چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

«
»

با فروش اس ۴۰۰ روسیه به ترکیه صنعت نظامی آمریکا ضربه بزرگی می‌خورد

پوتین اردوغان

اگر روسیه موفق به فروش سامانه اس ۴۰۰ خود به ترکیه شود، صنعت نظامی آمریکا بزرگترین ضربه را خواهد خورد و متحمل زیان هنگفتی می‌شود.

به گزارش روزنامه فرامنطقه‌ای رای الیوم، آمریکا همچنان ترکیه را تحت فشار می‌گذارد تا سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ ضد جنگنده و ضد تمامی انواع موشک‌ها را از روسیه خریداری نکند اما اگر در این زمینه موفق نشود، صنعت نظامی آمریکا متحمل ده‌ها میلیارد دلار خسارت در طول سال‌های آینده خواهد شد.

ترکیه سامانه اس ۴۰۰ را انتخاب کرده و قصد دارد طی چند ماه آینده آن را عملیاتی کند این تصمیم آنکارا به دلیل عضویت ترکیه در پیمان ناتو موجب تعجب کارشناسان مسایل تسلیحاتی و دفاعی شده است. اگر آمریکا در اعمال فشارهای خود علیه ترکیه به عنوان ماموریتی دشوار و نه ناممکن موفق عمل کند، خواهد توانست هند را نیز از خرید این سامانه منصرف کرده و در آینده نیز تمایل بحرین، قطر، عربستان و دیگر کشورها را برای داشتن این سامانه از بین ببرد.

اما اگر آمریکا در این مسیر شکست بخورد و ترکیه اس ۴۰۰ روسیه را خریداری کند، تعدادی از کشورهای جهان اقدام به خرید این سامانه دفاع موشکی خواهند کرد و این کشورها از قراردادهای خرید سامانه دفاعی پاتریوت منصرف خواهند شد و این مساله به توسعه این سامانه دفاع موشکی ضربه خواهد زد در حالی که آزمایش‌ها برتری اس ۴۰۰ در برابر انواع سامانه دفاع موشکی پاتریوت آمریکا را ثابت کرده‌اند.

حال اگر روسیه موفق به فروش سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ شود، برخی کشورها از خرید جنگنده‌های آمریکایی مدل اف ۱۵ و اف ۱۶ منصرف شده و چرخ تولید این جنگنده‌ها از حرکت خواهد ایستاد و آمریکا هرگز بازاری برای فروش صدها فروند از این جنگنده‌های خود نخواهد یافت و آنها را با جنگنده‌های اف ۳۵ جایگزین خواهد کرد، به عنوان مثال اگر کشور الجزایر سامانه اس ۴۰۰ را خریداری کند، مراکش مجبور می‌شود جنگنده‌های اف ۱۶ خود را برای مقابله با این سامانه به روزرسانی کند، اگر ترکیه به اس ۴۰۰ دست یابد، یونان برای برقراری روابط نزدیک با روسیه تلاش خواهد کرد، همچنین سامانه اس ۴۰۰ ونزوئلا کشورهای برزیل و کلمبیا را از حمایت از هرگونه دخالت نظامی منصرف می‌کند.

تحولات در صنعت نظامی آمریکا و کاهش درخواست‌های نظامی موجب خسارات بزرگی خواهد شد و احتمال دارد که کشورها همان شیوه ایران و روسیه در اکتفا به موشک‌ به جای جنگنده چه برای دفع حملات و چه برای حمله را در پیش بگیرند و در اینجا توان روسیه و چین در صنعت موشکی مطرح می‌شود.

کاخ سفید می‌داند اصرار رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه برای قرارداد اس ۴۰۰ تلاش برای انتقام‌گیری از مخالفت پنتاگون با فروش موشک‌های پاتریوت و در حال حاضر جنگنده‌های اف ۳۵ و حتی وارد آوردن بزرگترین خسارت اقتصادی به صنعت نظامی آمریکا و پاسخی به حمله آمریکایی‌ها به ارز ترکیه در سال گذشته و کاهش ۳۰ درصدی آن است.