مورد توجه سازمان ناتو: از بین بردن موشکها، یعنی اعلام جنگ
خانم ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که پیمان ناتو متوجه میزان مسئولیت و خطرات لفاظیهای خشونتبار نیست. او این مطلب را در پاسخ به سخنان خانم نماینده ایالات متحده کی بیلی هاچینسون درباره امکان نابود کردن موشکهای روسیه اعلام کرد.
نماینده ایالات متحده در سازمان ناتو تهدید کرد که نوع جدید موشکهای روسیه را از بین خواهد برد.
فرستاده ایالات متحده به سازمان ناتو اظهار داشت که روسیه باید گسترش موشکهای جدیدش را که قادرند کلاهکهای هستهای حمل کنند، متوقف نماید. او تهدید کرد که ایالات متحده میتواند سیستم را در صورت تکمیل کارایی آن، از بین ببرد.
از مدتی پیش ایالات متحده و روسیه در مورد پیمان سلاحهای هستهای با برد متوسط (١) در اختلافنظر هستند. پیمان گفته شده در سال ١٩٨٧ بین گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست اتحاد شوروی و پرزیدنت ریگان امضاء شده بود. این پیمان به موشکهایی مربوط میشود که دارای بردی بیشتر از ۵٠٠ کیلومتر و کمتر از ۵۵٠٠ کیلو متر هستند. این پیمان محدود به موشکهای هستهای زمینی است و موشکهای دریایی را دربر نمیگیرد. هنگامیکه نیروهای شوروی در اروپای شرقی موشکهای اس.اس.٢٠ را مستقر کردند، پیمان نامبرده به امضاء رسید. ناتو با استقرار موشکهای پرشینگ ٢، واکنش نشان داد. مسأله عمده با این موشکها، زمان کوتاه هشدار آنهاست. پس از پرتاب آنها به هدفی نسبتاً نزدیک، آنها پیش از این که جبهه مخالف بتواند عکسالعمل نشان دهد، آن را نابود میکنند. پیمان مذکور (FNI) این موشکها را قدغن کرده بود.
از سالها پیش روسیه تأکید میکند ایالات متحده دیگر به پیمان اف. ان. آی. پایبند نیست و با استقرار سیستم دفاع ضدموشکی در اروپا این پیمان را نقض کرده است. سیستم دفاع ضدموشکی به بهانه تهدید از سوی موشکهای قارهپیمای کره شمالی و ایران، در شرق اروپا و در نزدیکی مرزهای روسیه مستقر شده است.
موشکهایی از نوع «نایک هرکولس» که برای دفاع هوایی در ایالات متحده مستقر شده است، دارای توانهایی مشابه سیستم دفاع ضدموشکی مستقر در اروپا هستند. قانون مجوز دفاع ملی برای سال ٢٠١٨ درباره این مسأله چنین تصریح میکند:
سیستمهای موشکی آمریکایی، مانند تامهاوک، انواع موشکهای استاندارد میسایل، موشکهای کروز و موشکهای فنی ارتش، همگی با برد متوسط و برای پرتاب از زمین هستند.
چنین تغییراتی در سیستم موشکی آمریکا از خارج قابل ردیابی نیست، بهویژه هنگامیکه موشکها در کانتینرها یا در سیلوهای پرتاب ذخیره شده باشد. این نیز یک نقض آشکار پیمان اف. ان. آی. است.
ایالات متحده این مطلب را که سیستمهای دفاع ضدموشکی آن مفاد پیمان اف. ان. آی. را نقض میکند، تکذیب میکند و بهنوبه خود روسیه را متهم مینماید که پیمان گفته شده را با آزمایش یک نوع زمینی از موشکهای کالیبر که از دریا پرتاب میشود، زیر پا میگذارد. روسیه تکذیب میکند که آزمایشهایی در نقض پیمان اف. ان. آی. انجام میدهد. و اگر نسخهای زمینی در مورد این موشکها بهکار گرفته شود، بردشان از ۵٠٠ کیلومتر کمتر است و بنابراین با مفاد پیمان مطابقت دارد. نسخه دریایی این موشکها دارای بردی برابر با ٢۵٠٠ کیلومتر است ولی مدل صادراتی آن دارای بردی است که به ٣٠٠ کیلومتر محدود شده است. نسخه زمینی این موشکها، که گفته میشود دارای بردی کوتاهتر از موشکهای مادر آن (کالیبر) است دارای بردی بسیار کمتر از نسخه دریایی آن دارد. تا آنجا که ما میدانیم، این موشکها به کلاهک هستهای مجهز نمیشوند.
نماینده ایالات متحده در سازمان ناتو خانم «کی بیلی هاچینسون» نام دارد که چندین بار انتخاب شده است، ولی کوچکترین تجربه نظامی ندارد. کلماتی را که در کنفرانس مطبوعاتی خود بهکار برد همه چیز بود به جز حرفهای که مسئولیت آن را برعهده دارد:
ـ پرسش: خانم، آیا میتوانید بهروشنی اطلاعات جدیدی را که درباره زیر پا گذاشتن پیمان اف. ان. آی. دارید و تصمیماتی را که علیه آن گرفتهاید، توضیح دهید.
ـ خانم نماینده: تصمیماتی که علیه آنها گرفته شده عبارت است از نابود کردن موشکهایی که روسیه در حال ساختن آنها با زیر پا گذاشتن پیمان اف. ان. آی. است. و آنچه به ما مربوط میشود، ما میکوشیم هیچ اقدامی برخلاف پیمان نامبرده انجام ندهیم. ما میتوانیم در حد پژوهش کارهایی انجام دهیم و با دقت کامل مفاد پیمان را رعایت کنیم. در حالی که روسیه آن را زیر پا میگذارد.
روزنامهنگاران حاضر در محل که از لحن خشونتبار خانم نماینده شگفتزده شده بودند به پرسشهای خود ادامه دادند:
ـ پرسش: ممنون خانم نماینده … برای روشن کردن باز هم بیشتر مسأله هنگامی که شما از نابود کردن موشکها در حال ساخته شدن سخن گفتید، این موضوع ما را کمی تکان داد. شما نمیخواهید از شر آنها … راحت شوید؟
ـ خانم نماینده: البته ترجیح دارد که بتوانیم آنها را متوقف کنیم. ولی فکر میکنم پرسش این بود: شما چه خواهید کرد اگر این ساخت تا هنگام کارا بودن موشکها ادامه یابد. در آن صورت ما امکان نابود کردن موشکی که بتواند به هر کدام از کشورهای اروپا و آمریکا دست یابد را در نظر میگیریم. بنابراین به نفع همگان و همچنین به سود کاناداست و برای ما خطر آتلانتیک افزون بر خطر اروپا وجود خواهد داشت.
خانم نماینده چه خواهد کرد؟ بمباران کردن روسیه بهخاطر اختلافنظر درباره نبود مشخصات فنی موشکی که هنوز مستقر نشده است؟
این مطلب مسخره چند روز پس از آن که «رایان زینکه»، وزیر کشور آمریکا این نکته را ذکر کرد که نیروی دریایی کشورش قادر است تجارت انرژی روسیه را متوقف نماید، بیان شده است.
هنگامی که پیمان اف. ان. آی. امضاء شد، ناتو از مرزهای روسیه دور بود. اکنون اما در مرزهای روسیه است. دولت روسیه این تهدید را بسیار جدی میگیرد. سخنگوی وزارت خارجه روسیه این مطلب را بههیچوجه به شوخی نگرفته است:
خانم ماریا زاخارووا اعلام کرد که پیمان ناتو متوجه میزان مسئولیت و خطرات لفاظیهای خشونتبار نیست. او این مطلب را در پاسخ به سخنان خانم نماینده ایالات متحده کی بیلی هاچینسون درباره امکان نابود کردن موشکهای روسیه اعلام کرد.
بهنظر میرسد افرادی که این نوع مطالب را عنوان میکنند متوجه میزان مسئولیت خود و خطرات ناشی از این لفاظیهای خشونتبار نیستند. چه کسی به این زن اجازه داده است که این نوع اظهارات را بنماید؟ آیا او نماینده خلق ایالات متحده است؟ آیا ایالات متحده متوجه این امر شده است که به اصطلاح دیپلماتهایش این چنین خشونتبار و نابودکننده برخورد کنند؟ این بسیار آسان است که همه چیز را شکست و نابود کرد. اما تعمیر کردن و باز هم تعمیر کردن مشکل است. دیپلماسی ایالات متحده برای جبران اشتباهاتش مشکلات بسیاری در پیشِ رو خواهد داشت.
میشود امیدوار بود که خانم نماینده در پاسخهای تند و زننده خود اشتباهی مرتکب شده است. وگرنه روسیه احتمالاً نابود کردن موشکهای ضد بالستیکی را که ایالات متحده در اروپا مستقر میکند، درنظر میگیرد. و این مطلب به رسانههای غربی امکان افزودن مقالههای بسیاری را درباره «جنگ سوم جهانی» خواهد داد.
١ـ این مقاله قبل از خروج آمریکا از این پیمان نوشته شده است.