ویروس ابولا، پنتاگون در آفریقا مستقر می شود : واشینگتن اعلام کرد که در لیبریا یک مرکز فرماندهی نظامی ایجاد خواهد کرد
مانلیو دینوچی
ترجمه توسط حمید محوی
مرکز مطالعات جهانی سازی، 18 سپتامبر 2014
در رویاروئی با «گسترش بی سابقۀ ویروس ابولا در آفریقای غربی»، رئیس جمهور اوباما اعلام کرد که «به درخواست دولت لیبریا»، ایالات متحده « یک مرکز فرماندهی نظامی در لیبریا» ایجاد خواهد کرد. منطقۀ تحت حفاظت ستاد مشترک فرماندهی ایالات متحده در افریقا، تمام قارۀ آفریقا را در بر می گیرد، بجز مصر. ستاد فرماندهی کل تحت فرمان ژنرال داریل ویلیامز Darryl Williams 3000 نظامی ایالات متحد ه، یک پل هوائی و یک مرکز کنترل زباله در سنگال را فرماندهی خواهد کرد. ستاد کل «فرماندهی کنترل» عملیات بین المللی ضد ابولا را به عهده خواهد داشت که گسیل پرسونل پزشکی و بیمارستان صحرائی را پیشبینی کرده است. اوباما در این مورد گفته است که «نمونه ای بین نمونه ها ی دیگر وقتی آمریکا هدایت رویاروئی با مشکلات بزرگ جهانی را به عهده می گیرد». اوباما در سخنرانی خود خطاب به جهان مدعی شد که «تنها آمریکا است که با خواست قاطعانه قادر به بسیج عمومی جهان علیه تروریسم امارات اسلامی در عراق و شامات» و «خشونت روسیه» و «از بین بردن اپیدمی ابولا می باشد».
اوباما در سخنرانی خود در مرکز کنترل و پیشگیری امراض(1) در آتلانتا (در ایالت جورجیا) تأکید کرد که حتی اکر امکان شیوع ابولا در ایالات متحده خیلی ناچیز باشد، در آفریقای غربی موجب «مرگ بیش از 2400 مرد و زن و کودک بوده است».
بی گمان آنچه روی داده تراژیک است، ولی اگر آن را نسبت به جمعیت آفریقای غربی در نظر بگیریم، یعنی نسبت به جمعیتی معادل 350 میلیون نفر و تمام منطقۀ آفریقای سیاه نزدیک به 950 میلیون نفر، در نتیجه می توانیم بگوئیم که محدود بوده است. علاوه بر این می توانیم به این موضوع نیز فکر کنیم که هر ساله در منطقه بیش از یک ملیون نفر بزرگ سال و خردسال در اثر بیماری ایدز می میرند، و مالاریا سالانه 600 هزار نفر را در آفریقا به کام مرگ می کشاند که اکثر قربانیان آن کودک هستند. و یا بیماری اسهال که سالانه در آفریقای سیاه و آسیای جنوبی تقریباً 600 هزار کودک کمتر از 5 سال در اثر آن می میرند (یعنی بیش از 1600 نفر در روز). این بیماری ها و بیماری دیگر، جملگی «بیماری های فقر» هستند که هر ساله در آفریقای سیاه میلیون ها نفر را به شکل زود هنگام می کشد و یا علیل می سازد. این بیماری ها در اثر نبود تغذیۀ کافی و یا کمبود آب آشامیدنی، و شرایط زیستی غیر بهداشتی شیوع پیدا می کند که این مردم فقیر در آن زندگی می کنند. بر اساس گزارشات بانک جهانی، 70 % جمعیت را همین مردم فقیر تشکیل می دهند که 49% آنها در شرایط فقر مفرط به سر می برند. در نتیجه اردوی جهانی اوباما علیه ابولا بیشتر ابزارسازی تبلیغاتی و سیاسی بنظر می رسد.
آفریقای غربی جائی که پنتاگون ستاد فرماندهی اش را به انگیزۀ رسمی اعلام شده یعنی مبارزه علیه ابولا مستقر ساخته، (مترجم : اتفاقاً، دست بر قضا… جل الخالق !) دارای مواد اولیۀ بسیار سرشاری است : نفت در نیجریه و بنین، الماس در سیرا لئون و ساحل عاجف فسفات در سنگال و توگو، کائوچو، طلا و الماس در لیبریاف طلا و الماس در کینه و غنا، بوکسیت در گینه. پر بار ترین زمین ها به تک محصولی های کاکائو، آناناس، بادام زمینی و پنبه برای صادرات اختصاص یافته است. ساحل عاج بزرگترین تولید کنندۀ کاکائو است. از استخراج منابع بزرگ تقریبا هیچ چیزی به مردم تعلق نمی گیرد، زیرا درآمد ها بین شرکت های چند ملیتی و نخبگان محلی تقسیم می شود و به یمن بهره برداری از چوب های گرانبها ثروت اندوزی کرده و بر این اساس خسارات وخیمی به محیط زیست وارد ساخته و به جنگل زدائی دامن زده اند.
با این وجود منافع شرکت های چند ملیتی ایالات متحده و اتحادیۀ اروپا به دلیل شورش مردم منطقه (مانند شورش مردم دلتای نیجریه، به دلیل نتایج زیست محیطی و اجتماعی بهره برداری نفتی) و رقابت چین که سرمایه گذاری هایش برای کشورهای آفریقائی خیلی مفید تر بوده است.
ایالات متحده برای حفظ منافع خاص خودش از سال 2007 مرکز فرماندهی آفریقا را ایجاد کرد و پشت پردۀ مداخلات بشر دوستانه، در کشورهای آفریقائی افسران و نیروهای ویژۀ محلی را طی صدها عملیات نظامی آموزش داده و بخدمت می گیرد. یکی از پایگاه های مهم این عملیات در سیگونلا در سیسیل است. از این پایگاه است که اردوی اوباما برای مبارزه علیه ویروس ابولا آغاز می شود.
[1] Center for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/
منبع :
http://www.mondialisation.ca/ebola-le-pentagone-sinstalle-en-afrique/5402607