افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

سید جمال الدین افغان

 فیلسوف ،دانشمند بنیانگذار نهضت فکری وجنبش آزادی  خواهی افغانستان ،اساسگذار  اتحاد اسلامی ومبارز…

  به آرمان وطن

بیا برویم کشور تا بان را بسا زیم  خا نه ی…

نوستالوژی و جاذبه های فکری و اعتقادی 

نویسنده: مهرالدین مشید نوستالوژی و گذشته گرایی های فکری و اعتقادی زمانیکه…

تاریخ‌گرایی و ارزش هنری رمان‌های میخائیل شولوخوف

ترجمه. رحیم کاکایی به مناسبت 120 سالگی میخائیل شولوخوف ای. کووالسکی (درباره مسئله…

نامه‌ی سرگشاده از سوی یک مهاجر، به صدراعظم آلمان!

آمریکا به سیم آخر زد. حمله‌ی آمریکا بر ایران، دردسر…

تنش میان ایران و اسراییل و پس لرزه های بحران…

نویسنده: مهرالدین مشید وارد شدن امریکا در جنگ و به صدا…

عزّ و شرف وطن 

در خانـه قـوی باش که چوراچور است  دزدان به کمین فانوس…

فطرتی انسانی

امرالدین نیکپی در اوایل دانشگاه ، داستان‌های مذهبی بسیاری دربارهٔ طرد…

جهان صلح وصفا!

امین الله مفکر امینی                   2025-19-06 جهانـی صلح وصفـــای بشربماتم کشیـــــده جـاهــــلانیکی برسیاستهای…

سرنوشت انسان امروز در چنگال مومیایی فروشان دیروز

نویسنده: مهرالدین مشید زنده گی مدرن در آینۀ زوال تاریخی در جهان…

سیمون دوبوار،- رفاقت و عشق اگزستنسیالیستی

Beauvoir, Simone de (1908- 1986). آرام بختیاری سیمونه و سارتر،- ازدواج سفید…

کتاب زبدۀ تاریخ

رسول پویان فسانه خوان وفسون سرگذشت موسارا مگـر خـرد بکــنــد حـل ایـن…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟ پروفیسور دکتر شمس سینا بخش…

حقیقت فرا ذهنی: بنیاد برترین واقعیت

ذهنیت به مفهوم تفکر٬ و تعقل از جوهر حقیقت٬ بنیاد…

ژرفنای فاجعه در افغانستان و سناریو های فراراه ی طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید ستم طالبان و ایستادگی ملت؛ اراده مردم افغانستان…

پایداری

ثبا ت و پا یداری را نمانده  قدر و مقدارش چنان…

«
»

هانس بلیکس: جنگ عراق، توازن صلح‌آمیز قدرت در جهان را به بار آورده است

 

بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل که در جلوگیری از حمله 2003 آمریکا به عراق ناکام ماند، معتقد است چنین جنگی آخرین مورد در نوع خود خواهد بود چرا که کشورها یاد گرفته‌اند، همکاری کنند.

به گزارش  روزنامه ایندیپندنت، هانس بلکیس، بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل بر این باور است که جنگ عراق می‌تواند دلیلی برای آخرین جنگ بزرگ در میان کشورها باشد. بر اساس خوشبینی بلیکس، از فروپاشی عراق می‌توان یک توازن صلح آمیز قدرت در جهان را انتظار داشت.

وی هم‌چنین آنچه را که امروز در خاورمیانه در حال رخ دادن است یک “آغاز مجدد” (Reset) خواند؛ در حالیکه پنج عضو دائم شورای امنیت را “اربابان جنگ” نامید که در نهایت با یکدیگر در حال همکاری هستند.

 

این بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل در ادامه گفت: آنچه که من در سوریه می‌بینم، همکاری میان روسیه و آمریکاست و چین مخالفتی ندارد و درباره ایران نیز یک “آغاز مجدد کوچک” در دستورات جهانی مشاهده می‌شود. حقیقت این است که خواسته پنج عضو دایم شورای امنیت از ایران برای توقف غنی سازی 20 درصدی یک گام کوچک اما نشانه‌ای جالب توجه است.

 

از دید بلیکس “امروز دیگر یک قدرت نیست که تصمیم می‌گیرد بلکه رهبری جمعی است که تاثیر گذار است. اینها تغییراتی اولیه اما بسیار مهم است. امروز ما شاهد همکاری سازمان ملل برای امحای تسلیحات شیمیایی سوریه هستیم و فردا امیدوارم که به جای بمباران‌های آمریکا شاهد بازرسی‌های تاسیسات هسته‌ای ایران باشیم.”

دکتر بلیکس که در عدم دخالت نظامی آمریکا در عراق ناکام ماند، معتقد است: ” پس از جنگ ناموفق در عراق به عقیده من مداخلات نظامی یکجانبه و جنگ‌های کمتری – در سطح کلان- را میان کشورها شاهد خواهیم بود و می‌توان تنش‌زدایی‌های جهانی بزرگتر و همکاری‌های بین‌المللی بیشتری را انتظار داشت. این فرضیه و امیدواری من است.”

این بازرس سابق افزود: گفته‌های داگ هامرشلد، دیپلمات و سیاستمدار سوئدی را به یاد آورید. او که دبیرکل سازمان ملل بود، عادت داشت بگوید سازمان ملل اگر برای ایجاد یک بهشت برای ما ساخته نشده باشد از تبدیل شدن جهان به یک جهنم حتما جلوگیری می‌کند.

بلیکس درباره فعالیت و تلاش‌های باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا گفت: باید به اوباما و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا احترام بگذارید. آن‌ها بهترین کار را انجام دادند و توافق با روسیه درباره تسلیحات شیمیایی دولت دمشق و عدم دخالت در امور سوریه بسیار ارزشمند بود. من از بابت مقاومت در برابر نظامی‌گری‌ آمریکا و کمیته روابط عمومی اسرائیل و آمریکا (آیپک) که از بروز جنگ دیگری در خاورمیانه جلوگیری کرد، از اوباما تشکر می‌کنم. با وجود افراد جنگ طلب در کنگره آمریکا و عربستان و اسرائیل به عنوان متحدان سنتی واشنگتن، اتخاذ چنین تصمیمی کار ساده‌ای نبود اما عملی شد.

بلیکس که سابق بر این وزیر امور خارجه سوئد و حقوق‌دانی بین‌المللی بوده که همچنان از بابت جنگ عراق ناراحت است، گفت: نتیجه به بار آمده از جنگ عراق به دلیل شتاب دیوانه وار جورج بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا و تونی بلر، نخست وزیر پیشین انگلیس بود تا علیه عراق به جنگ دست بزنند. متاسفانه انگلستان و آمریکا به جای اعتماد و تکیه بر گزارش‌هایی که ما درباره زرادخانه تسلیحات شیمیایی عراق ارائه کردیم به اطلاعات اشتباه وابسته بودند. عقیده من درباره آینده خاورمیانه یک راه حل اساسی برای تشنج زدایی و ایجاد یک منطقه عاری از سلاح اتمی است؛ دستور کاری که دو سال قبل ارایه شد اما آمریکا آن را رد کرد. ایجاد چنین منطقه‌ای باید مورد بررسی و مذاکره کشورهای منطقه خاورمیانه قرار بگیرد نه آنکه از جانب کشورهای خارجی تحمیل شود. این منطقه بایستی اسرائیل را نیز شامل شود و تل آویو باید برای توقف چرخه سوخت اتمی ایران، خود از تسلیحات اتمی‌اش چشم پوشی کند.

وی درباره روابط متشنج میان آمریکا و چین نیز گفت: آمریکا باید درباره چین و حتی هند و برزیل هوشیار عمل کند. تحقیر این کشورها باعث تحریک و انجام اقدامات تلافی جویانه می‌شود. کشورها هم اکنون بسیار مستقل شده‌اند و خواستار درگیری‌های مسلحانه نیستند بنابراین باید به یکدیگر گوش دهند و همکاری داشته باشند.