوی اتحاد مجدد چین و تولد دوبارۀ ملت چین میچرخد. اتحاد کامل کشور ما باید محقق شود و بدون شک میتوان به آن دست یافت.
فحوا: شی جینپینگ بر خط حزبی تایوان که یکی از نقاط اصلی تقابل چین و ایالات متحده است، تاکید کرد. پکن این جزیرۀ خودگردان را قلمرو خود میداند و طی سال گذشته فشار نظامی بر آن را افزایش داده است. پرزیدنت جو بایدن بارها گفته است که در صورت حمله، ایالات متحدۀ آمریکا به کمک دموکراسی خواهد شتافت و این نشان دهندۀ تغییر در سیاست «ابهام استراتژیک» است که روابط ایالات متحده و چین را در طول دههها تعریف کرده، هر چند کاخ سفید اصرار دارد که هیچ چیز در آن تغییر نکرده است.
هنگکنگ
شی جینپینگ: «دولت مرکزی در مواجهه با رویدادهای طوفانی در هنگکنگ، صلاحیت عمومی خود را طبق قانون اساسی چین و قانون اساسی منطقۀ اداری ویژۀ هنگکنگ بر منطقۀ اداری ویژه اعمال میکند. این امر، ادارۀ هنگکنگ توسط میهنپرستان را تضمین میکند و موجب احیای نظم در هنگ کنگ میشود که بمنزلۀ نقطه عطف مهمی برای بهتر شدن اوضاع در منطقه است».
فحوا: در ژوئن ۲۰۲۰، یک سال پس از شروع اعتراضات سراسری در هنگکنگ، پکن قانون امنیت ملی مبنی بر ممنوعیت تروریسم، هرگونه تلاش برای جدایی، براندازی و تبانی با نیروهای خارجی را برای فرونشاندن مخالفتهای ضد دولتی اعمال کرد. چندین رسانۀ بهاصطلاح حامی دموکراسی نیز به دلیل راهاندازی کارزار علیه قانون جدید ناظر بر بازداشت دهها تن از رهبران مخالفان تعطیل گردید، که از سوی ایالات متحده و سایر دموکراسیهای غربی به بهانۀ محدود کردن آزادیها در مستعمرۀ سابق بریتانیا تقبیح شد.
پیشرفت فنآوری
شی جینپینگ: «ما بر نیازهای راهبرد ملی تمرکز خواهیم کرد، برای انجام تحقیقات علمی و فنآوری پیشرفتۀ خود نیرو جمع خواهیم کرد و قاطعانه در نبرد برای فنآوریهای کلیدی پیروز خواهیم شد».
فحوا: سرکوب صنایع فناوری توسط چین که زمانی جاه طلبانه بود، مجموع ارزش بازار آنها را بیش از یک تریلیون دلار کاهش داد و به شرکتهای بزرگی مانند گروه شرکتهای هولدینگ علی بابا و هولدینگهای تنسنت آسیب رساند. شی در سخنرانی خود بر جنبۀ مثبت این ارزیابی تأکید نمود و با اشاره به تلاشهای ایالات متحدۀ آمریکا در راستای قطع توانایی چین برای خرید و تولید جدیدترین نیمههادیها، به صنایع پیشرفتۀ چین دستور داد بر نوآوری تمرکز کنند.
ارتش
شی جینپینگ: «ما آموزش نظامی را در شرایط نزدیکی سراسر جهان به جنگ تشدید خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که نیروهای مسلح ما قادر به جنگیدن مؤثر هستند. ما تفکر نظامی-استراتژیک جدید را به کار خواهیم بست و راهبرد و فنون جنگ مردمی را توسعه خواهیم داد؛ یک نظام بازدارندگی راهبردی قدرتمند ایجاد خواهیم کرد؛ سهم نیروهای مسلح را در مناطق جدید نظامی با تواناییهای رزمی جدید افزایش خواهیم داد و آمادگی رزمی نیروها را تقویت خواهیم کرد».
فحوا: شی متعهد شده است تا سال ۲۰۲۷ ارتش را که زمانی پیاده نظام بر آن غالب بود، امروزی کند. برای رسیدن به این هدف، ارتش آزادیبخش خلق دستخوش تغییرات سازمانی عظیم و نوسازی تجهیزات شد. نیروی زمینی در حالی کاهش یافت، که سایر نیروهای ارتش، از جمله نیروهای دریایی و موشکی اهمیت یافتند.
اهداف «سبز»
شی جینپینگ: «ما فعالانه و با پشتکار برای دستیابی به اهداف خود در کاهش چشمگیر انتشار کربن و دستیابی به خنثیسازی کربن کار خواهیم کرد. ما با تکیه بر منابع انرژی چین، ابتکار کاهش کربن را به شیوۀ برنامهریزیشده و تدریجی، بر مبنای اصول جدید قبل از ترک قدیمی، گسترش خواهیم داد».
فحوا: شی بیش از هر رهبر دیگر حزب کمونیست چین، تلاش کرده است تا محیط زیست را بخشی از میراث ماندگار خود قرار دهد. او آلودگی هوا را که بر ساکنان شهرها تأثیر میگذارد، به شدت کاهش داده و اهداف بلندپروازانهای، از جمله هدف دستیابی به انتشار کربن صفر در چهار دهه را برای چین تعریف کرده است. اما موجی از کمبود برق در سراسر کشور و آشفتگیهای جهانی انرژی به دنبال درگیری اوکراین، تمرکز سیاست چین را به سمت امنیت انرژی تغییر داده و اهداف آب و هوایی را در جایگاه دوم قرار داده است.
نکته:
شایستۀ تأمل است که اکثریت قریب به اتفاق جماعت ایرانی در متن تغییر و تحولات کنونی جهان، بر رویدادهای تأثیرگذار، از جمله، سفر تحریکآمیز نانسی پلوسی به تایوان و ارمنستان، مرگ ملکۀ «جوان» استعمار انگلیس، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و شروع جنگ ترکیبی غرب علیه ایران همزمان با آن، ورود باز هم آشکارتر ناتو بفرماندهی آمریکا به جنگ علیه روسیه در میدان نبرد اوکراین و برگزاری کنگرۀ بیستم حزب کمونیست چین و تأثیر آنها بر روند تغییرات جهانی، نه تنها چشم فروبستند، حتی در زیر چتر هیاهوی گوشخراش رسانههای غربی برای انحراف اذهان عمومی از آغاز جنگ ترکیبی غرب جمعی علیه ایران، به جنجالها دامن زدند.
به این ترتیب، این جماعت نشان دادند که کمترین درکی از تضادهای امروزی، چه در مقیاس جهانی و چه در مقیاس منطقهای و ملی ندارند. به سخن دیگر، نشان دادند که بر خلاف ادعا و تصور خودشان، بطور کلی سیاسی نیستند [مترجم].
۲۷ مهر-میزان ۱۴۰۱