حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

حیات بشری را آتش فشان خاموشی به شدت تهدید میکند

نویسنده:مهرالدین مشید جهان در معرض توفانی فراتر از جنگ سوم  این پرسش…

دومین بار طی طریق در تعامل گذری انسان با هوش…

*محمدعثمان نجیب، بنیاد‌گذار مکتب دینی فلسفی من بیش‌از این نه…

درک لنینی از دموکراسی: نگاهی از سده 21

ترجمه. رحیم کاکایی یرومنکو ولادیمیر ایوانوویچ دکترعلوم فلسفه، مشاور رئیس مجلس قانونگذاری…

افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

سید جمال الدین افغان

 فیلسوف ،دانشمند بنیانگذار نهضت فکری وجنبش آزادی  خواهی افغانستان ،اساسگذار  اتحاد اسلامی ومبارز…

  به آرمان وطن

بیا برویم کشور تا بان را بسا زیم  خا نه ی…

نوستالوژی و جاذبه های فکری و اعتقادی 

نویسنده: مهرالدین مشید نوستالوژی و گذشته گرایی های فکری و اعتقادی زمانیکه…

تاریخ‌گرایی و ارزش هنری رمان‌های میخائیل شولوخوف

ترجمه. رحیم کاکایی به مناسبت 120 سالگی میخائیل شولوخوف ای. کووالسکی (درباره مسئله…

نامه‌ی سرگشاده از سوی یک مهاجر، به صدراعظم آلمان!

آمریکا به سیم آخر زد. حمله‌ی آمریکا بر ایران، دردسر…

تنش میان ایران و اسراییل و پس لرزه های بحران…

نویسنده: مهرالدین مشید وارد شدن امریکا در جنگ و به صدا…

عزّ و شرف وطن 

در خانـه قـوی باش که چوراچور است  دزدان به کمین فانوس…

فطرتی انسانی

امرالدین نیکپی در اوایل دانشگاه ، داستان‌های مذهبی بسیاری دربارهٔ طرد…

جهان صلح وصفا!

امین الله مفکر امینی                   2025-19-06 جهانـی صلح وصفـــای بشربماتم کشیـــــده جـاهــــلانیکی برسیاستهای…

سرنوشت انسان امروز در چنگال مومیایی فروشان دیروز

نویسنده: مهرالدین مشید زنده گی مدرن در آینۀ زوال تاریخی در جهان…

سیمون دوبوار،- رفاقت و عشق اگزستنسیالیستی

Beauvoir, Simone de (1908- 1986). آرام بختیاری سیمونه و سارتر،- ازدواج سفید…

کتاب زبدۀ تاریخ

رسول پویان فسانه خوان وفسون سرگذشت موسارا مگـر خـرد بکــنــد حـل ایـن…

«
»

عملیات زمینی در نوار غزه- خطوط، پیش‌بینی‌ها و پیامدها

Наземная операция в секторе Газа: контуры, прогнозы и следствия

اسرائیل با سرعت بخشیدن به تشدید تنش‌ها، آیندۀ خود را به خطر می‌اندازد

والری ایلین (VALERY ILYIN)

ا. م. شیری

خبرگزاری رویترز به نقل از ارتش اسرائیل از فراخوان ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره برای خدمت در چارچوب بزرگترین خدمت اجباری در تاریخ اسرائیل خبر می‌دهد.

طولانی شدن خونریزی احتمال گسترش آن را در حد قابل توجهی افزایش می‌دهد. حملۀ موشکی اسلامگرایان اکنون دیگر محدودیت‌های قدرت گنبد آهنین اسرائیل را که در بین آماتورها غیرقابل نفوذ تلقی می‌شد، نشان داده است. کرانه باختری رود اردن را که مقیاس مشکلات اسرائیل در آنجا هم بلحاظ وسعت منطقه و هم از نظر کثرت جمعیت آن، به علاوه شهرک‌های اسرائیلی در میان اعراب بسیار بزرگ است، نباید از نظر دور داشت.

بر اساس نتایج جنگ شروع شده، تغییرات قابل توجهی در دولت و رهبری نظامی در حاکمیت اسرائیل قابل پیش‌بینی است. نتانیاهو از سوی سازمان‌های امنیتی و رقبای سیاسی‌اش از سوی ارتش حمایت می‌شوند. هر چند او حرفۀ سیاسی خود را بر روی شعارهای سخت بنا کرده است، اما امروز به عنوان رهبر کشور نمی‌تواند تمام مسئولیت خود را در مسائل امنیتی به دوش ارتش بگذارد.

راه‌های اصلی حل مشکلات اسرائیل را تحلیلگران در دو گزینه خلاصه می‌کنند: راه حل اول- افراطی. در این حالت، بروز مشکلاتی مانند چگونگی بیرون راندن عرب‌ها از غزه، سرنوشت جمعیت رانده شده، مقابله با حملات جامعۀ جهانی و غیره اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. در حالت دوم، بخشی از نخبگان اسرائیل باید مسئولیت چند میلیون فلسطینی را بر عهده بگیرند. مخالفان آن‌ها- رهبران فعلی فلسطین، فتح، حماس- به قدرت به عنوان منبع درآمد نگاه می‌کنند. سران این سازمان‌ها مولتی میلیونرهای کاملاً راضی از وضعیت موجود هستند و به همین دلیل، به تغییر وضعیت موجود علاقه ندارند. در مورد نخبگان اسراییل نیز می توان گفت که آن‌ها بلحاظ خرد متمایز نیستند. بنابراین، با در نظر گرفتن ویژگی‌های رهبری اسرائیل، گزینه دوم بعید است.

خطوط عملیات آتی در غزه هم اکنون در حال ظهور است، که به احتمال زیاد می‌تواند به انحلال کامل این منطقه منجر شود. استراتژی اسرائیل ممکن است این باشد که مصر را در طول جنگ به بازکردن مرزها و اسکان مجدد جمعیت غزه در آنجا مجبور کند که این امر به بسته شدن نهایی مسئله جمعیت عرب در این سرزمین کمک می‌کند. اما چگونه می‌توان مصر را به این اسکان مجدد ترغیب کرد؟

به گفتۀ تحلیلگران اسرائیلی، در صورت تصویب طرح پاکسازی دو میلیون نفر جمعیت نوار غزه، این عملیات حداقل چند هفته طول خواهد کشید.

هنوز مشخص نیست که عملیات زمینی در عمل چگونه خواهد بود. نوار غزه یک منطقۀ مستحکم عظیم و مملو از هزارتوها و گذرگاه‌های مخفی و تونل‌های زیرزمینی و سنگرها، نقاط شلیک، مین و غیره است. این پیروزی به چه قیمتی حاصل خواهد شد و اسرائیل برای تحمل چه ضررهایی آماده است؟ ادامۀ جنگ با بسیج نیروهای ذخیره – این همان جنگیدن با تکیه بر افراد بسیج شده، در واقع یعنی، جدا کردن ناگهانی مردم از زندگی عادی.

اسرائیل قادر به انجام عملیات زمینی موفقیت‌آمیز برق‌آسا و از میان برداشتن تمامی هسته‌های رزمی نخواهد بود. شبه‌نظامیان نوار غزه را در طول سال‌های محاصره به یک منطقۀ مستحکم بزرگ با ارتباطات زیرزمینی توسعه‌یافته تبدیل کرده‌اند.

زبان انتخابی وزیر جنگ اسرائیل در بیانیۀ خود توجه شهروندان را بر نفرت متمرکز کرد: «من دستور محاصرۀ کامل نوار غزه را صادر کردم. در آنجا نه برق خواهد بود، نه غذا، نه سوخت، همه چیز بسته است. ما با حیوانات انسان‌نما مبارزه می‌کنیم و مطابق آن عمل می‌کنیم».

عملیات زمینی در نوار غزه، صرف نظر از نتایج آن، موجب تقویت احساسات تند در میان فلسطینی‌ها خواهد شد. آنچه در حال رخ دادن است در متن بحران فتح به رهبری محمود عباس حائز اهمیت بیشتر است. تضعیف شرکای تل آویو در روند صلح، ناگزیر به پر کردن خلاء توسط نیروهای سیاسی تندروتر منجر می‌شود.

اکنون فلسطینی‌ها و اعراب شادی می‌کنند. در پایتخت‌های اروپایی و کلانشهرهای آمریکا جشن‌های خیابانی ترتیب می‌دهند. اما، در صورت عملیات زمینی در نوار غزه این احساسات می‌تواند به سرعت تغییر کند. پنتاگون فعلاً یک گروه ناو هواپیمابر به سواحل اسرائیل فرستاده است. تمامی پایگاه‌های هوایی آمریکا در خاورمیانه به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. آمریکا اسکادران‌های بیشتری به خاورمیانه اعزام می‌کند. ویدئوهای جدید از عملیات کشتی‌های جنگی اسرائیل نشان می‌دهد که هدف آن‌ها ایجاد یک ناحیۀ کاملاً بسته در منطقه، از جمله در دریا است.

برخی از تحلیلگران ابراز عقیده می‌کنند که حماس قصد دارد اسرائیل را برای نابودی غزه تحریک کند تا کل خاورمیانه به اسرائیل اعلان جنگ دهد. عملیات زمینی ناگزیر به تلفات زیادی در میان ساکنان نوار غزه منجر خواهد شد و آن هم طبیعتاً احساسات ضد اسرائیلی را در جهان عرب تشدید خواهد کرد. در حدود ۳ میلیون نفر در نوار غزه زندگی می‌کند. چند صد میلیون عرب در کشورهای اطراف، و کمی دورتر – یک و نیم میلیارد مسلمان دیگر وجود دارد. این، یک منبع بسیار جدی بسیج و خیلی بزرگتر از چند ده میلیون یهودی است، حتی اگر تمام غرب از یهودیان حمایت کند. اسرائیل با آغاز عملیات زمینی در نوار غزه، به استقبال خطر جنگ انتحاری می‌رود.

برگرفته از: وبگاه بنیاد فرهنگ راهبردی

https://eb1384.wordpress.com/2023/10/14

۲۲ مهر- میزان ۱۴۰۲