کتاب زبدۀ تاریخ

رسول پویان فسانه خوان وفسون سرگذشت موسارا مگـر خـرد بکــنــد حـل ایـن…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟ پروفیسور دکتر شمس سینا بخش…

حقیقت فرا ذهنی: بنیاد برترین واقعیت

ذهنیت به مفهوم تفکر٬ و تعقل از جوهر حقیقت٬ بنیاد…

ژرفنای فاجعه در افغانستان و سناریو های فراراه ی طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید ستم طالبان و ایستادگی ملت؛ اراده مردم افغانستان…

پایداری

ثبا ت و پا یداری را نمانده  قدر و مقدارش چنان…

مهر پدر

دستت پدر ببوسم و سر هم به پای تومیخواهم آنچه…

نمونه هایی از کهنترین اشعار فارسی

تا بدانجا رسیده دانش من که بدانم همی که نادانم ( ابو…

ترامپ و بازتعریف روابط بین‌المللی؛ از تنش‌های ژئوپلیتیک تا دیپلماسی…

نویسنده: مهرالدین مشید ترامپ از دور زدن تنش های دیپلوماتیک تا…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش دوم درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

پرتو عقل و خرد 

رسول پویان  جهان که در دل دانش می‏کند تابـش  به جهل تیره…

نامه‌ی سرگشاده‌ی محمدعثمان نجیب، بنیادگذار مکتب دینی-فلسفی من بیش از…

آقای ترامپ! تو نه در قامت یک سیاست‌مدار آمدی، نه به…

افغانستان، میان دو لبه تیغ؛ تحول نرم یا سقوط ساختاری

نویسنده: مهرالدین مشید نجات افغانستان در گرو راهی؛ میان تحول نرم…

دولت: کاملِ ناتمام...!

دولت یا خدمات عامه و زمانیکه توسط میثاق مردمی همانا…

فرق بین شادی و لذت

 محمدنعیم «کاکر خیلی ها فکر می‌کنند که شادی و لذت یکی…

شلینگ و هگل،- دعوای 2 فیلسوف دولتی

Schellig, F.W (1775- 1854 آرام بختیاری فلسفه شلینگ،- مفاهیم ناروشن، تعاریف ناتمام. شلینگ…

عید قربان

ای وطندار عید قربان شد قربانت شوم صدقه‌ی حال خراب و…

حامییان حق!

امین الله مفکر امینی !    2025-03-06   نترسم زدشمن تکیه برحـــق کــــــــــرده ام باتکیه…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

«
»

گامی به سوی مشروعیت نظام سیاسی در افغانستان

میرمحمدشاه رفیعی

 سومین دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و شوراهای ولایتی که به تاریخ ۱۶ حمل ۱۳۹۳ تدویریافت که مورد استقبال بینظیرمردم افغانستان و سران کشورهای جهان قرارګرفت.

این انتخابات موفقیت آمیز با حضور بیش از هفت میلیون افغان برگزار گردیده که نسبت به دو انتخابات گذشته ریاست جمهوری در سالهای۱۳۸۳ و ۱۳۸۸  به شکل بهتر وبا اشتراک گسترده تر واجدان حق رای تدویر یافته است.

یکی از ویژه گیهای دیگر این انتخابات تامین امنیت آن ازطرف نیروهای مسلح داخلی(اردو،پولیس و امنیت) میباشد که توانستند باوجود تهدیدات و آمادگی های نیروهای مسلح مخالف برای سبوتاژ و برهم زدن نظم واخلال انتخابات،امنیت را دربیش از نودفیصد سرزمین مقدس افغانها تامین کنند.ما به اعتماد و باوری که به قهرمانی،شجاعت و دلیری نیروهای مسلح کشور داریم به وجود آنها افتخار مینمائیم و آرزومند هستیم که این نیروها به اثر سعی و مجاهدت همه افغانان وطندوست  و بوجودآمدن یک دولت مسؤل و پاسخگو به مردم،باعصری ترین تجهیزات مجهز گردند تا بتوانند صلح و امنیت را درکشور به صورت مطمئن برقرار سازند و جلو هرنوع مداخله و فعالیتهای تخریبی شورشیان داخلی و اربابان خارجی آنهارا بگیرند.

مدیریت این انتخابات ازطرف خودافغانها و نظارت مستقیم بیش از سه صد ناظر داخلی و خارجی  با اهمیت بوده میتواند.البته در صورتیکه آنها توانسته باشند جلو دست اندازی ها و انحراف از نتایج انتخابات را بگیرند،که از طرف زورمندان محافل محلی و گروپهای تشنه قدرت صورت گرفته باشد چراکه از هم اکنون اطلاعات و افوهات نمایانگر تقلب و تاثیرگزاری زورمندان بر آرای مردم موجود است.

افغانهای بافرهنگ و نیروهای صلحدوست و ترقیخواه درطول تاریخ پرشکوه و مشحون از مبارزات دادخواهانه شان آرزومند ایجاد ساختارهای دولتی ازطریق دموکراتیک  و به اشتراک مستقیم مردم بوده و هستند.و در طی مبارزات دادخواهانه ی خویش  آنرا به نمایش گذشته اند و در صورت امکان و مساعد شدن همچو شرایط ساختارهای دولتی که ممثل اراده و خواست مردم باشد ایجاد نموده اند.

در انتخابات ماه حمل ۱۳۹۳ همه ی مردم افغانستان را دولت موجود به رهبری حامدکرزی به پای صندوقهای رای نه کشانیده وهمچنان  تاحدود زیادی برنامه ها و شخصیتهای کاندیدها نیز تاثیرگزار در اشتراک حداکثرمردم درانتخابات نه بوده است.آنچه بیش از همه دراین روز موثر وتاثیر گزار بوده و بنابه گفته ی بعضی ها این روز را به عید و جشن ملی مبدل گردانیده آنست که:

مردم افغانستان به خشونت و رسیدن به قدرت ازراه زور و استفاده از قوت نه گفته  و به تعصب و تحجر نفرین فرستاده  و خواهان انتقال قدرت از طریق صلح آمیز و درمطابقت با قانون اساسی کشور میباشند.

آرزوها و نیازمندی های مردم افغانستان آنقدر والا وانسانی اند که حداقل آنرا هیچ یک کاندیدان ریاست جمهوری هم نتوانسته اند مبارزات انتخاباتی خود انعکاس دهند.مهمترین مسایل زندگی درکشور ازجمله صنعتی شدن افغانستان،ایجادشرایط  و توسعه بازار کار،ازبین بردن کسربیلانس تجارت خارجی و بیلانس تادیات دربرنامه هیچ یک از کاندیدان وضاحت نداشت حتی بعضی از کاندیدان توانستند به اختلافات قومی و مذهبی و حتی تنظیمی دامن بزنند و تعصبات بدبینی ها و اختلافات معین را از نو تازه سازند.

به همین ترتیب اکثریت مردم افغانستان به دولت موجود باور واعتماد ندارند زیرااین دولت درمدت دوازده سال امکانات و شرایط معین سیاسی ونظامی را نه تنها ازدست  داد بلکه چالشها و پرابلمهای جدید را در برابر رشد و پیشرفت کشور بوجود آورد. که از جمله توسعه فساد اداری گسترده،کشت،تولید و قاچاق موادمخدر و تقویه باندهای مسلح مخالف باانواع سازها و گذشتهای غیراصولی و خلاف منافع ملی در برابر زورگویان نام برده میتوانیم.

بعضی سیاستهای اشتباه آمیزدولت موجود افتراق ملی و انقطاب ملیتهای باهم برادر را برمبنای محاسبات قومی،لسانی  ومذهبی نسبت به هرزمان دیگر بیشتر ساخته است و زمینه وامکانات معین را برای مداخلات بیرونی و ازهم پاشیدن شیرازه  وحدت ملی کشور مهیا ساخته است و زمینه های انحطاط فرهنگی را به وجود آورده است.

در شرایط کنونی مردم سربلند و پرغرور افغانستان خواهان تغیرات عمیق وبنیادی درهمه ی ازساحات زندگی شان ازطریق صلح آمیز و برگزاری انتخابات و مراجعه به آرای مردم میباشند بنابرآن هرگاه رئیس جمهور آینده کشور به خواست ها و مطالبات برحق و قانونی ملت شریف افغانستان توجه نداشته باشد ما شاهد عکس العمل های مردمی و خیزش های خواهیم بود که نتایج آن به نفع هیچ یک از جناحهای موجود و صاحبان قدرت نخواهد بود.

درکارزارهای انتخاباتی بعضی تیم ها،تلاش  برای کسب آرای مردم با استفاده از امکانات قومی و حتی دامن زدن به اختلافات محلی و سمتی و نادیده گرفتن شرایط وساختارهای محلی  صورت گرفته که درصورت برنده شدن همچو تیمها ما شاهد برخوردها و اصطحکاکات بیشتر  بین مراکز قدرت خواهیم بود.

با وجود برگزاری این انتخابات سراسری و موفقانه مردم ما تاهنوز راه طولانی و مشکلی را غرض رسیدن به اهداف والای شان  پیش رو دارند که تحقق آن تنها از عهده دولت متکی به جزب سیاسی واحد،مترقی و تحول طلب،مبارز و مدافع راستین منافع زحمتکشان و همه اقشار و طبقات زحمتکش امکان پذیرخواهد شد.هم اکنون هسته های تشکیلات این حزب در وجود حزب مردم افغانستان موجوداست که باتشکل هرچه بیشتر و استحکام سازمانی خود در وحدت  باسایرنیروهای ترقیخواه و دموکرات کشور خواهد توانست به نیازها و آرزوی دیرینه و برحق مردم افغانستان پاسخ مناسب دهد و این حزب در آینده خواهدتوانست نظام مشروع قانونی وخدمت گزار مردم را بربنیاد منافع ملی ،استقلال و تمامیت ارضی ایجادنماید.

خواست و ارا ده ی مردم برمبنای ساختارهای راستین مدافع حقوق بشر و تشکیلات اجتماعی و دموکراتیک و احزاب سیاسی در داخل کشور و درمیان مردم تحقق پذیر خواهد بود و درصورت عدم موجودیت سازمانها و تشکیلات اجتماعی و سیاسی  از جمله احزاب سیاسی ترقیخواه  هرنوع اقدامات از جمله براه انداختن انتخابات سراسری نتایج استوار و تاثرگزار درپی نخواهد داشت. بیآئید در راه انجام این وظایف بنیادی ملی و مترقی باشیم که نتایج ماندگار و پرمنفعت مردمی را درپی داشته باشد.