د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

از دوری ی میهن سوزم!

امین الله مفکر امینی     2026-01-02! چنان از دوری ی میهن سوزم بجان…

        یک نـامـه به تاریخ؛ و یک نـخوانـدنی ترین!

با هدیه سلام ها و احترامات قلبی و وجدانی؛ این…

افغانستان؛ از کانون تروریسم فراملی تا عرصه‌ی مانورهای ژئوپلیتیک قدرت‌های…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دو دهه‌ی اخیر به یکی از…

گلهای خشم کلان شهرهای بورژوایی

Baudelaire, Charles (1821-1867) آرام بختیاری شعر نو بودلر میان: نیما، هدایت، و…

«
»

سنگسار یک حکم اسلام رحمانی نیست

بسم الله الرحمان الرحیم

اسدالله جعفری

سنگسار کردن زنان در افغانستان تبدیل به یک مانور سیاسی شده است. مدعیان شریعت برای اثبات دین و ایمان شان سعی بلیغ بر اجرای این سنت قبیلوی جاهلیت دارند و روشنفکران زن ستیز لایک در کمین دین نشسته هم برای رسوایی دین و رو نشدن زن ستیزی شان، اجرای ظالمانه و پندار خودبنیاد متشرعان را علم می کنند.

واقعیت این است که زن در طول تاریخ قربانی مطامع مردان بوده اند منتها شیوه های بهره کشی و به قربانگاه بردن زنان طبق شرایط فرهنگی و اقتضای جغرافیایی فرق دارد و اگر نه هم زن را بنام دین وشریعت در پستو خانه بردن و بنام عصمت عفت، انسانیتش را گرفتند قربانی کردن زن است و هم بنام آزادی زن، زن را برده جنسی قرار دادن و کرامتش را تا زیر ناف تقلیل دادن، قربانی کردن انسانیت زن است فقط الفاظ وشیوه های بهره کشی مختلف است به قول ما طلبه ها عبارات شطا و مقاصد واحد.

اما حکم سنگسار، یک حکم منصوص در قرآن و سنت نیست بلکه یک استنباط فقهی غیر منصوص است که بر دو مبنا بناشده است:

بنای اول سنت منقول منقطع از حجیت شرعی روایت و درایت هست.

دوم مبنای متشرعین سلف است و شهرت فتوایی وعملی نامیده می شود.

حضرت آیت الله العظمی منتظری می فرمود: اثبات زنا در اسلام غیر ممکن است چون خدا نمی خواسته عزت انسانی زن حراج شود لذا چنان شرایطی وضع کرده که اثبات زنا غیر ممکن است.

حضرت آیت الله العظمی منتظری یکی از دلیل های قرار دادن این شرایط برای اثبات زنا را این مسئله تاریخی ذکر می کرد که در زمان جاهلیت هر مردی که از زنش، دل خور می شد به زنش تهمت زنا می زد و اسلام برای که این خودسری ها در باره زنان حکم قانون نگیرد این شرایط را قرار داد.

در خصوص سنگسار دونکته قابل ذکر است:

1- از نظر فقهی حکم سنگسار یک حکم مبرهن نیست هیچ فقیهی چه شیعه و چه سنی نمی تواند از قرآن وسنت حکم سنگسار را اثبات نموده مبرهن سازد فقط تقلید کورکورانه فقیهان از گذشتگان هستند که این حکم ظالمانه وقبیلوی جاهلیت لباس شریعت برتن نموده ودر گستره تاریخ دین داری جاهلانه حاکمیت داشته اند.

همچنان از نظر ادله فقهی نمی تواند برای حکم سنگسار دلیل قرآنی و روایی مبرهن اقامه کنند، از نظر تاریخی هم نمی توانند شواهد متقن ومبرهن از اجرای این سنت جاهلیت به دست محمدرسول الله وامام علی ارایه داد.

2- برفرض محال که بتوان این خشونت متضاد با رحمت خدای رحمان را حکم خدا دانست اما شرایطی که اثبات زنا در شریعت محمدی، پیغمبر رحمت ذکر شده است محال است که اصل زنا اثبات شود تا نوبت به اجرای حکم برسد. مخصوصا که همه فقها در اثبات زنا آزمایش پژشکی ودیگر ادله های نوین اثبات دعوا را مخالف با شرع می دانند.

در اثبات زنا شرط است که چهار نفرد مرد عادل همزمان در یک ساعت و در یک مکان و همه با چشم سر ببینند که زن و مرد در حال زنا هستند و هرچهار نفر باید آلت زنای مرد و زن را ببیند که آلت مرد داخل آلت زن در حال حرکت است و اگر چنانچه زن و مرد را عریان در کنار هم در حال خواب ببینند باز اصل زنا ثابت نمی شود و اگر از این چهار مرد یکی آلت آن مرد را در حال حرکت در داخل آلت زن نبیند و لو آن سه نفر ببینند، باز اصل زنا ثابت نمی شود.

آیا با چنین شرایطی زنا ثابت می شود؟

اصلا در دنیا کجا دیده اید که کسی در مقابل چشم چهار نفر زنا کند؟حتی در غرب هم که زنا رسمیت دارد چنین اتفاق نمی افتد.

در ثانی آن چهار نفر شاهد، نباید به قصد کشف زنا رفته باشند.

3- سخن آخر این که تا زنان خود شان مرجع ومفسر احکام دین نشوند چنین احکام عقل سوز و زن ستیزی مرد سالار همچنان از زنان قربامی می گیرند چه بنام شریعت بریده از حقیقت و چه بنام آزادی زن وروشنفکری برنشسته در تاریکی ظلالت و حیوانیت مدرن.